Byggahus.se

Häck på hälleberget

Besvarad 15 mar 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hej!
  Zon 4-5 Ångmarlands kustland.
  Jag vill fortsätta den befintliga häcken (häggmispel) över ca 3 m berghäll. Är detta möjligt, om jag bygger en ås av kompostjord över hällen? Finns det mera toleranta buskar, barr eller löv, ca 2-3 m höjd?
  Hälsningar från våren
   
 2. Svar

 3. Kan du åstadkomma minst i 40 cm jorddjup skulle det det funka. Bredden (om det inte finns jord intill) bör vara minst 2 meter, så rötterna kan söka fukt, näring och växa till över tid. Behöver dock inte var 40 cm ända ut till ytterkanten, men minst 20 cm skulle jag säga.

  Jord vill gärna på kana på berg som lutar (vid mycket regn eller vattning) innan växterna rotat in jorden. Bra att täcka jorden med något som stabiliserar.
  Och försök hur som helst plantera en marktäckande växt runt som skuggar av, det kommer att minska variationen mellan torka och fukt.

  Finns det gropar i hällen där vattnet blir stående kommer det att bli för blött. Ju mer vattenvolym groparna fyller ju sämre blir förutsättningarna.
  Om det är bara ett fåtal gropar kan man hälla i betong för att komma upp till omgivande häll. Ibland går att spräcka berget så man får avrinning.

  Häggmispel (Amelanchier spicata) är fin och tålig, men får lätt mjöldagg, den har dock en sluthöjd över 2-3 meter. Ni kan fortsätta med den om ni vill.
  Andra anspråkslösa och torktåliga (när de etablerat sig) häckar kan du titta på som funkar till zon 5 och blir kring önskad höjd är
  slånaronia, Aronia × prunifolia FK VÄSTERÅKER E
  skogskornell, Cornus sanguinea FK HALLTORP E
  måbär, Ribes alpinum ÖERNA
  lavendelvide, Salix elaeagnos 'Angustifolia'
  Beror lite på vad du vill ha för uttryck.

  Hoppas det gav lite hopp. Svårt när man inte sett platsen.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. L
  Lsvenson ·
  Jag tror kanske att torkkänsligheten kan bli det största problemet. Det finns ingen buffert i omgivande jordlager. Samma känslighet gäller näringsförhållandena. Detta gör att det blir en utmaning att få biten över berget att se likadan ut som resten av häcken, även om den överlever.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Så gräsmatta

  Hejsan! Vi är klara med allt förarbete anläggningsjorden är på. Nu ska vi så i morgon fredag, på söndag ska det dock regna kraftigt. Är det dumt att så innan dess eller ska vi vänta till nästa...
 2. Jämna ut trädgården

  Hej! Vi har en tomt som har en ställt, precis bakom huset. Jag skulle behöva hjälp med att jämna ut den då vi också har lite berg, kan man fylla, jämna ut marken? Vad är dina bästa tips för att få...
 3. Hundurin

  Hej Grannen går förbi vår avenbokshäck med kopplad boxer och låter hunden urinera. Ska jag ta upp det med grannen eller är det ingen fara? Mvh Gunilla

Visa alla frågor