Sänkning av framledningstemp till radiatorerna

Besvarad 4 mar 2022 av Robin Toneby
Hej.
Jag har installerat bergvärmepump (Hus -68, Göteborg, CTC gsi 4-16 2x150m borrhål) mina gamla radiatorer är kvar, dessa var ursprungligen designade för en oljepanna, dvs hög framledningstemp.
Jag klarar av att värma hela huset 350m2 på enbart kompressorn. Men får ha ganska varm framledningstemp, 65°C vid -10°C. Min fundering är nu att antingen installera andra mer effektivtiva radiatorer eller bygga in fläktar under befintliga för att få ner framledningstemp, och därigenom få en effektivare vp, som då skall hålla längre genom att jag sänker framledningstemp. Vad tror du om det? Räknar med att själva kostnaden för att sänka tempen kommer kosta 15.000kr. Är jag helt ute och cyklar eller är jag på rätt spår?
 

Svar

Hej!
Det är svårt att svara på utan ha veta energiförbrukningen. Men jag tror potentialen är väldigt stor till en riktigt god besparing när jag läser din fråga.
Ett exempel på hur pass mycket framledningstemperaturen slår är dessa siffror som jag snabbt plockade ur en gammal presentation:
-5 / 35C = COP 5,02

-5 / 25C = COP 6,36

Exemplet avser en luft/vatten som tar -5gradig uteluft och värmer till två olika framledningstemperaturer. Ett rätt dumt exempel då 25grader kanske inte är någon normal framledning. Men förhållande bör vara ungefär detsamma som om du kan sänka din framledning 10grader.

Vid ett energibehov på 30000kWh ger respektive lösning
5976kWh (värmepump med hypotetisk värmefaktor på 5,02)
4716kWh (värmepump med hypotetisk värmefaktor på 6,36)
Skillnaden är ca 1300kWh.

Om du ska få ner framledningen är det viktigt att tänka på att du måste få ner hela systemets temperatur. Det är alltid det rum som kräver högst framledning som åtgärd först skall vidtas i.

Kanske blev ett lite rörigt svar - men det är ju fredag och eftermiddag!!

Lycka till!
Robin
 

De senast besvarade frågorna

Pålitlig info om förbrukning?

6 dec 2024
Bytte vp 2021 till Nibe S-1255 där man kan få info om använd energi och avgiven energi. Har ingen mätare på vp för övrigt men upplever att avgiven energi/använd ger ett högt Coop-värde. (Vilket är...

Minska tillskott pga effekttariff

9 dec 2024
Hej Jag funderar på att minska tillgängligt tillskott i vår ivt490från 9kw till 6 eller 3 med tanke på effekttarifferna. Finns det större nackdelar med detta och kommer det upp avsedd effekt...

LVVP från Qvantum bättre än Nibe?

22 nov 2024
Vi behöver byta ut vår luftvatten-värmepump (CTC Ecoheat från 2004) och har kikat Qvantum. Har du erfarenhet av dem och hur är deras kvalitet? Bättre eller sämre än Nibe?

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.