Arkitektur

Allt annat än lådlikt

När MHM architects i Wien gav sig i kast med renoveringen av ett gammalt sekelskifteshus vid alpsjön Milstätter See gjorde de det ytterst iögonfallande båthuset i lärk och koppar till kronan på verket.

Just tack vare att huset är så pass avvikande modernt lyckas det smälta in i sjöns annars rätt traditionella färgade turistmiljö. Arkitekten Sebastian Haselsteiner förklarar att det till synes udda upplägget motiveras med en kombination av grundläggningsförhållanden och naturintressen. Byggnadsvolymen i koppar har krävt en tio meter djup förankring ned till fast berggrund. Träbyggnaden i sibirisk lärk är desto lättare och skjuter ut som ett lätt spjälverk av liggande träpanel över vattnet. Eftersom kommunens regler inte tillät en båtbrygga så är de tre båtplatser förlagda under byggnaden. Genom ett system av vikbara fasadelement öppnas och stängs byggnaden för en segel-, en rodd- och en motorbåt, samtidigt får byggnaden också ett föränderligt utseende, inte minst med en sluten fasaddel som ser ut att vila i vattnet. Bottenvåningen inrymmer också badrum och bastu i direkt kontakt med vattnet. En trappa binder ihop sjö med himmel, och leder upp till de två välisolerade övervåningarna som omges av terrasser. Sebastian Haselsteiner och hans kollegor understryker att båthuset ska se ut som det har vuxit fram likt vass vid sjökanten, de arkitektoniska finesserna avslöjas först när fasadpanelerna viks ned och inte endast öppnar upp för båtarna, utan även blir användbara solplats.

Bygglovsreglerna tillät inte en brygga. Så varför inte slå ihop hus och båtplats till en enda volym? Helt enligt reglerna, och ändå inte. MHM architects i Wien har lyckats med konststycket att etablera något helt nytt som ändå inte känns främmande och apart, som möter både sjö och landskap med en egen karaktär som tar spjärn i historien för att åstadkomma ett modernt uttryck. Foto: Paul Ott

Med tiden kommer den sibiriska lärken att gråna i takt med att kopparfasaden får en grönaktig patina. Foto: Paul Ott

Den horisontellt markerade träfasadens bottenvåning har tre båtplatser samt bastu, badrum och omklädningsfaciliteter. Foto: Paul Ott

Byggnadens utseende förändras genom att fasadelementen i trä och stål öppnas och stängs. Foto: Paul Ott

Alpsjön Millstätter See är ett av Österrikes givna turistmål. Foto: Paul Ott

Möjlighet att njuta av sjöutsikten på soldäcket. Foto: Paul Ott

Fönsterelementen viks ut med hjälp av en enkel mekanism av stålstänger, och fungerar i uppfällt läge även som fönster med sin jalusilika konstruktion. I nedfällt läge blir de till solplatser likt ett båtdäck. Foto: Paul Ott

Inifrån i uppfällt läge. Foto: Paul Ott

Dörrar till badrum och bastu. Foto: Paul Ott

En trappa binder ihop bottenvåningens bad- och båtdel med husets två andra våningar som är tillräckligt värmeisolerade för att ge god komfort även årets kallare månader. Foto: Paul Ott

Renoveringen av det gamla sekelskifteshuset har varit utgångspunkten för MHM architects arbete. Med hjälp av en helt ny planlösning har husets gamla tegel- och träkonstruktion frilagts, ett grepp som också inspirerat den nya båthuset. Foto: Paul Ott