Thuja brabant

Besvarad 5 nov 2016 av Cajsa Lundin

 1. Hej, vi anlitade i början på maj i år (2016) ett företag för plantering av en häck med Thuja Brabant. Plantorna var redan uppvuxna, nästan 3 meter. Nu så har ca en tredjedel av dem dött, flera andra har bruna grenar. Under sommaren vattnade vi dem riktligt 2-3 ggr i veckan och framåt slutet på augusti ännu mer eftersom vi misstänkte att de höll på att torka ut. Frågor:

  1. Häcken planterades 2-3 maj och flera av thujorna var döda redan i månadsskiftet juni-juli. Tyder det på misskötsel från oss (vi har bara vattnat) eller är det mer troligt att de är av dålig kvalitet, planterade vi fel tillfälle, dålig jord eller någonting annat?

  2. Vi bor i Stockholmsområdet, sommaren var ju väldigt fin och varm redan från maj, är det möjligt att thujorna planterats för sent eftersom det redan var 20+ och mycket sol när de planterades?

  3. Varför blir barren och grenarna bruna?

  4. Leverantören påstår att de har varit och tittat på dem i oktober och påstår att vi har vattnat dem för mycket, är det ens möjligt?

  5. Bör man beskära de grenar som har bruna barr eller ska man bara lämna dem?

  Ser att det blev manga frågor men hoppas att det går att svara på alla.

  Tack förhand!

  MVH

  Robert
   
 2. Svar

 3. Hej!

  Jag och mina kollegor får ofta frågor om tuja. Ibland lyckas det fint med planteringar, men alltför många gånger inträffar tråkigheter. Jag ser sällan snygga tujahäckar tyvärr. De står som tätt ställda solitärer (med toblerone-siluett), mer eller mindre bruna. Det glöms alltför ofta att toppa dem så de bildar en enhetlig häck. De fortsätter växa på höjden även efter toppning, så börja klippa överkanten när de är flera decimenter lägre än tänkt sluthöjd.

  Jag kan rekommendera Gröna Råd (www.gronarad.se) där man få expertrådgivning via betaltelefon (15 kr/min). Man mailar innan och beskriver ärendet. Om du skickar bilder på tujan kanske Maj-Lis kan ge bättre utlåtande än jag. (Hälsa från mig.)

  Jag förstår dilemmat, från båda sidor. När man levererar växter till kund vet man inte hur länge de står ovan mark oplanterade, kanske med rötterna i sol, som då torkar in i de viktiga topparna och får svårt att etablera sig. Samma ovisshet med hur växtbäddarna grävs och förbereds och vilken jordblandning som används, samt vattningen förstås. Om rotklumpen hanteras felaktigt, som att stålnätet tas bort kan det lätt bildas luftfickor, som rötterna inte klarar. Eller att de planteras för djupt, så stammen förmultnar längst ner, vilket är lika med att man ringbarkar trädet. (Det tar dock längre än 1 mån!) Det finns många fler riskmoment, men oftast går det bra!

  Det är att rekommendera att dokumentera växternas kondition vid leverans (både närbilder och bilder på rotsystemet), samt under utveckling. Även dokumentera gropar, jord, plantering.

  Jag tycker det låter som ni vattnat något för tätt faktiskt. Det är lika viktigt att jorden torkar upp uppifrån mellan vattningarna som att vattna mycket vid varje vattning, så vattnet verkligen når ner och förbi rötterna. Vi brukar rekommendera ca 30 lit/kvm var 4-6 dag vid normalt sommarväder. Blir det tokvarm måste man hålla koll, bäst är att undersöka jorden. Blir det blötväder likaså. Vattnet ska sippra sakta, annars flyter det oftast iväg från planteringen.

  Om det är gassande varmt kan man täcka av grönskan med skuggväv (eller liknande) för att minska avdunstningen. (Gäller även de första vårarna med allt vintergrönt i sol. Våren är alltid mest kritisk, dvs innan jorden har tinat så de kan kompensera barrens avdunstning.)

  Det kan givetvis ha varit något fel på växterna innan, antingen sjukdomar som de redan hade, eller att de efter uppgrävning utsatts för torka, som under transport. (t ex om de olyckligt får stå på lastbilsterminaler över helger i 25 graders väder, då kan det bli stekhett inuti trailers). Om det är sjukdomar som orsakat det hela, så hade de dem redan innan.

  Svar i ordning.

