Byggahus.se

Häck på hälleberget

Besvarad 15 mar 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hej!
  Zon 4-5 Ångmarlands kustland.
  Jag vill fortsätta den befintliga häcken (häggmispel) över ca 3 m berghäll. Är detta möjligt, om jag bygger en ås av kompostjord över hällen? Finns det mera toleranta buskar, barr eller löv, ca 2-3 m höjd?
  Hälsningar från våren
   
 2. Svar

 3. Kan du åstadkomma minst i 40 cm jorddjup skulle det det funka. Bredden (om det inte finns jord intill) bör vara minst 2 meter, så rötterna kan söka fukt, näring och växa till över tid. Behöver dock inte var 40 cm ända ut till ytterkanten, men minst 20 cm skulle jag säga.

  Jord vill gärna på kana på berg som lutar (vid mycket regn eller vattning) innan växterna rotat in jorden. Bra att täcka jorden med något som stabiliserar.
  Och försök hur som helst plantera en marktäckande växt runt som skuggar av, det kommer att minska variationen mellan torka och fukt.

  Finns det gropar i hällen där vattnet blir stående kommer det att bli för blött. Ju mer vattenvolym groparna fyller ju sämre blir förutsättningarna.
  Om det är bara ett fåtal gropar kan man hälla i betong för att komma upp till omgivande häll. Ibland går att spräcka berget så man får avrinning.

  Häggmispel (Amelanchier spicata) är fin och tålig, men får lätt mjöldagg, den har dock en sluthöjd över 2-3 meter. Ni kan fortsätta med den om ni vill.
  Andra anspråkslösa och torktåliga (när de etablerat sig) häckar kan du titta på som funkar till zon 5 och blir kring önskad höjd är
  slånaronia, Aronia × prunifolia FK VÄSTERÅKER E
  skogskornell, Cornus sanguinea FK HALLTORP E
  måbär, Ribes alpinum ÖERNA
  lavendelvide, Salix elaeagnos 'Angustifolia'
  Beror lite på vad du vill ha för uttryck.

  Hoppas det gav lite hopp. Svårt när man inte sett platsen.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. L
  Lsvenson ·
  Jag tror kanske att torkkänsligheten kan bli det största problemet. Det finns ingen buffert i omgivande jordlager. Samma känslighet gäller näringsförhållandena. Detta gör att det blir en utmaning att få biten över berget att se likadan ut som resten av häcken, även om den överlever.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Häck på hälleberget

  Hej! Zon 4-5 Ångmarlands kustland. Jag vill fortsätta den befintliga häcken (häggmispel) över ca 3 m berghäll. Är detta möjligt, om jag bygger en ås av kompostjord över hällen? Finns det mera...
 2. Bygga nytt staket innanför befintlig häck

  Hej! Vi ska flytta till nytt hus och dess tomt omges till stor del av en rejält välvuxen (bred och hög) bokhäck. Den har vi gärna kvar, men vi har hundar och behöver därför bygga staket också....
 3. Trädgårdsplanering

  Hej Vi har byggt hus o flyttat in maj -19. Nu behöver vi göra en plan för trädgård o tomt. Har du ngn sådan tjänst eller tips på ngn i sthlmsområdet?! Tack på förhand!!

Visa alla frågor