Fredagshuset

Sagolikt 1700-talshus i Mariefred

I Mariefred finns ett sagolikt hus byggt redan på 1700-talet, och det har faktiskt medverkat i sagor. På insidan har huset renoverats för att förstärka 1700-talsstilen.

1700-talshus i Mariefred

Alla foton: Fastighetsmäkleri Historiska Hem

Officersbostäder och prästgårdar byggdes i en sexdelad plan som kallas salsbyggnad på 1600-talet. Inspirationen kom till Sverige från Italien och Frankrike. Så byggdes ursprungligen detta hus på Munkhagsgatan 19 i Mariefred år 1700. Även om huset har genomgått renoveringar under årens lopp som har förändrat planen, så har det behållit sin charm.

Läs mer: Småhusens arkitektur i Sverige

Bebyggelse i Mariefred

Det är ett 2-planshus på 142 kvm fördelat på 6 rum. Huset vilar på en torpargrund och har stomme av trä. På sadeltaket ligger enkupiga tegelpannor.

Vardagsrum

Husets byggnadsår uppges alltså till 1700, men det har genomgått flera renoveringar och den senaste skedde 2011. Fönstren är 2-glas i gammal stil.

Öppen spis

För att framhäva 1700-talskaraktären har man lagt loggolv, lerklinat väggarna och målat med linoljefärg.

Kök
Kök
Kök
Matplats

Köket är platsbyggt av den lokala snickaren.

Matplats

När "Farbror Blås nya båt" av Elsa Beskow skulle filmatiseras fick det här husets fasad mot gatan vara kuliss. I ungdomsböckerna PAX bor karaktärerna här på Munkhagsgatan 19.

Kakelugn

Huset har flera eldstäder. Det ventileras med självdrag och värms även med hjälp av en bergvärmepump. Det har energiklass E och en energiprestanda på 159 kWh/kvm och år.

Hall

Hallen på övervåningen.

Allrum
Allrum och bibliotek

I utbyggnaden ovan verandan finns ett ljust bibliotek och vardagsrum.

Gamla strömbrytare

Anledningen till att vi får njuta av bilderna på detta 1700-talshus idag är att det ligger till salu hos Hanna Tairi på Historiska hem för 8 500 000 kr.

Sovrum

Ett sovrum.

Toalett

Toalett med väggpaneler.

Trädgård

Trädgården är ritad av trädgårdsmästaren Ninna Lindström. Här finns grusgångar, stensättning med Ölandssten och flera olika sittplatser. Tomten är 658 kvm stor.

Trädgård

I trädgården går det att plocka äpplen, päron, svarta vinbär, hallon, krusbär och jordgubbar.

Gästhus
Gästsovrum

Förutom bostadshuset står två stugor på tomten, en gästbostad och ett förråd. Här finns också en carport med plats för för två bilar samt cyklar.

Trädgård

Mariefreds historia sträcker sig bak till 1370-talet, då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på udden Gripsholm, som på 1530-talet blev kungliga Gripsholms slott under Gustav Vasa. Mariefred fick stadsprivilegier 1605. Den gamla stadskärnan har idag i stort sett samma plan som på 1700-talet.

Fönster med fönsterluckor

Denna artikel ingår i vår artikelserie Fredagshuset, där vi skriver om intressanta hus till salu för att inspireras och lära oss något nytt. Artiklarna är inte sponsrade som någon har trott. Vi skriver om husen för vi älskar hus!

Planlösning nedanvåning

Planlösning bottenvåning.

Planlösning ovanvåning

Planlösning ovanvåning.