Arkitektur

Arkitektritat 50-talshus i Fridhem tillbyggt med en våning

Riva och bygga helt nytt, eller varsamt bygga till? Arkitekt Gustav Hultman föreslog det senare när en hemvändande familj efter ett längre utlandsboende tillsammans med honom fann en arkitektritad, välbyggd men inte helt välplanerad villa på Fridhem i Malmö.

Villa Fridhem i Malmö

Foto: Gustav Hultman

Kontrasten mellan gammalt och nytt låter det gamla leva vidare i en helt ny skepnad. Dubbel takhöjd ger inte endast ett luftigare intryck utan visar att arkitektur ytterst handlar om att projektera ljus och rum.

Högt i tak

Foto: Andrea Papini

Den arkitektritade enplansvillan från femtiotalet var utförd i fint tegel men hade ett rätt stort renoveringsbehov.

– Den var inte planerad för en familj med barn, förklarar Gustav Hultman. Idén att bygga till ett plan föddes tidigt eftersom de flesta grannvillorna var större 2-planshus.

Villa på Fridhem i Malmö

Foto: Gustav Hultman

Den tillagda ovanvåningen är tydligt markerad med nya material som respekterar den gamla byggnaden.

– Det gamla huset var en rätt fin byggnad med bra kvaliteter i materialen som exempelvis tegelfasaden. Hela bottenvåningen är intakt med gamla fönster och allt.

Trädäck på uteplats

Foto: Andrea Papini

Det gamla huset ser ut att stå orört med en ny påbyggd volym.

– Den befintliga planlösningen omdisponerades och knöts ihop med den nya ovanvåningen.

Västra gaveln

Foto: Gustav Hultman

Ursprungshuset hade små rum och de nya ägarna önskade öppna upp planlösningen för att skapa mer rymd.

– Vi hade en rätt öppen brief som gav mig stor frihet att skapa mer volym och gestalta mer spännande rumsligheter. Lösningen var att lägga på ytterligare en våning precis som i de omkringliggande husen.

Gammal tegelvilla

Före ombyggnaden var det ett enplanshus. Nu har det en våning till. Foto: Gustav Hultman

Tillbyggnaden har utförts med ett kontrasterande fasadmaterial i mörkbrun plåt i bandtäckning, med fönster i trä som matchar de befintliga.

– Det hade varit synd att klä in hela huset i ett nytt material, vi valde istället att tydliggöra tillägget så att det gamla huset ser ut att stå orört kompletterat med den nya volymen.

Trädgård

Foto: Andrea Papini

Gustav Hultman förklarar att det gamla huset var något felorienterat. Den gamla entrén blockerade vardagsrummet med en hall.

– Vi vände huset och knöt ihop det med trädgården genom att flytta ingången till där det tidigare fanns ett garage och ett gammalt soprum.

Uteplats på baksidan

Foto: Andrea Papini

Den lägre byggnadsvolymen öppnar sig mot husets bakre trädgård.

– Vi fick en generösare hall och vandring genom huset med utsikt mot trädgårdens olika delar. I den lägre delen är takhöjden kring 2,2 meters takhöjd men växer till hela 8 meter när man gått igenom biblioteket och kommer in i det stora öppna rummet.

8 meters takhöjd

Foto: Andrea Papini

Ekfanérskivor synliggör skillnaden mellan nytt och gammalt, och ger rörelse i det dubbelhöga rummet.

Ekfanér på övre delen av väggarna

Foto: Andrea Papini

Interiört har huset på Fridhem i Malmö fått en både spatiös och detaljerad rumslighet där det dubbelhöga vardagsrummet öppnar upp villan till ett nytt liv.

Vardagsrum med dubbeltakhöjd

Foto: Andrea Papini

Varje arkitekturprojekt är en tolkning av kundens drömmar bortom rent funktionella krav i kvadratmeter sovrum och köksinredningar.

– Vårt ursprungliga samtal handlade om annat än att tillföra ny golvyta, vi talade nya upplevelser och nya kvaliteter som kommer av hur vi projekterar ljus och rum.

Matplats med öppen planlösning

Foto: Andrea Papini

Arkitekter vill gärna ha kontroll över byggprocessen, rita på alla detaljer och undvika byggares snabblösningar. 

–Jag vill ge beställaren en eloge för att han själv skötte byggledning och upphandling, han lyckades lägga ut de olika delprojekten på leverantörerna.

Platsbyggd förvaring i kök

Foto: Andrea Papini

En traditionell gesimsränna ansluter till de gamla stuprören.

Gammalt möter nytt vid entrén

Även garaget har fått nytt ansikte. Foto: Gustav Hultman