Ekonomi

Läget på tomten avgör prislappen

Läget på tomten avgör prislappen

Snittpriserna på tomter i attraktiva och mindre attraktiva delar i landet skiljer med flera hundra kronor per kvadratmeter.

Bovision har undersökt genomsnittspriset på tomter landet över och resultatet visar att det skiljer en hel del beroende på hur du kan tänka dig att bo. I granskningen kommer de fram till att snittpriset i rikets mer attraktiva delar ligger på strax över 1 300 kronor per kvadratmeter, medan snittpriset i mindre attraktiva delar är omkring 50 kronor per kvadratmeter.

Inte så oväntat är det läget som styr priset. Sjö- eller havsutsikt kostar betydligt mer än vad exempelvis en avlägsen skogstomt gör. Och en tomt i, eller nära, en attraktiv tätort hamnar också i den dyrare prisklassen.

- Genomgången visar att det är läget på tomten som drar upp priset oavsett vilket län tomten ligger i. I dag är det ett sug efter tomter som är sjö- eller havsnära eller ligger idylliskt i centralorten, säger Peter Rydås som är vd för Bovision.

Dyrast i undersökningen blev en strandtomt i Umeå som prismässigt hamnar på 2 500 kronor per kvadratmeter. Billigast var en tomt i Orsa som kan bli din för så lite som 7 kronor per kvadratmeter. Värt att notera är att de slumpvis valt ut en tomt i det dyrare, respektive det billigare, skiktet utifrån en viss storlek. Således är det egentligen inte den absolut dyraste tomten i landet just nu, utan en av de dyraste.