Bygga nytt hus, Husdrömmar

Surfarens hus vid Löderups strandbad

Ett hus, perfekt för en vindsurfare och hans son. Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Ett hus, perfekt för en vindsurfare och hans son. Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Hur bygger man det perfekta huset för en surfare och hans son och hur stor hänsyn behöver man ta till stigande havsnivåer och klimatförändringar när man bygger vid vatten? Det lär vi oss i det här avsnittet av Husdrömmar när Christian Dittrich bygger ett hus kloss på en sandkulle 300 meter från havet.

I juni 2017 besöker SVT:s livsstilsprogram Husdrömmar Christian Dittrich vid Löderups strandbad på Österlen för första gången.

Christian och Elliot
Christian och sonen Elliot.

Här har han köpt en tomt där han ska bygga sitt drömhus, 300 meter från havet där han kan vindsurfa, kitesurfa och paddelsurfa. I närheten har han dessutom naturreservatet Dag Hammarskjölds Backåkra.

Tomten han ska bygga på
Christians tomt.

Christian är 40 år, civilingenjör och jobbar med smarta och användarvänliga teknikprylar till vardags. Han ska bo i huset med sin son Elliot som är 3,5 år. Mamman bor 2 km bort i Kåseberga. De har Elliot varannan vecka.

Planlösning
Huset blir ett suterränghus 140 kvm stort.

Ritar huset själv först

Huset ska bli 140 kvm stort. Budget är satt till 6 miljoner kr. Tomten kostade 1,5 miljoner kr. Huset beräknas bli klart i februari 2018.

Gert, Karin och Christian
Gert Wingårdh, Karin Santhesson och Christian Dittrich. 

Christian har skissat på grunddragen till huset själv och har sedan tagit hjälp av vännen och arkitekten Karin Santhesson, verksam i Australien, för att färdigställa ritningarna. Tillsammans har de skapat Christians drömhus med fiffiga lösningar för en matlagningsintresserad vind-, kite- och paddelsurfare och hans son.

Plattan brinner
Plattan vattnas flitigt för att inte få sprickor.

Huset blir ett suterränghus i två delar, där den ena har en stor takterrass. Christian anlitar en lokal firma som han har förtroende för som får bygga huset. De bygger det av lättbetongblock på en platta på mark med ingjuten golvvärme. De monterar bärande bjälkar av stål. Plattan vattnas noga när betongen brinner, för innergolven ska vara slipade betonggolv så det gäller att undvika sprickor. Under höstregnen blir huset fuktigt och får torkas ut med avfuktare under en månads tid innan de kan börja inreda det. Mycket mer än så får vi inte veta om hur huset konstrueras och hur det ska värmas nämns det inte ett ord om.

Huset byggs i lättbetong
Husets väggar byggs upp av lättbetongblock.

Klimatförändringar och att bygga vid vatten

Programmet fokuserar desto mer på tomten. Löderups strandbad är det område som har störst stranderosion i hela Sverige. Sedan mitten av 60-talet har 200 meter av stranden försvunnit. Man hör om försäkringsbolag som inte vill försäkra hus nära vatten. Hur oroliga behöver vi vara egentligen?

300 meter från havet
Tomten ligger 300 meter från havet.

Gert Wingårdh menar att man såklart ska beakta det. Sand flyttar på sig, det vet vi historiskt. Sedan snabbas processen upp av allt extremare väder som vi får nu med fler och starkare stormar. 

– Sedan har vi höjning av havsnivån. Mätningar indikerar att från 1900-talets början fram till nu har havsytan stigit med 19 cm, men det är helt och hållet naturligt. Sedan har vi en landhöjning som man ska ställa mot det, på ca 1 mm per år i Skåne, så det kan bli 10 cm på 100 år, säger Gert. 

Bygger huset vid en kulle av sand
Huset byggs precis nedanför en kulle av sand.

– Men det är detta att stormarna blir intensivare och mer frekventa vi måste ta hänsyn till. Vid senaste stormen på västkusten steg havsnivån 1 meter. Traditionellt har man när man bygger hus tagit höjd för att havsnivån kan stiga 2 meter. Nu har man höjt den nivån till 2,8 meter. De ger alltså inte bygglov för att bygga hus lägre än 2,8 meter över havet. 

Christians beach house ligger dock 300 meter från havet och 12 meter över havet, så han behöver inte oroa sig för havsnivån. Däremot har han en sandkulle bakom sitt hus som han behöver beakta och säkra upp så att den inte faller ner över huset.

Kokosmatta och L-stöd
Backen säkras upp med L-stöd och en matta av kokosväv.

När de bearbetade tomten behövde de frilägga 2 meter runt hela huset för att komma åt med maskinerna. Då grävde de in i sandkullen och den började rasa. Därför får de mura upp L-stöd och lägga kokosväv för att stabilisera sandåsen. Kommunen kommer också dit vid ett tillfälle och flyttar bort massor som annars skulle riskera att ramla över huset.

Bygger köket själv med pappa och sparar pengar

Christian gör väldigt mycket research för alla detaljlösningar i huset. När han tog in offerter på kök fick han bud på alltifrån 68 000 kr till 1,5 miljoner kr. Till slut väljer han att bygga köket själv tillsammans med sin pappa istället och får det där köket som skulle kostat 1,5 miljoner för 100-150 000 kr.

Bygger köket med pappa Walter
Christian får hjälp av pappa Walter med att bygga köket.

Köket är svart med snygga matchande bänkskivor av portugisisk kalksten ”Azul Cascais”. Här finns en köksö med en stor spishäll och frihängande fläkt över. Här står Christian och lagar crepes på helgerna. Strax utanför på terrassen på baksidan står grillen som också den används flitigt. 

Huset klart
Två tydliga huskroppar i suterränghuset.

Drömhuset blev verklighet

I september 2018 är huset klart när Anne och Gert kommer dit för att avsyna slutresultatet. Christian och Elliot har redan bott där i två månader och de stormtrivs. 

Huset klart
Huset är klart och programledarna avsynar resultatet.

Gert Wingårdh gillar huset skarpt. Det enda han invänder mot är det skinande glasräcket runt takterrassen. Han tycker inte att det passar mot resten av fasaden, som är matt och i naturmaterial. 

Köket i svart
Svarta luckor och bänkskiva av kalksten.

Christian känner att huset blev precis som han ville ha det. Det är drömhuset med utsikten, närheten till havet och naturen. 

Elliots rum
Elliot har egen utgång till terrassen på sitt rum.
Studsmatta
Nedgrävd studsmatta.

På Elliots rum har han egen utgång till terrassen. Utanför har pappa grävt ner en studsmatta. Det kan knappast bli bättre.

Programmet sänds på SVT play, Husdrömmar säsong 6 Löderups strandbad.