ByggahusTV, Renovera

Välj rätt plugg

Per-Henrik Lundblom visar hur man borrar hål och väljer plugg för två vanliga typer av väggmaterial;  gipsskiva och stenvägg av betonghålsten.

Det är valet av plugg som avgör hur bra upphängningen blir.

Per-Henrik visar en sk gipsexpander, även kallad mollyplugg. Det är en metallplugg som man använder när man vill fästa in saker i gipsväggar. Mollypluggen tål väldigt höga laster och är bra när man vill hänga upp tunga saker på gipsväggar. När man har borrat ett hål och sätter i pluggen fäller den ut små vingar, vilket Per Henrik visar i filmen.

Sedan visar Per olika sorters plastplugg, som visserligen ser lika ut, men de skiljer sig mycket åt i funktion. Vissa kan endast användas i material som är helt massiva,. En annan typ av plastplugg både expanderar och korvar ihop sig.  Den kan fylla ut håligheter och funkar till både skivmaterial som gips och till massiva material och tegel.

Olika typer av plastplugg.
Olika typer av plastplugg.

Per-Henrik visar hur de ser ut när man har monterat dem i en gipsvägg och i ett stenmaterial. Han rekommenderar dig att alltid använda universalplugg, det funkar till allt.

Sedan borrar han i en vanlig gipsvägg och använder en vanlig skruvdragare utan slag. 

När man använder plastpluggar är det väldigt viktigt att ha en skruv som är tillräckligt lång. Skruven måste vara så lång att den går igenom hela pluggen och dessutom täcka upp för tjockleken på det man ska skruva upp på väggen. Har du för kort skruv så funkar inte pluggen som det var tänkt och man får en infästning som inte tål så stora krafter. 

Så ser det ut på baksidan när du monterat en mollyplugg.
Så ser det ut på baksidan när du monterat en mollyplugg.

Per-Henrik visar när han sätter in pluggarna. Mollypluggen trycker du bara in och sedan när du sätter i skruven så expanderar pluggen. Du ska dock se upp så att inte pluggen åker runt, då förstör du bara gipsväggen. Ett annat alternativ, som Per-Henrik brukar välja, är att använda en särskild tång för att få pluggen att expandera.

När Per-Henrik borrar i stenväggen använder han en batteridriven borrhammare och kan bara föra in plastpluggen, väldigt enkelt.