Byggahus.se

Trall på mark?

Besvarad 15 apr 2015 av Cajsa Lundin

 1. Hejsan!
  Jag och min sambo bor i en studentlägenhet (hyreslägenhet) men uteplats. I ena delen av denna uteplats är det en så kallad gräsmatta (den omnämns som detta men är mer som bar jord med grästuvor här och var). Vi har fått lov att lägga trall där om detta görs ordentligt. Av en bekant har vi fått trallplattor (IKEA's) gratis som vi önskar använda. Men hur går vi till väga för att göra detta bra?
  Då vi är studenter båda två och ej äger bostaden skulle vi vilja komma undan så billigt som möjligt och därmed använda dessa plattor. Hur ska vi förarbeta ytan?
   
 2. Svar

 3. Trallplattor är tänkta att lägga ovanpå ett färdigt stumt golv, inte direkt på mark. Oftast används dessa för balkonger eller uterum. I manualen för golvet står att det helst ska förvaras torrt och inomhus under vintern, det är alltså inte att jämföra med altan i trallvirke.

  Man ska aldrig lägga trä på organiskt fuktbindade material (som jord/växtlighet), samt att det krävs underarbete för att få det plant och stumt.

  Urgrävning av organiskt material (min 20 cm, om fuktigt ännu djupare), sen markduk och på med makadam/singel, som då blir kapillärbrytande lager. Är tveksam till att ni kan packa singlet så pass hårt att denna typ av trallplattor ligger helt plant, men det kan gå... Prova! Funkar det inte får ni samla ihop till regel- och trallvirke. ;)

  mvh Cajsa Jacobsson
  www.facebook.com/FFtradgard
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Häck på hälleberget

  Hej! Zon 4-5 Ångmarlands kustland. Jag vill fortsätta den befintliga häcken (häggmispel) över ca 3 m berghäll. Är detta möjligt, om jag bygger en ås av kompostjord över hällen? Finns det mera...
 2. Bygga nytt staket innanför befintlig häck

  Hej! Vi ska flytta till nytt hus och dess tomt omges till stor del av en rejält välvuxen (bred och hög) bokhäck. Den har vi gärna kvar, men vi har hundar och behöver därför bygga staket också....
 3. Trädgårdsplanering

  Hej Vi har byggt hus o flyttat in maj -19. Nu behöver vi göra en plan för trädgård o tomt. Har du ngn sådan tjänst eller tips på ngn i sthlmsområdet?! Tack på förhand!!

Visa alla frågor