Fredagshuset

1920-talsklassicism i Uppsala

Entrén på kortsidan av huset.

Entrén på kortsidan av huset. Foto: Lars Hedström

Den här veckan tittar vi närmare på ett stycke 1920-talsklassicism som ligger till salu i Kåbo, Uppsala. Prislappen är 12 500 000 kr.

I Uppsala hittar du kvarteret Kåbo som har villabebyggelse uppförd på 1920-talet åt professorerna vid Uppsala universitet. 

20-talsklassicism

Terrass med balkong. Foto: Lars Hedström

– Det rör sig om 35-40 väldigt speciella hus, berättar mäklare Lars Hedström vid ERA Mäklare Kulling i Uppsala. 

Husen har ett mycket attraktivt läge och de byter oftast ägare inom familjerna, dvs det är sällan ett sådant hus blir till salu. Men nu ligger ett av husen till salu på Borgvägen 3, Kåbo, Uppsala.

20-talsklassicism

Köksingången. Foto: Lars Hedström

Huset ritades ursprungligen av arkitekt Sven Wallander, men stadsarkitekt Gunnar Leche ritade en tillbyggnad som uppfördes 1934. Även en trejde tillbyggnad har gjorts på huset av senare ägare. Huset som endast har haft 3 ägare sedan 1924 är nu 281 kvm stort och har 10 rum, därtill biarea på 119 kvm och en rejäl tomt på 1 356 kvm. Arkitekt Sven Wallander har även ritat byggnader som Norra Kungstornet på Kungsgatan i Stockholm och Torbjörn Klockares gata i Röda bergen, m fl.

20-talsklassicism

Symmetri i fasaden. Foto: Lars Hedström

Huset är ett bra exempel på 1920-talsklassicism; med tre rutor i varje fönsterluft, små takkupor på långsidorna, dekorativa runda fönster sk "oxöga", fönsterluckor, inklädd takfot, dubbla skorstenar, mm. Fasaden var ursprungligen tjärad och idag målad svart för att få samma utseende.

Området är dock varken K- eller Q-märkt.

– Priset 12 500 000 kr är normalt för området, där husen brukar säljas för mellan 10 och 15 miljoner kronor, säger mäklare Lars Hedström.

20-talsklassicism

Huset har pool. Foto: Lars Hedström

Pool

Foto: Lars Hedström

 

Altan

Altan. Foto: Lars Hedström

 

stengolv

Burspråk ger stora ljusinsläpp. Foto: Lars Hedström

 

kakelugn

Huset har flera kakelugnar. Foto: Lars Hedström

Klicka här för att läsa mer om huset.