  1. Det låter som det gick väldigt snabbt om de verkligen var döda en månad efter! Så stora storlekar brukar ha mycket inkapslad energi och en rejäl rotklump, att leva på.
  Går bra att plantera även mitt i sommaren, bara man kompenserar med vattning. Jorden kan inte påverka så snabbt, mig veterligen, om inte gropen bildar en "hink" så vatten blivit stående vid vattning.

  2. Se svar ovan. Vi planterar året om (helst inte så sent på hösten dock, vilket gäller för allt vintergrönt, men ibland måste man och är det bara väldränerat brukar det funka). Om det är stekhett och tujorna inte kan kompensera med att suga upp vatten kan de torka ut, men inte så fort.

  3. Antingen torka, för blött eller diverse olika sjukdomar som kan drabba tujor. Det ska finnas en artikel om de olika sjukdomarna här på byggahus (Marlén kanske kan hjälpa att länka?)

  4. Ja, det är möjligt. Då får rötterna syrebrist. Barrväxter som fått för mkt vatten brukar gulna på ett annat sätt än vid torka, dvs det brukar då börja nerifrån inifrån istället för från topparna och inåt. Sjukdomar som börjar nerifrån är mörkbrunare än vattenskador. (men fråga gärna Maj-Lis som sagt).

  5. Torkade toppar (delar) tycker jag ska beskäras bort, rent estetiskt. Görs även på sjukdomsdrabbade barr, men oftast finns sporer kvar ändå, så det är svårt att stoppa sjukdomar. Obs att verktygen måste desinficeras innan ni klipper i friska växter!

  Vi har varit med om stora tujor blivit väldigt fula redan ett par veckor efter plantering, men när rötterna etablerar sig repar de sig, men det har handlat om torkskador. Vattna rätt och riktigt samt duscha även barren ger förbättrat resultat på någon månad.


  Tack för frågan och lycka till!
   
  Redigerat 5 nov 2016 16:41
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Hur får jag en bra naturtomt?

  Hej! Vi har precis byggt hus och planerar nu inför vår drömträdgård! Vi har byggt i ett strandnära område med massor av sommarstugor som grannar. Vi vill ha en tomt som passar in i miljön runt om!...
 2. Från grovplanerad till färdig trädgård.

  Hejsan. Vi ska bygga ett hus och jag undrar hur vi ska gå till väga för att ge vår blivande trädgård så bra förutsättningar som möjligt? Vad är lämpligaste att börja med? Häck? Gräsmatta? Osv
 3. Från helt plansprängd tomt till trädgård?

  Hej, Är spekulant på en liten tomt som tidigare varit toppen på ett berg. Idag är det en helt plansprängd yta och marken består till 100% av sprängsten som staplats rakt och fint (inga högar eller...
 4. Sly i fyllnadsmassor

  En hel del sly på tomten. Måste jag gräva upp och forsla bort den eller kan den hänga med i fyllnadsmassorna där de gräver ut husgrunden och använder de massorna för att plana ut en lutning på tomten?
 5. Ritprogram trädgård

  Hej, jag planerar min trädgård i sommarstugan. har du tips på ritprogram som är lätt och gratis?
 6. Mur i brant slänt

  Hej! Vi har på baksidan av vårt hus en hög brant slänt som består av i princip bara sand. Det är svårt att få gräs att växa, det lilla som finns är mest brunt och slänten är dessutom lite för lång...
 7. Bottenlös dybotten i insjö?

  Hej, Jag har nyligen köpt en sommarstuga med strandtomt vid en insjö, där strandskyddet är upphävt och området är detaljplanerat med egna bryggor vid stugorna. Sjön är grund (medeldjup ca 1,6 m)...
 8. Välja rätt häck!

  Hej! Vi skulle vilja plantera en häck för insynsskydd och vindskydd till vår tomt. Några meter ifrån tomtgränsen ligger en väg som kan saltas ibland vid behov vintertid. Funderarde på en tujahäck,...
 9. Lutning gräsmatta

  Hej! Vi tog bort en buske som var planterad i en rabatt och har nu sått gräs där istället. Området som skall bli gräs är ca 4 m2. Mellan huset och det nya gräsområdet är det en altan som gör att...
 10. Stödmur

  Hej! Har slänt på baksidan av vårt hus, ska nu gräva ut en del av denna för att göra en uteplats på ca 3 m i diameter. Funderar på att dela upp stödmur i två avsatser. Med möjlighet att sitta på...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Trädgårdsdesigner Cajsa Lundin vid Form & Funktion svarar på frågor om trädgård.

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer