Byggahus.se

Smaragdthuja

Besvarad 25 jun 2019 av Cajsa Lundin

 1. Hejsan,
  Men nu får du lugna dej, Cajsa. Vitsen med en Thuja 'Smaragd' är att den är friväxande i både sida och topp. Det du nämner med ojämna toppar i olika höjd är själva vitsen med en Smaragd häck. Om man nu vill ha en Thujahäck överhuvudtaget så är Smaragdhäcken en Rolls Royce i sammanhanget, men bara oklippt, annars blir den vanlig och tråkig (nämner inget bilmärke, eller ens ett chokladmärke :) )
  Björn
   
 2. Svar

 3. Jag känner mig lugn... Även 'Brabant' är friväxande i sida och topp, men växer fulare (glesare) som friväxt. Gillar man asymmetriska toppar i överkant på häcken låter man självklart bli att klippa. Jag tycker det stör för ögat, vill ha ren överlinje på denna typ av häck, så häcken bildar en lugn struktur, bakgrund, vägg och helhet.

  Vill man ha tuja som solitär så väljer man absolut Smaragd som har tätt växtsätt, bildar snygg pelare även oklippt. Men alltså även fin som häck.

  För mig är det viktiga att förmedla skillnaden på sorterna och även tipsa om underhåll och skötsel, samt hur de trivs. Många glömmer bort att klippa höjden (och bredden), så de ränner iväg till faslig storlek, och då är det oftast för sent att ta ner eller in dem kraftigt.

  Rolls Roycen av häckar, enligt mig, är idegran. ;-)

  Det bästa med egen trädgård är man får göra precis som man vill!
   
  Redigerat 29 jun 12:05
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. E
  elpaco ·
  Men.cajsa, rolls royce är väl ändå Avenbok?? :)
   
 6. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  Om det inte vore för gallkvalstrena, skulle jag vara benägen att hålla med. Liksom bok, om det inte vore för ull-lössen. ;-)
   
 7. -RB-
  -RB- ·
  Nja, Rolls Roycen är väl ändå Oxel ;)
   

De senast besvarade frågorna

 1. Smaragdthuja

  Hejsan, Men nu får du lugna dej, Cajsa. Vitsen med en Thuja 'Smaragd' är att den är friväxande i både sida och topp. Det du nämner med ojämna toppar i olika höjd är själva vitsen med en Smaragd...
 2. Skillnad på thuja brabant och thuja smaragd?

  Hej! Vi ska köpa en thujahäck och har sett att det finns brabant och smaragd. Men vad är det för skillnad på dom? Spelar det någon roll vilken vi tar? Hoppas du kan hjälpa oss snabbt Supertack!...
 3. Såga i högt plommonträd

  Hej Jag behöver såga i mitt plommonträd pga att det är alldeles för högt ca 5-6m. Hur gör jag? Vänliga hälsningar Ann Granlöf

Visa alla frågor