Tomt

Trend: Gula blommor i trädgården

Gult är inte bara påskens färg, det är också en ny trend vad gäller blommor i trädgården. Vi bad trädgårdsdesigner Cajsa Lundin berätta vilka som är hennes gula favoriter.

Allium obliquum, gula små bollar i Bury Court, England.

Allium obliquum, gula små bollar i Bury Court, England. Foto: Cajsa Lundin

Lagom till påskveckan får vi reda på att gult är den nya trendfärgen på blommor i trädgården.

Cajsa Lundin
Cajsa Lundin

– Jag kan konstatera att jag ääääntligen ser en ljusning för gula blommor, som folk har hatat det annars. Kläd- och inredningsmodet har nu gett dem en revival. Såg en trendig mamma med sina två välklädda barn köpa forsythia på Ulriksdals slottsträdgård i lördags, berättar Cajsa Lundin, trädgårdsdesigner och expert på Byggahus.se.

Forsythia
Forsythia. Foto: Granngården

– Finast gula blomma tidig vår tycker jag är körsbärskornellen, med små bolliga blekt pastellgula tussar på bar kvist. Ett anspråkslös vindtåligt buskträd, som också har vacker höstfärg och ätbara frukter. 

Körsbärskornell
Körsbärskornell framför 1960-talshus i Walderös trädgård.

– Gul daglilja, Hemerocallis lilioasphodelus är en annan fin gul blomma. Jag har använt den i entréplanteringar mellan idegransklot. Doftande höga svävande dansare i juni-juli. Tuvorna känns som gräs också, ger fint strukturmöte mot klippta häckar och andra kontrasterande bladformer.

Gul daglilja
Gul daglilja, Hemerocallis lilioasphodelus från Kölnbackparken i Enköping. Foto: Cajsa Lundin

Gulvädd Scabiosa ochroleuca är en fin ljusgul perenn. Sorten ’Moon Dance’ har ljus månskensgul ton. 

Gulvädd
På bilden ser du en Gulvädd ’Moon Dance'. Foto: The Beth Chatto Gardens

Cajsa tipsar också om fantastiska röllikor i vackert blekgult achillea millefolium ’Credo’, som är underbara med sin flata form i större (väldränerade) samplanteringar.

Röllikor
Rölleka Foto: Boyne Garden Center

Sedan får vi inte glömma glömma pioner, särskilt luktpioner. 'Duchesse de Nemours' är en fylld gammal sort med krämgula blommor och stark doft. 

Pionen Honey Gold
Pion ’Honey Gold’. Foto Cajsa Lundin

– Pagodklematis ’Love Child’ är också en gul(grön) favorit. Det är en slingrande klätterväxt som klarar skugga. Perfekt vid entréer eftersom den doftar. Blomman är dekorativ även efter blomning.

Pagodklematis Love Child
Pagodklematis ’Love Child’ Foto: Zetas

Äkta kaprifol är en annan av Cajsas gula favoriter.

Äkta kaprifol
Äkta kaprifol Foto: Strömsbro Plantskola

Sist men inte minst vill Cajsa visa den gula skönheten rudbeckia fulgida ’Goldsturm' från Sussex Prairies stålrudbeckiafält.

Goldsturm
Rudbeckia 'Goldsturm'