Gräsmatta, Tomt

Välj rätt frömix till gräsmattan

Här går vi tillsammans med trädgårdsproffset Jankov Månsson igenom vilka sorters gräsfrö det finns, vilka som passar var och vad du ska tänka på när du väljer.

Medlemmen Exxis fina gräsmatta.

Medlemmen Exxis fina gräsmatta. Foto: Exxi

När du ska anlägga eller reparera en gräsmatta och kommer till butiken för att köpa gräsfrön inser du ganska snabbt att det inte bara finns en sort att välja på. Utbudet av olika typer av gräsfrön är stort. Dels finns det olika varumärken, dels har varje varumärke olika sorter avsedda för olika typer av förhållanden. Det finns till exempel gräsfröblandningar för villaträdgård, för skuggiga lägen, för torra lägen och för så kallade eleganta gräsmattor. Det finns reparationsgräs och det finns släntgräs. Men vad är det egentligen för skillnad på dem?

Det finns två faktorer som du bör utgå ifrån när du väljer gräfrö:

1. Funktion: Hur tänker du använda gräsmattan? Ska barnen kunna leka på den? Ska den vara långsamväxande så att du slipper klippa den lika ofta? Ska den vara tät så att du kan klippa den kort som en golf green?

2. Läge: Vilka förhållanden råder på platsen? Soligt, slänt, fuktigt, skuggigt, rabatter i närheten? 

När du vet detta är det betydligt enklare att välja. Tillverkarna har nämligen anpassade produkter för olika förhållanden. 

Gräsmatta med blommor
Här har gräsmattan inslag av brunört. Foto: Medlemmen Mostwanted

Välja gräsfrön

Jankov Månsson som är trädgårdsinspiratör med lång erfarenhet av professionell trädgårdskonsultation, menar att de allra flesta typerna av gräsfrö som säljs i handeln gör sitt jobb och det finns en anledning till det.

Kvaliteten på gräsfröna skiljer sig sällan åt eftersom de allra flesta tillverkarna köper sina gräsfrön från en och samma producent i Danmark. Däremot kan själva mixen av frösorter variera lite, säger Jankov Månsson och fortsätter:

– Så länge du väljer sort efter funktion och läge - och gärna från en svensk fröfirma - har du gjort ett bra val eftersom de fröblandningarna är framtagna för svenska förhållanden och prövats unders lång tid. 

Gräsmatta
Medlemmen andsod har två färger i sin gräsmatta. Foto: Andsod

Mixen av gräsfrö avgör

Vad som skiljer de olika sorterna åt är i första hand fördelningen av olika gräsfrösorter. Normalt sett innehåller fröblandningar för gräsmattor någon kombination av rödsvingel, ängsgröe, engelskt rajgräs, hårdsvingel, fårsvingel och rödven. Det är kombinationen som är nyckeln till gräsmattans utseende, tålighet och växtsätt.

En sort är inte bra på allt, utan man har en blandning av olika sorter för att du ska få en så bra gräsmatta som möjligt. Engelskt rajgräs har exempelvis fördelen att det etablerar sig snabbt och då även skuggar lite för det andra gräset så att det torkar inte ut - det skyddar de andra sorterna när de är på väg upp. Rödsvingel är istället en väldigt tålig sort som tål tuff lek på gräsmattan, säger Jankov Månsson.

– En sort är inte bra på allt, utan man har en blandning av olika sorter för att du ska få en så bra gräsmatta som möjligt.

Genom att tillverkarna mixar olika mängder och typer av varje sort får de fram förblandningar som passar under olika förhållanden. I en och samma mix kan du med andra ord ha både tuvbildande, tätväxande, sidoskottsskjutande, torktåliga och långsamväxande grässorter. Men andelen är olika beroende på var de är tänkta att användas.

– I en slänt bör du exempelvis ha en stor andel frön av en grässort som skjuter mycket utlöpare eftersom du vill binda jorden, säger Jankov.

Fröblandningar för eleganta gräsmattor består däremot ofta enbart av svingelsorter, eftersom dessa gräsmattor är avsedda att klippas mycket kort och vara extra täta. De står dock inte emot nötning särskilt bra. I en vanlig villaträdgård, som utsätts för allt från fritidssporter till utemöbler och spring, är det därför mer lämpligt med med en fröblandning som har lite mer slitstarka grässorter inbakade. Även i dessa återfinns ofta exempelvis rödsvingel, men i mix med exempelvis ängsgröe och engelskt rajgräs. På så vis blir mattan både tät och slitstark.

Gräs i skottkärra
Här är en medlem som förgror sina gräsfrön. Foto: Medlemmen Anna1984

Tester av gräsfrö

2015 testade Råd & Rön gräsmattefrön. Gräset hade fått växa i två år. Resultatet visade att olika fröblandningar var bäst olika år. På sikt var dock följande gräsfrön bäst.

  • För “eleganta” gräsmattor, således mycket kortklippta och täta gräsmattor: Weibulls Extra Green och Lord Nelson Royal vinner när det gäller utseende och kvalitet, men Extra Green är lite extra bra på täthet.
  • För villagräsmattor, således slitstarka gräsmattor: Skånefrös Villablandning vinner testet både första och andra året, men Floraself Trädgårdsgräs uppges också vara ett bra alternativ.
  • För gräsmattan vid fritidshuset, således gräsmattor som ska vara oömma och kunna klippas mer sällan: Skånefrö Siesta vinner testet.

Läs mer här: Råd&Rön: Gräsfrö - bäst i test

Mer att tänka på när du köper gräsfrö

Gräsfrön är en färskvara och det finns därför bäst före-datum på förpackningarna. Kontrollera dessa så att du får bästa möjliga förutsättningar för just din gräsmatta.

Läs mer

Installera automatisk bevattning i gräsmattan steg för steg