Arkitekterna: Det ska vara miljövänligt, lättskött och brunt

Vad vill hushållen ha, och vad ska du undvika om du bygger nytt idag?

Sveriges arkitekter har fått säga sitt om de hustrender som kommer att råda de kommande tio åren. Ska du vara på den säkra sidan verkar det som att du ska undvika färger som gult och blått och hellre välja en brun fasad. Nästan varannan arkitekt tror på olika nyanser av brunt, så kallade träfärger.

Utöver husets kulör har de även fått uttala sig om material och behov. De stora trenderna här är underhållsfria, miljövänliga och energisnåla hus där olika material möter varandra i spännande kombinationer. 77 procent svarar också att de tror på mer personliga, unika hus framöver.

- Vi ser egentligen flera parallella trender i undersökningen, vilket är roligt eftersom det ger konsumenten en stor valfrihet. Den nertonade och naturliga färgskalan är ett säkert kort för många, men för en mer expressiv person eller familj finns också utrymme att ta ut svängarna, särskilt i materialvalen, säger Anna Ranow som är kommunikationsansvarig hos företaget Cembrit som låtit ett undersökningsföretag genomföra undersökningen.

De cirka 100 arkitekterna har också fått svara på frågor om husfasadens material. Träpanel, tegel och fibercement uppges vara säkra kort.