Varför inte rekomendera JAS-beskärning?

Besvarad 13 mar 2010 av Cajsa Lundin
Hej,
Varför rekomenderar du inte att beskära äppelträdet under Juni-Juli-Augusti? Detta ger mig 0 vattskott, plus att jag faktiskt ser om det är bra eller dåliga grenar när bladen är kvar. Grannen "hjälpte" mig tidigare med vårbeskärning, och maken till flora av vattskott har jag aldrig sett. Jag kämpar fortfarande med att rätta till det trädet, som nästan dog på kuppen.

Med Vänliga Hälsningar

Per-Erik
 

Svar

Hej Per-Erik

Jo, jag rekommenderar (i huvudsak) JAS-beskärning på äldre träd. Det är en utmärkt tumregel.

Det innebär dock inte att man slipper vattenskott! Det beror på hur kraftiga grenar man tar bort, hur många, och även hur kontinuerligt trädet blivit underhållsbeskuret innan. Vattenskotten märks nästa år.

Grövre grenar bör ALLTID tas sensommar då trädet har bäst förmåga att "försvara sig" mot ingreppen, och läka dem innan invintring.

Man kan beskära äppelträd när som helst på året, men med olika konsekvenser, risker och syften. Äldre träd kan "stå stilla", utan nytillväxt – dessa behöver man istället stimulera grentillväxt på.
Det finns också kunder som inte vill ha så mycket frukt. Eller som vill ändra formen, höjden, bredden osv. Det är alltså både kundens och trädets behov som måste avvägas. (även omgivande växtlighet påverkan)

Bäst tecknar sig grenverket utan blad, dvs på vårvintern. Då kan man för sitt eget minne märka ut grenar som ska tas bort på sensommaren. Förutom naturlig form, friskhet och "gleshet", gäller det att bibehålla balans mellan äldre, yngre och medelålders fruktved.

Större ingrepp är definitivt klokt att överlämna till en certifierad trädbeskärare.

I ett träd som kontinuerligt har uppbyggnads- och underhållsbeskurits slipper man "vattenskottsförsvaret". På ett sådant tas i först hand torra och skadade grenar bort, och gallras kronan vid behov så ljus kommer in.

Största felet är att folk glömmer bort träden lite för många år, för att sen plötsligt göra för drastisk åverkan vid ett och samma tillfälle.

Kunder vill se resultat direkt och få valuta för pengarna när de anlitar ¨oss¨. Att övertyga om långsiktighet är definitivt inte helt lätt. De har beställt EN beskärning, och är inte beredda på en fördyrande 3-årsplan. Kunskapsförmedling på detta vis ger därför bättre medvetande hos kunden, som förhoppningsvis ger mer välmående träd.

Tack för engagemang - det är trevligt!

Cajsa
 

De senast besvarade frågorna

Trappa i kalksten

21 nov 2024
Hej! Hur har ni byggt trappan på denna länk? Vad finns under kalkstenen? https://www.byggahus.se/sites/default/files/styles/inline_image/public/inline-images/trappa_kalksten.jpg?itok=pHZHavur

Hur gör vi med vår slänt framför dörren?

25 aug 2024
Hej, Vi har en ljus faluröd dalastuga byggt med gammalt timmer och precis utanför dörren har vi en slänt som ger en uteplats utanför dörr men sen bara ogräs och gamla trötta buskar som sitter i...

Misstänkt blom- och grentorka

9 jul 2024
Hej, jag har fått vad jag misstänker är blom- och grentorka på mitt 2 åriga surkörsbärsträd. Vad jag förstår finns ingen bot utan bara att plantera ett nytt. Så min fråga är om jag törs plantera...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.