"Störig" koja måste rivas - sju meter hög

En jättekoja har upptäckts i Göteborg och måste rivas, bröderna bakom har byggt på den i 14 år.

Bröderna har byggt på kojan sedan de var små.

Bröderna har byggt på kojan sedan de var små. Foto: Skärmdump från videon på SVT.

En husliknande koja på en kulle har irriterat en boende i Göteborg vilket föranlett besök från kommunen. De slår nu fast att den sju meter höga kojan måste rivas.

Upphovsmakarna, två bröder, har byggt på kojan sedan de var 5 respektive 7 år gamla - de är idag 19 och 21 år och håller fortfarande på och fixar med den. De tycker förstås att det är tråkigt att någon stört sig på den och att den nu måste försvinna. Kojan har lett till både konflikter och bättre gemenskap mellan de två bröderna som idag arbetar som snickare.

De har byggt den helt av återvunnet material från början till slut. Materialet fick de först från sina föräldrar i samband med en renovering, och därefter har de under åren fått från grannar och bekanta. De berättar för SVT att de lade all sin fritid under uppväxten på att bygga på kojan.

Kommunen är dock tydliga med att kojan saknar bygglov. De menar på att den är ett typexempel på ett svartbygge på grund av sin konstruktion.

– Storleken, att det är flera våningar och normal rumshöjd. Och konstruktionen, att det är ordentliga väggar spikade med plank, säger bygglovschef Johan Hagsgård, till SVT Nyheter.

Det framgår inte huruvida bröderna kommer att behöva bekosta rivningen eller ej.