Fredagshuset

Tidigare pensionat och husmodersskola i Borås

I Borås ligger villa Lyckebo från 1906, som genom åren har varit både pensionat och husmodersskola.

Sekelskifteshus i Borås.

Alla foto: från SkandiaMäklarna

Villa Lyckebo byggdes 1906 för att vara sommarstuga av byggmästarna Broberg och Björkvist, som tidigare hade byggt Gustaf Adolfskyrkan i Borås.

Husmorsskolestudenter uppställda framför huset.

Mellan åren 1914 till 1945 drev fru Svea Johansson Pensionat Lyckebo och husmodersskola här. Därefter fortsatte huset vara pensionat 1958-67 under ledning av familjen Andin, innan det slutligen blev privatbostad.

Sekelskifteshus från sidan.

2 ½-plansvillan med källare är 258 kvm stor och har en biarea på 122 kvm. Tomten är 2576 kvadratmeter stor. Villan har 7 rum och fyra balkonger, i olika väderstreck. Stommen, fasaden och bjälklaget är av trä och på taket ligger taktegel. Plåten utvändigt är lackerad.

Huset har tvåglasfönster isoler och några tvåglasfönster original. Huset värms upp av vattenburen värme från elpanna, och ventileras med självdrag.

Hall med trappa

Dubbeldörrarna med glasrutor utgör husets huvudentré. Här stiger man in på ett klinkergolv. Plankgolvet är nylagt i gammal stil och mörkbetsat. I hallen syns originaltrappan som leder upp till andra våningen.

Hall mot kök

Från hallen tar man sig in i köket.

Köket 1935

Köket i Villa Lyckebo var en central plats under åren för husmodersskolan. I en annons i Idun (1937 nr 31) för Lyckebo Husmodersskola, Sjömarken, går det att läsa om den praktiska hushållskursen som pågick i tre månader, med undervisning i bakning, matlagning och konservering. De hade även undervisning kring vävnad, linne- och klädsömnad, bland annat.

Läget beskrevs som härligt och hemlivet som glatt och trevligt. För helackordering och undervisning tog de år 1937 hela 125 kr per månad.

Kök

Mellan 2005 och 2008 renoverades huset med den gamla stilen som förlaga, och då planerades även rumsfördelningen om. Köket byggdes 2009 och är från Antares Cuisine, modell Petra.  

Kök med köksö.

I det nya köket finns en köksö med skiva av svensk svart granit. Skivan på bardisken är av körsbärsträ. Dörren leder ut till trädgården på husets framsida.

Vardagsrum med varandra och öppen spis.

Vardagsrummet har fönster åt tre väderstreck. Den öppna spisen sägs ha byggts av överblivet tegel från Gustaf Adolfskyrkan, ett bygge som husets byggmästare och förste ägare även deltog vid.

Verandra med utsikt över sjön.

Från vardagsrummet tar man sig till den inbyggda verandan, som har utsikt över Viaredssjön.

Allrum

På andra våningen ligger ett allrum med plats för en soffgrupp.

Master bedroom.

I anslutning till det stora sovrummet finns en toalett, klädrum och en balkong med utsikt över trädgården.

Badrum med balkong.

På våning två finns också ett större badrum med badkar, bastu och egen balkong.

Uteplats med utsikt

Anledningen till att vi får möjlighet att titta närmare på det här huset just nu är att det är till salu hos Magnus Mattiasson på Skandiamäklarna. Utgångspriset är 11 500 000 kr.

Uppfart till sekelskifteshus.

Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på ett intressant hus till salu varje vecka. Artikeln är inte sponsrad.

Burspråk utsikt mot sjö.