Fredagshuset

50-talshus av Utzon i Planetstaden

Jørn Utzon är kanske mest känd för att ha ritat världsarvslistade Operahuset i Sydney. Nu har vi dock chansen att få njuta av en välbevarad 50-talspärla av honom i form av ett atriumhus i stadsdelen Planetstaden i Lund.

Arkitekt Utzon hus i Lund

Foto alla bilder: Thepicture.se

På 1950-talet anordnade länsbostadsnämnden och Skånska Sparbanksföreningen en arkitekttävling ”Skånska hustyper” i syfte att motverka ”för skånska förhållanden främmande tendenser som fått en allt för stor spridning”. Resultatet skulle bli bebyggelse med småhus i nya området Planetstaden i Lund. 74 bidrag inkom i tävlingen, de flesta i någon form av traditionell skånelänga. Det var dock det minst traditionella bidraget som vann: Privatliv av Jørn Utzon och Ib Mögelvang. Det vinnande förslaget har uppförts på fyra olika orter i olika omarbetningar; I Lund, Kingohusen i Helsingör, i Fredensborg och i Bjuv. 

Hall 50-tal

Nu har vi chansen att få titta närmare på ett av husen av Utzon i Planetstaden i Lund när atriumhuset på Planetgatan 1 är till salu hos ANNAHD för 8 500 000 kr.

Arkitekt Utzon hus i Lund

Att Utzon döpte sitt bidrag i arkitekttävlingen till Privatliv var ju passande, med tanke på den skyddade atriumgården.

Arkitekt Utzon hus i Lund

Huset är alltså byggt i ett plan som ett U med en skyddad atriumgård i mitten. Det är 185 kvm stort och har 6 rum, kök och 3 badrum.

Vardagsrum 50-tal Utzon

I centrum av huset finns stora sällskapsytor öppet upp i nock, i nära anslutning till köket. På golvet ligger ekparkett, original.

Arkitekt Utzon hus i Lund

Gäst-WC renoverades 2017 helt i stil med huset.

Arkitekt Utzon hus i Lund

Det vita köket i stram stil kommer från HTH.

Arkitekt Utzon hus i Lund

Stommen och bjälklaget är av betong och fasaden av gult tegel. Det vilar på en krypgrund. På taket ligger tegelpannor och plåtarbetena är av vanlig lackerad plåt.

Kontor Utzon
Skrivbord 50-talshus

Huset värms med naturgas och förbrukar ca 39 966 kWh/år på uppvärmning och varmvatten. Energiprestandan uppges till 214 kWh/m2 och år.

Arkitekt Utzon hus i Lund

Sovrumsdelarna ligger i längorna på sidan.

Arkitekt Utzon hus i Lund
Arkitekt Utzon hus i Lund
Arkitekt Utzon hus i Lund

Här finns en separat föräldraavdelning med sovrum och badrum gjort 2017 med klassiska detaljer från 50- och 60-talet.

Sovrum 50-tal
50-talsvilla i Planetstaden av Utzon
Arkitekt Utzon hus i Lund

Planlösning.

Den danske arkitekten Jørn Utzon (1918-2008) studerade 1938-42 vid Kunstakademiens Arkitektskole i Köpenhamn. Han kom att praktisera vid Gunnar Asplunds arkitektkontor i Stockholm och hos Alvar Aalto i Helsingfors. 1950 startade han ett eget arkitektkontor i Köpenhamn och 1954 vann han tillsammans med en kollega en skånsk arkitekttävling om nya hustyper, som resulterade ibland annat Planetstaden i Lund. Radhusen i Planetstaden som ibland kallas Berlinmuren är Q-märkta, dvs är klassade som historiskt värdefulla av kommunen. Alla förändringar måste ske med stor varsamhet. Jørn Utzons mest kända byggnadsverk är dock Operahuset i Sydney från 1973, som sedan 2007 är upptaget på UESCOs lista över världsarv. 

Operahuset i Sydney

Jørn Utzon och Operahuset i Sydney. Foto: Wikipedia/Roybb95

Kingohusen

Kingohusen i Helsingör, Danmark. Foto: Jörgen Jespersen/Wikipedia

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på ett intressant hus som ligger till salu just nu. Artiklarna är inte sponsrade.