Byggahus.se

Parkslide

Besvarad 8 jul 2021 av Cajsa Lundin

 1. Hej! Vi har genom att gräva upp en liten buske, som vi inte visste vad det var hamnat i Parkslideeländet. Nu har vi ett område där Parkslide börjar titta upp. Det är alltså lösa rotbitar som börjar växa,pga av att jord och rotrester hamnat där av ren okunskap.Hur ska vi hantera detta på bästa sätt. Skotten som kommer är väldigt små.Det finns väldigt många åsikter om vad som är bäst. Detta är inte så nära stugan så jag vill inte att dom ska flytta på sig.Därför är jag tveksam till täckning med markduk. Då kanske dom flyttar till en sämre plats.Hur kan vi lösa detta på bästa sätt.Dra upp,gräva ,salta eller vad?Detta ger mig ångest,behöver råd.
  MVH Catrin
   
 2. Svar

 3. Det är ett mycket angeläget ämne du tar upp och ett stort problem för många. Det är bra att du tar det allvar. Jag rekommenderar att läsa på Naturvårdsverkets hemsida som har fyllig information.

  Den metod som rekommenderas för privatpersoner är "Knäck och täck".
  Liten sammanfattning:
  Man knäcker stjälken precis under markytan och sedan täcks området med markduk minst en meter utanför beståndet. Markduken täcks sedan med 30 cm jord eller grus. Detta görs med fördel innan första frosten. Det är viktigt att det inte finns möjligheter för plantan att ta sig igenom täckningen (till exempel längs stolpe). Troligen kommer nya skott så småningom att lyfta på duken. Knäck då dessa på nytt samt torka och fortsätt sedan att täcka området.

  Var mycket noga med att ta hand om växtavfall från parkslide direkt eller lägg på presenning eller en hårdgjord yta för att torka. När skotten har torkat är de ofarliga. Lägg i plastsäckar, förslut ordentligt, kör till ÅVC eller bränn på plats om det är tillåtet. Rengör redskap och kläder efter att du utfört bekämpning.
  Lägg aldrig växtdelar från parkslide i facket för trädgårdsavfall.

  Läs fylligare info här:
  https://www.naturvardsverket.se/Sa-...ter/Arter-som-inte-ar-EU-reglerade/Parkslide/
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. T
  Tallkotten22 ·
  Våra skott som tittar upp är väldigt små ,kommer nog från separata små rotdelar i jorden.Vi kontrollerar området varje dag. För små att knäcka,och att låta dom växa till sig känns jobbigt.Vi drar bort dom nu. Men frågan om markduk är att nu kommer dom upp på ett område som är lätt att överblicka,inte så mycket annan växtlighetSkulle byggt en gäststuga där,så marken är bar till stor del..Om vi lägger markduk är ju risken att rötterna söker sig mot granntomten,eller mot området runtomkring med buskar och träd. Tänker att det måste vara bättre att ha kontroll på dom. Det är det som gör oss osäkra.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Parkslide

  Hej! Vi har genom att gräva upp en liten buske, som vi inte visste vad det var hamnat i Parkslideeländet. Nu har vi ett område där Parkslide börjar titta upp. Det är alltså lösa rotbitar som...
 2. Balsampoppel

  Vi köpte en balsampoppel förra sommaren men valde att ta bort den i år. Vi grävde upp trädet som var ca 4 meter högt. Nu undrar jag om de små rotdelarna som är kvar i jorden kommer att skjuta...
 3. Finns det något hopp för vårt körsbärsträd?

  Hej! Vi har ett körsbärsträd på ca 50 år som är hjärtat i vår lilla trädgård. Nu under våren har det blommat så fint på alla grenar, precis som vanligt men från en dag till en annan så har alla...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.