Attefallshus

Attefallshus i hobbitstil

Nvp.se har besökt familjen Sandells hobbithus.

Nvp.se har besökt familjen Sandells hobbithus.

Alla attefallshus är inte rektangulära småhus på 25 kvadratmeter.

Det som skulle bli en utflyttningslägenhet åt barnen håller nu på att förvandlas till ett hobbithus hemma hos familjen Sandell i Storängen.

– Det tog åtta månader att få bygglov för det här. Anledningen till att det var svårt är att Storängen är undantaget för Attefallshus eftersom det är ett kulturminnesmärkt område. Men den här nedre delen har en lägre klassning än den övre delen. Så vi lyckades argumentera för vår sak och bygget föll i god jord. Det är ett diskret ingrepp i stadsbilden, säger Fredrik Sandell till Nvp.se som har besökt bygget.

Här är det inte bara exteriören som anpassas efter Toolkiens värld - även insidan ska kännas autentisk. För att lyckas med detta använder de bland annat plankor från ett 1800-talstorp och tegel från en 100 år gammal sockerfabrik.

Men även om Toolkien var noggran med detaljer i böckerna är det mycket som man inte vet. Exempelvis lämnar toalett och kök en hel del luckor. 

– Det är 101 sådana frågor man tampas med. Vi vill ju att allt ska vara modernt i botten, men se hobbitaktigt ut. Toaletten har jag bestämt mig för ska vara en sån där med låda uppe i taket som man drar i med snöre. Sen ska det finnas ett sittbadkar och ett handfat. Spis har jag inte en aning om hur jag ska göra än, men jag tror jag kommer göra en häll. Ugnen kan man bygga in i någon lucka, säger Fredrik.

Det blir dyrare än tänkt. Kostnaden tror Fredrik kommer att landa på cirka 600 000 kronor. Men så blir det heller ingen utflyttningslägenhet, attefallshuset ska istället fungera som ett bed n breakfast.