Svampar i gräsmattan

Besvarad 27 sep 2017 av Cajsa Lundin

 1. Hej!

  Jag undrar om du kan hjälpa oss. Vi har fått massor av små bruna svampar i vår gräsmatta och vet inte hur vi bäst ska ska få bort dem. De är jättemånga.

  Plockar man dem, eller vad? Man vill ju inte att de ska komma tillbaka. Något gift har jag också funderat på.

  Med hopp om svar.

  Kerstin
   
 2. Svar

 3. Hej!

  Vanligast är så kallade häxringar eller älvringar som är en nejlikbroskskivling, men honungsskivling är också ganska vanligt.

  Ofta beror det på för lite näring, ofta i kombination med att den varit för torr, dvs att gräsmattan är i dålig kondition. Nu på hösten ska man dock vara försiktig med kvävegödsel i gräsmattan, blir lätt mögel.

  Honungsskivling beror oftast på att det finns förmultnande rötter eller stubbar (död ved) under eller i närheten av gräsmattan. Ta bort dessa genast om så är fallet.

  Det är svårt att gräva bort svampar, eftersom mycelet går väldigt djupt ner så är det bara en kortsiktig åtgärd.

  Att vattna extra mycket hjälper, då dränks svampen. (stick hål med grep först). Upprepa ofta under några veckors tid.

  Det gamla beprövade knepet mot häxringar är att behandla med konserveringsmedlet Atamon, ca 2 msk per liter vatten. Före utvattning sticker man området och flera decimeter runt svamparna med grep. Detta tar död på svamparnas mycel som kan gå mycket långt ner i jorden. Återupprepa behandlingen några gånger, så nytt gräs där svamparna varit.

  Det finns även ett biologiskt levande bekämpningsmedel av "nyttosvampar" som heter Trichoderma. De attackerar de oönskade svamparna på naturligt sätt. Även detta pulver rörs ut med vatten och vattnas. Läs bruksanvisningen ordentligt. Här finns länk: http://www.nyttodjur.se/produkt/binab-trichoderma.aspx

  Lycka till!
  Hälsar Cajsa Lundin (fd Jacobsson)
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. B
  Björkisvägen ·
  Om det är Nejlikbrosking så är det bara att jubla. Godare svamp finns inte och den är extremt lättrensad då man bara äter hattarna.
   
 6. KnockOnWood
  KnockOnWood ·
  Det är inte lätt för en novis att veta vad man bör äta eller avsky när det gäller svamp.
  Många är tydligen himmelsk goda, men en del är också dödligt giftiga.

  Då avstår jag hellre från all svamp (med undantag för kantarell och "fabriksodlad" champion.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Gräva ur land och byta mot sten

  Hej! Vi har land runt huset, och även ett land på trädgården med rabarber och så. Landen runt huset består av blommor å någon buxbom. Nu vill vi gräva bort allting o sätta kantsten och dekorsten...
 2. Hur får jag en bra naturtomt?

  Hej! Vi har precis byggt hus och planerar nu inför vår drömträdgård! Vi har byggt i ett strandnära område med massor av sommarstugor som grannar. Vi vill ha en tomt som passar in i miljön runt om!...
 3. Från grovplanerad till färdig trädgård.

  Hejsan. Vi ska bygga ett hus och jag undrar hur vi ska gå till väga för att ge vår blivande trädgård så bra förutsättningar som möjligt? Vad är lämpligaste att börja med? Häck? Gräsmatta? Osv

Visa alla frågor