Biokol

Besvarad 14 aug 2016 av Cajsa Lundin

 1. Tack för Ditt svar att inte flytta runt jord i onödan. Jag funderar vad Din uppfattning är om biokol? Det har ju en halveringstid på femtusen år medan jordblandningar med torv försvinner på några få år.
   
 2. Svar

 3. Hej igen!

  Bra och viktig följdfråga! Jag slår mer än gärna ett slag för biokol. Halveringstiden sägs till och med vara 6000 år här i Sverige. En insats med biokol i jorden förbättrar således odlingen för oändligt många generationer framåt.

  Biokol är en mycket bra jordförbättrare. Jord som innehåller mycket träkol blir bördig genom att kolet binder vatten och näring, samt ger en bra struktur och livligt mikroliv. 1-4 kg per kvm rekommenderas.

  Effekten på växterna syns redan efter ett par månader, och är långsiktig. I Amazonas har man gjort odlingsförsök där det visat sig att svartkolsjord ger upp emot 800 gånger större skörd än vanlig regnskogsjord. I Sverige räknar med ca 30-50% skördeökning. Bäst effekt blir det på mager eller dålig jord på annat sätt.

  Biokol håller näring så länge det finns näring, och behöver därför "laddas om" (tilläggsgödslas), annars börjar kolet suga åt sig näringen från jorden.

  Biokol magasinerar alltså näringsämnen så de stannar kvar kring rötterna istället för läcka till vattendrag osv – vilket är särskilt bra för vår jord i odlingar i stor skala. Kolet minskar även koldioxidhalten i atmosfären.

  Till exempel Rölundas biokol på påse är en blandning av hönsgödselkompost och träkol – en utmärkt produkt som minskar tröskeln för användning. Men ännu bättre för vår planet är det att tillverka egen biokol. Finns mycket att läsa på nätet om detta. Ett tips är att slå en drill över kolet innan man gräver ner det. (sök även på Terra Petra, som betyder svart jord på portugisiska).
   
  Redigerat 9 jan 2017 12:24
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Gräva ur land och byta mot sten

  Hej! Vi har land runt huset, och även ett land på trädgården med rabarber och så. Landen runt huset består av blommor å någon buxbom. Nu vill vi gräva bort allting o sätta kantsten och dekorsten...
 2. Hur får jag en bra naturtomt?

  Hej! Vi har precis byggt hus och planerar nu inför vår drömträdgård! Vi har byggt i ett strandnära område med massor av sommarstugor som grannar. Vi vill ha en tomt som passar in i miljön runt om!...
 3. Från grovplanerad till färdig trädgård.

  Hejsan. Vi ska bygga ett hus och jag undrar hur vi ska gå till väga för att ge vår blivande trädgård så bra förutsättningar som möjligt? Vad är lämpligaste att börja med? Häck? Gräsmatta? Osv

Visa alla frågor