Byggahus.se

mask

Besvarad 21 jan 2015 av Cajsa Lundin

 1. Jag har köpt ett hus med en tomt som har en i stort sätt maskfri jord. Varför trivs inte masken? Finns något som jag kan göra för att förbättra för maskarna?
   
 2. Svar

 3. Hejsan!

  Maskar lever på att bryta ner organiskt material, som är förmultnat. De drar ner t ex löv och grässtrån för att förmultna så de senare kan äta dem. Deras framfart i jorden skapar gångar som ger syre och aggregerar vatten, så växtrötter mår bättre. Avföringen, dvs jorden, tillför även näringsämnen. Daggmaskar är alltså ovärderliga medhjälpare i trädgårdar, komposter och åkrar – den viktigaste jordbrukare vi har på vår jord faktiskt!

  En jord med mycket daggmaskar har hög biologiskt aktivitet, många välgörande mikroorganismer, näringsämnen som det viktiga kvävet, samt att jorden har bra struktur med fina kapillärsystem som gör den mindre känslig för torka och blöta.

  Så, som svar på din fråga, ni har för välstädad tomt och/eller använder kemiska gödselmedel. Då finns inget att hämta för maskarna. Marken är utarmad. Handelsgödsel ger visserligen näring till jorden, kortsiktigt, men samtidigt tappas allt mikroliv, jorden förlorar struktur och blir ofta tät och hård. Konstgödsel och bekämpningsmedel är direkt skadligt för masken – inte helt ovanligt i modern skötsel av gräsmattor – som är fullständigt galen.

  GYNNA MASKARNA OCH FÅ EN FRISK JORD MED GLADA VÄXTER!
  Tillför organiskt material som kogödsel på vårarna till alla växtytor, låt finklippet av gräs ligga kvar på mattan, kör över torra löv så de finfördelas på höstkanten. Allra bäst är att ha egen kompost och strössla över alla växtytor, (eller förbättra sand- eller lerjord). Använd bara naturligt gödsel, som hönsgödsel, stallgödsel, utspädd urin, blodmjöl, nässelvatten, stenmjöl eller färdiga flytande ekologiska gödselmedel från affären.

  Troligen är jorden också hård och kompakt (särskilt översta decimetrarna), då kan du sticka gräsmatteytor med en grep, för att snabba på jordförbättringen, och underlätta för maskarna.

  Snart har du fått tillbaka de fantastiska daggmaskarna!

  Hälsar Cajsa
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Häck på hälleberget

  Hej! Zon 4-5 Ångmarlands kustland. Jag vill fortsätta den befintliga häcken (häggmispel) över ca 3 m berghäll. Är detta möjligt, om jag bygger en ås av kompostjord över hällen? Finns det mera...
 2. Bygga nytt staket innanför befintlig häck

  Hej! Vi ska flytta till nytt hus och dess tomt omges till stor del av en rejält välvuxen (bred och hög) bokhäck. Den har vi gärna kvar, men vi har hundar och behöver därför bygga staket också....
 3. Trädgårdsplanering

  Hej Vi har byggt hus o flyttat in maj -19. Nu behöver vi göra en plan för trädgård o tomt. Har du ngn sådan tjänst eller tips på ngn i sthlmsområdet?! Tack på förhand!!

Visa alla frågor