Fredagshuset

Runda energieffektiva Villa Äntligen

Husets form spelar in för energiåtgången. Det var utgångspunkten när Villa Äntligen i Gudö vid Tyresta nationalpark fick runda väggar.

Vy av Pål Ross Villa Äntligen

Foto alla bilder: HEJRA

Veckans Fredagshus på Byggahus.se har runda former, inte bara för att det är vackert. Ett runt och kompakt hus är också den mest optimala formen vad gäller energieffektivitet. När ytterväggen är rund och inte har några hörn minimeras dess yta. Dessutom får man färre köldbryggor när man slipper hörnen som är svåra att göra täta.

Fasadbild av Pål Ross Villa Äntligen

Huset byggdes 2011-2012, med sikte på att bygga ett nollenergihus, dvs ett hus som inte använder mer energi än det själv tillför. Byggherren är byggnadsingenjören och certifierade passivhus-byggaren Magnus Gustafsson. Arkitekten Pål Ross står för designen. 

En av uteplatserna vid Pål Ross Villa Äntligen

Här finns 6 rum fördelat på 154 kvm i två våningar. Första plan är byggt med den byggteknik Pål Ross normalt använder, frigolitblock (EPS) som fylls med betong. Plan två är byggt av lättregel av trä med sprutad cellulosa plus träfiberskivor, välisolerat med andra ord. 

Uteplats vid Pål Ross Villa Äntligen

Grunden är av foamglas och taket är belagt med papp. Huset har FTX-ventilation. Via nedgrävda uteluftskanaler förvärms den inkommande luften med solvärme som har lagrats i marken. 

Uteplats vid Pål Ross Villa Äntligen

Enligt passivhusnormen som rådde när huset byggdes skulle husets fönsterytor inte överskrida 15% av klimatskalets yta. I det här huset är 22% av klimatskalet fönsteryta, men de dubbla isolerglasen har fått ett invändigt tredje öppningsbart glas. Huset har placerats på tomten för att ta tillvara solens strålar maximalt.

Röd kakelugnskamin i Pål Ross Villa Äntligen

Värme tillförs via en kakelugnskamin med 50 liter vattentank, fyra solpaneler (11m2) för vattenburen solvärme och elpatron. Värmekostnaderna har landat på 6000 kr per år. 

Utgång till uteplats i Pål Ross Villa Äntligen

Anledningen till att vi får njuta av bilderna till Villa Äntligen just nu är att det är till salu hos Pontus Warholm vid Fastighetsmäklarna Stockholm för 9 995 000 kr.

Vitt Kvänumkök i Pål Ross Villa Äntligen

Köket har byggts som ett våtrum, med både golvbrunn och tätskikt under och bakom köksbänken. Allt för att undvika fuktskador.

Röd kakelugnskamin i Pål Ross Villa Äntligen

Den röda kakelugnskaminen är placerad centralt på nedre plan, inte långt från trappan upp till övervåningen.

Vitt Kvänumkök i Pål Ross Villa Äntligen

Det rundade köket kommer från Kvänum. Här finns en köksö och ett litet ventilerat skafferi. Bänkskivorna är av svart granit.

Badrum i Pål Ross Villa Äntligen

I badrummet finns dubbelhandfat, dusch, en ångbastu och ett separat rum för WC.

Master bedroom i Pål Ross Villa Äntligen

På övervåningen finns fyra sovrum. Föräldrasovrummet ligger i ett rundat hörnrum. Här finns också ett mindre dressingroom.

Barnrum i Pål Ross Villa Äntligen
Kontorsplats i Pål Ross Villa Äntligen
Tonårsrum i Pål Ross Villa Äntligen
Pool utanför Pål Ross Villa Äntligen
Villa Äntligen från ovan, drönarbild

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi passar på att titta närmare på ett hus som ligger till salu just nu. Artikeln är inte sponsrad som någon har trott. Vi skriver om husen för att inspireras och lära oss något nytt.

Läs mer

Äntligen en villa som vill någonting
Villa Äntligen – nollenergihus i Haninge