Hej Per-Erik
Jo, jag rekommenderar (i huvudsak) JAS-beskärning på äldre träd. Det är en utmärkt tumregel.
Det innebär dock inte att man slipper vattenskott! Det beror på hur kraftiga grenar man tar bort, hur många, och även hur kontinuerligt trädet blivit underhållsbeskuret innan. Vattenskotten märks nästa år.
Grövre grenar bör ALLTID tas sensommar då trädet har bäst förmåga att "försvara sig" mot ingreppen, och läka dem innan invintring.
Man kan beskära äppelträd när som helst på året, men med olika konsekvenser, risker och syften. Äldre träd kan "stå stilla", utan nytillväxt – dessa behöver man istället stimulera grentillväxt på.
Det finns också kunder som inte vill ha så mycket frukt. Eller som vill ändra formen, höjden, bredden osv. Det är alltså både kundens och trädets behov som måste avvägas. (även omgivande växtlighet påverkan)
Bäst tecknar sig grenverket utan blad, dvs på vårvintern. Då kan man för sitt eget minne märka ut grenar som ska tas bort på sensommaren. Förutom naturlig form, friskhet och "gleshet", gäller det att bibehålla balans mellan äldre, yngre och medelålders fruktved.
Större ingrepp är definitivt klokt att överlämna till en certifierad trädbeskärare.
I ett träd som kontinuerligt har uppbyggnads- och underhållsbeskurits slipper man "vattenskottsförsvaret". På ett sådant tas i först hand torra och skadade grenar bort, och gallras kronan vid behov så ljus kommer in.
Största felet är att folk glömmer bort träden lite för många år, för att sen plötsligt göra för drastisk åverkan vid ett och samma tillfälle.
Kunder vill se resultat direkt och få valuta för pengarna när de anlitar ¨oss¨. Att övertyga om långsiktighet är definitivt inte helt lätt. De har beställt EN beskärning, och är inte beredda på en fördyrande 3-årsplan. Kunskapsförmedling på detta vis ger därför bättre medvetande hos kunden, som förhoppningsvis ger mer välmående träd.
Tack för engagemang - det är trevligt!
Cajsa