Byggahus.se

Bygga nytt staket innanför befintlig häck

Besvarad 27 jan 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hej!

  Vi ska flytta till nytt hus och dess tomt omges till stor del av en rejält välvuxen (bred och hög) bokhäck. Den har vi gärna kvar, men vi har hundar och behöver därför bygga staket också. Tänker mig typ vanligt Gunnebostaket (eller annat märke av samma typ). Min fundering nu är om vi antingen sätter staketet innanför häcken (utan något mellanrum), eller om vi först klipper häcken smalare för att kunna sätta staket och sen att häcken växer igenom staketet så det hamnar lite mitt i? Frågan här är om häcken kommer kunna växa igenom staketet eller om den snarare kommer att växa och knuffa staketet så det börjar luta...?

  Eller hur ska man göra så det varken blir svårt när man ska klippa häcken, och inte heller staketet "lägger sig" av häckens tryck mot den när den växer?

  Hoppas du hänger med på vad jag menar! Tack på förhand!
   
 2. Svar

 3. Det är som vanligt lite svårt utan att ha sett platsen. Men bok (liksom många fler häckar) växer med "genomgående stam" som har sidogrenar. Sidogrenarna klipps för att hålla en smal form plus att få den tät. Därför tänker jag att det borde gå att ställa staketet ganska nära. Det är bara bra tänker jag att sidogrenarna växer genom nätstängslet.

  Sidogrenarna flyttar sig inte i höjd när stammen växer, som en del tror. De blir självklart grövre med åren, men detta bör gå att hålla koll på. Kapa den gren som verkar bli skadad av nätstängslet. Tror inte häcken kan knuffa stängslet, men kanske trycka i någon ögla, men det är nog framför allt barken som blir skadad, vilket inte heller är bra.

  När det gäller häck, staket och även mur rekommenderar jag att ställa det som är "mest bestående" (och visuellt mest starka) längs tomtgräns. Väljer man mellan staket och häck, skulle jag sätta staketet på tomtgräns. Om det finns mur skulle den få stå på tomtgräns (eller strax innanför).

  Hoppas det gav vettig input till beslut!
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Bygga nytt staket innanför befintlig häck

  Hej! Vi ska flytta till nytt hus och dess tomt omges till stor del av en rejält välvuxen (bred och hög) bokhäck. Den har vi gärna kvar, men vi har hundar och behöver därför bygga staket också....
 2. Trädgårdsplanering

  Hej Vi har byggt hus o flyttat in maj -19. Nu behöver vi göra en plan för trädgård o tomt. Har du ngn sådan tjänst eller tips på ngn i sthlmsområdet?! Tack på förhand!!
 3. Ny trädgård

  Hej. Vi har köpt en liten lantbruksfastighet där det inte finns någon som helst tillstymmelse till trädgård. Kan du hjälpa mig med det? En väldigt enkel trädgård som sköter sig själv. Jag har...

Visa alla frågor