Byggahus.se

Plantera häck i packskadad lerjord

Besvarad 2 mar 2021 av Cajsa Lundin

 1. Hej Cajsa
  Har en ligusterhäck som sedan vi flyttade in för två år sedan inte har växt en centimeter (ca 60-70 cm hög). Vi vill nu byta ut den, gräva ur och jordförbättra samt eventuellt också höja rabatten 2 dm (om det kan underlätta för häcken). Vi befinner oss i sydvästra Skåne och förhållandena är, mycket vind, hård lera, troligen packskadad då bla byggbodar har stått på tomten när området byggdes. Häcken ska vara 12 m i söderläge och gränsar mot ett sädesfält. Eftersom vi vill bevara utsikten så vill vi inte att häcken ska bli för hög (ca 1.20) eller vara lätt att och passa för att klippa ner till önskad höjd.

  Vi vore jättetacksamma för förslag på häckväxter som kan passa samt om du även har möjlighet att tipsa om några trädsorter som klarar dessa förhållanden.

  Bästa hälsningar
  Marie och Magnus
   
 2. Svar

 3. Hej!

  Skulle vilja säga att inga växter gillar kompakterad jord, eftersom det som hänt är att "syreaggregaten" är kollapsade. Syre är viktigt för rötmiljön. Men även för att strukturen gör att vatten lätt blir stillastående i gropen, för "väggarna" är för täta runtomkring, och då kan de ruttna.

  Så luckra jorden brett. Vänd om jorden, blanda in mullämnen som barkmull och/eller kompost, och ev grus (ej med liten fraktion, dvs "nolla"). Biokol och eller pimpsten är också bra. Det är bra att höja markprofilen!

  Ett bra sätt för lerjord som kompakterats är att vända om den (så det blir liksom "jordkockor") på hösten så den för frysa sönder, dvs vattnet i jorden "spränger" sönder den till en luftigare struktur. Sedan får man mycket försiktigt vända tillbaka den på våren för plantering, inte trycka ihop den.

  Liguster är tålig för lerjord, men här låter det som att det är andra problem också.

  En häck som skulle passa er önskade höjd och som klarar kompakterad jord bättre än andra är svartaronia, Aronia melanocarpa. Kolla på sorterna 'Autumn Magic' elller 'Hugin'. Finns en som heter 'Glorie', men den är låg och passar bättre som marktäckare. Även slånaronia, Aronia prunifolia (Västeråker) funkar, men blir lite högre.

  Aronia är vind- och torktålig, har vit vårblom, fina höstfärger och bär som går att äta (goda till sylt, saft, marmelad). Det enda negativ är att bären kan färga, så inte bra längs fina stenläggningar. Självklart trivs även aronia bäst i frisk jord med bra struktur, men den har små ståndortskrav. Går att ha både som friväxande och klippt häck. Beskärs tidig vårvinter eller JAS.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. V
  vhultqvist54 ·
  Vad sägs om att täcka jorden i häcken med en massa löv gräs , sågspån, hö mm. Organiskt material som i täckodling. Sen gör maskar och mikroorganismer resten. På några år så blir jorden lucker o näringsrik och häcken borde skjuta fart.
   
 6. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  Helt riktigt men det tar ganska många år innan jorden återgår till gott skick. Men om det är grävt gropar som bildar "hinkar" (pga av för tät struktur på väggarna/åt sidorna), blir vatten stående. Då måste det gräva om, breddas eller/och luckra upp sidor och botten. Men visst, tillförande av organiskt (oförmultnat) material på ytan kommer att förbättra struktur och vitalitet med tiden. Spån skulle jag dock avråda från då det innehåller mycket kol som kräver mycket kväve för att brytas ner. Gödsel som ko- och hästskit som bryts ner långsamt är toppen.
   
 7. pacman42
  pacman42 ·
  Packad lera kommer det aldrig att växa något i annat än ytligt. Jag har haft problem med allt (fruktträd, bärbuskar, hallon, blommor) jag planterat på min tomt då det är ren lera under det ytliga lagret av gräsmatta (som är 30 år gammal). På den delen av gräsmattan där det är lera under så finns det inte ens daggmaskhögar på hösten. Jag har även provat att odla potatis där utan lycka.

  Man måste gräva ur och blanda eller ersätta leran för att få något att växa annat än på ytan. Och när ni gör detta, gräv mycket större än vad ni tror behövs. Diametern på grenverket på det ni planterar när det är uppväxt är lämpligt. Ett av fruktträden som vägrade ge frukt välte under en höststorm då rotklumpen var precis lika stor som hålet som jag grävt (1,5m i diameter). Jag lyfte upp trädet med spännband och borrade hål strax utanför rotklumpen och gödslade och nu ger det till och med frukt. Jag borrar nya hål längre ut varje år för att stärka rötterna. Nu har jag kunnat ta bort spännbandet på vintern också.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Skillnad på thuja brabant och thuja smaragd?

  Hej! Vi ska köpa en thujahäck och har sett att det finns brabant och smaragd. Men vad är det för skillnad på dom? Spelar det någon roll vilken vi tar? Hoppas du kan hjälpa oss snabbt Supertack!...
 2. Plantera häck i packskadad lerjord

  Hej Cajsa Har en ligusterhäck som sedan vi flyttade in för två år sedan inte har växt en centimeter (ca 60-70 cm hög). Vi vill nu byta ut den, gräva ur och jordförbättra samt eventuellt också höja...
 3. Avenbok klippning

  Hej Cajsa! Jag har en fråga om klippning av avenbok. För ca 4 år sen planterade våra grannar utan tillstånd en avenbokhäck mitt på tomtgränsen och sen dess har vissa plantor blivit väldigt höga...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.