Skillnad på thuja brabant och thuja smaragd?

Besvarad 5 jun 2019 av Cajsa Lundin

 1. Hej!

  Vi ska köpa en thujahäck och har sett att det finns brabant och smaragd. Men vad är det för skillnad på dom? Spelar det någon roll vilken vi tar?

  Hoppas du kan hjälpa oss snabbt

  Supertack!

  //Sofia & Martin
   
  Redigerat av moderator 7 jun 12:14
 2. Svar

 3. Smaragd växer betydligt tätare än Brabant. Brabant växer fortare och yvigare, och kräver beskärning för bli tät. Smaragd har finare vinterfärg. Brabant ser jag oftare har gula partier, kanske för att solen hittar in mellan grenarna och torkar ut. Bifogar en bild där dessa båda står bredvid varandra. Smaragd är oftast snyggare. Men beskärs Brabant kontinuerligt under uppväxt (sidorna) kan den bli väldigt tät och fin.

  Det fulaste som finns är oklippta toppar på tujahäckar, den så kallade Tobleronesiluetten. Klipp topparna gott folk! En häck ska bilda en enhet, inte vara solitärer på rad.

  Thuja beskärs a-månaderna, kan man tänka för minnet, dvs kring april och augusti. Tuja vill stå fuktigt och väldränerat, ska inte torka ut. Och eftersom den är vintergrön är det viktigt med vatten på hösten och tidigt på våren, samt täckning/avskuggning de första åren mot vårsolen.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. yonna
  yonna ·
  Vettiga ord från Cajsa. Jag hade en långlång Brabanthäck i min förra trädgård och när den var 10 år var problemen enorma. Den växte 80 cm på höjden varje år. Jag hårdbeskar den 2 ggr/säsong och det var ett hästgöra! Pga min längd ville jag inte ha den över 220 cm. Den var tät och mycket fin men det berodde på den stora arbetsinsatsen.

  I min nya trädgård har jag Smaragd. Klipps/putsas på samma höjd en gång/säsong. Behöver inte kärra och dragkrok på bilen. Resultatet är en vacker grön vägg - även på vintern.

  Jag avråder alltid att sätta Brabant pga den stora arbetsinsatsen.
   
 6. M
  mothership ·
  Smaken är som baken. Men finns det något fulare än en Thuja-häck? :oops:
   
 7. E
  Erik_Hansson ·
 8. M
  Mightyjochen ·
  Slutar inte brabanten att växa på höjden när man klipper av topparna?

  I alla skötselråd står det nämligen klipp inte på höjden förens du nått önskad höjd
   
 9. Claes Sörmland
  Claes Sörmland ·
  Nej, den svarar med att grena sig och skicka upp flera toppstammar.
   
 10. yonna
  yonna ·
  Smaragden blir, korrekt klippt, inte som "sockertoppar". Den får en jämn, fin yta där man inte ser de enstaka plantorna. Fördelen är just att den lättare kan hållas smal i jämförelse med Brabanten. En tjock thuja blir inte mer täckande än en smal eftersom bara ytskiktet är grönt - inuti är det bara ris på bägge sorter.

  Ett litet tips: när den vårklipps ska man kolla att det inte finns några färdiga fågelbon inne i häcken - just pga ytskiktets täthet är en sådan häck mycket lämplig byggplats.
   
 11. A
  Annika L ·
  Vi planterade en häck med thuja Columna för ca 5 år sedan och har bara klippt den EN gång än så länge. Väldigt långsamtväxande och tät. Har växt ca 1,2m i höjd på denna tiden. Jättefin!
  Tycker inte att det gör något att det tog lite tid för den att växa upp, det sparar in på jobbet i framtiden att den är så långsam.
   
 12. M
  MasMats ·
  TROR att jag har en Brabant o en Smaragd på bild. Kanske ger dig en hint om skillnad. Om det är fel sort... bortse från detta inlägg.
   
 13. yonna
  yonna ·
  Hade man putsat sidorna på Smaragden på bilden hade den inte blivit sockertoppsaktig. Vid önskad höjd kapar man den rakt.
   
 14. Å
  åk-lagarn ·
  Fick av misstag med några smaragd i min häck då jag köpte ett stort antal. Smaragden är den som är fulast om man vill ha en välklippt tät häck, smaragden är fin som enskild växt. Förstår inte hur man kan ge ett så dåligt råd som att välja smaragd.
  Tror ni ser var smaragden börjar!
   
 15. S
  StefanEriksson ·
  Jag vill rekommendera det enda företaget som säljer thujor till Sverige som är av kvalité.

  Plantinavia! Alltid kvalité och leverans enda fram till dörren.

  Det är stor skillnad på dessa thujaväxter och andra alternativ från t.ex Polen.


  Har själv köpt ungefär 100st och endast 2 har dött p.g.a slarv av mig.


  Hör gärna av er till mig så kan jag nog ordna ett par procent rabatt.

  (y)(y)(y)(y)
  (Obs, jag har inget med företaget att göra, är bara en extremt nöjd stamkund!)
   
 16. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  Jag ritar helst inte in tuja i kundgestaltningar, eftersom den oftast inte blir snygg, men som snabbt och högt vintergrönt insynsskydd är den ändamålsenlig. Hade själv några meter tuja Smaragd på min förra tomt. Om man klipper topparna samt de rundade sidorna så bildar den snabbt en enhet. För oss tog det tre år, sen fick vi givetvis klippa den både vår och höst för att hålla den så prydligt rak och kubisk som vi ville, särskilt som kontrast till bergbambun intill.
   
 17. lilllasrne
  lilllasrne ·
  Kan man plantera dom på mer el. Mindre berg med max 20dm jord ?
   
 18. F
  Farzan ·
  lillasrne, jag antar att du menar 20 cm/2dm och då är det inte en bra idé att plantera thuja där eftersom det är alldeles för stor risk att den torkar ut och får bruna partier.
   
 19. lilllasrne
  lilllasrne ·
  :crysmile::crysmile::crysmile: dm ... var nog lite för trött

  Tack för svar
   
 20. P
  Paulina123 ·
  Vilken vintergrön häck skulle ni rekommendera till växtzon 6 som gillar att stå i fuktig mark? Jorden i sig är inte fuktig men häcken är vid en vändzon och allt regnvatten från vändzonen kommer åka rakt mot häcken.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Skillnad på thuja brabant och thuja smaragd?

  Hej! Vi ska köpa en thujahäck och har sett att det finns brabant och smaragd. Men vad är det för skillnad på dom? Spelar det någon roll vilken vi tar? Hoppas du kan hjälpa oss snabbt Supertack!...
 2. Såga i högt plommonträd

  Hej Jag behöver såga i mitt plommonträd pga att det är alldeles för högt ca 5-6m. Hur gör jag? Vänliga hälsningar Ann Granlöf
 3. Gräva ur land och byta mot sten

  Hej! Vi har land runt huset, och även ett land på trädgården med rabarber och så. Landen runt huset består av blommor å någon buxbom. Nu vill vi gräva bort allting o sätta kantsten och dekorsten...

Visa alla frågor