Byggahus.se

Syllbyte

Besvarad 12 maj 2020 av Charlotte Andersson

 1. Hej,
  Vi tror att vi måste byta syllarna i vårt hus. Lukt förekommer som sätter sig i kläder.
  Läser olika inlägg om hur man har bytt syllar.
  Från att byta ut golv till att plocka bort del av vägg. Hur stort kostnad är detta? Har hört summor på 250000 till 300000.
  Tacksam för svar.
   
 2. Svar

 3. Det finns företag som specialiserar sig på just syllbyten. De har finurliga metoder där man tar ur syllen på ganska enkla sätt.
  Beroende på metod och hur huset är konstruerat så varierar så klart prislappen.
  Bäst är att ta kontakt med några företag som sysslar med detta och få offert.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. I
  Ivopivo ·
  Ca 2000-2500kr per meter ska det kosta i normalfallet. Har ni syllpapp under syll? Om ja så är det troligt nåt mindre angrepp av mögel (det räcker med lite för att lukta) Om nej bör nog hela syllen bytas om påverkad.

  Tips: ner med näsan vid listerna o försök lokalisera lukten. Känner ni lukt ta bort list och öppna gips i nederkant (inte mer än att listen täcker igen). Se hur det ser ut och om där finns papp/gummi under syll. Inte alls säkert ni behöver byta eller att det ens är syllen.
   
 6. 3
  36.an ·
  Ett tips från en som fick lära sig den hårda vägen.
  Anlita någon som kan utreda orsaken till lukt ordentligt innan du gör åtgärder som kostar tusenlappar. Vid köp av vårt första hus anlitades besiktningsman som anmärkte på syllarna och kunde hitta något förhöjt fuktvärde på ett ställe i syllen. En vidare undersökning beställdes av ett annat företag som bekräftade vad de första kommit fram till. Syllar bytes på säljarens bekostnad men 5 år senare fanns lukten kvar. När vi i vår tur sålde huset och besiktade huset inför försäljning sågade den besiktningsmannen de andra två duktigt. Det var inte syllen det var fel på. Han hade läst på de gamla besiktningsdokumenten. Enligt honom var det helt normala fuktvärden i den gamla syllen för den årstiden och lukten han kände var nått annat, rätt så likt i lukt men enligt honom ska en besiktningsman känna skillnad. Nämligen takpappen från 1979.

  Det jag vill komma fram till är att inte bara ta för givet att det är syllen för att det är vanligt utan att även utesluta andra faktorer.

  Lycka till med renoveringen
   
 7. Danne5
  Danne5 ·
  Hade samma problem, cuprinolbhandlat troligtvis, kan vara syll men även golv och vägg konstruktion. Bara att börja riva och kolla hur omfattande det är. Vi fick byta golv och syll samt sätta in ventilerat golv. Blivit bättre men viss lukt är kvar. Hoppas ni får bukt med det.
   
 8. S
  Smillan1000 ·
  Vi köpte en hus från -73 för ett år sedan. Trodde först att vår odör berodde på tidigare ägares hundar, men efter massa vädrande i någon vecka var det fortfarande kvar. Började prata om syllar, men ingen annan i området hade haft det problemet. Vi kände även lukten nere vid listerna, det "sipprade upp", men kände det även på utsidan och känner det ibland när vi går förbi grannars hus. Hittade info på nätet om att asfaboard kan avge en odör/lukt när det blir fuktigt, speciellt om det är 45 år gammalt. Vi hade det som trossbottenskiva med öppen grund. Tog bort allt det samt öppnade upp golvet från ovansidan och där hittade vi orginalgolvet i form av en palst/korkmatta. Den var limmad i spånskivorna och var det som luktade väldigt starkt. Fick byta spånskivorna också. Passade på att tilläggsisolera, bygga igen grunden till stängd krypgrund/plastade marken samt lade in vattenburen golvvärme. Vi hade också självdrag vilket inte fungerade när vi flyttade in, kudden var fuktig när man vaknade på morgonen, så vi satte också in ett FTX-system. Nu är lukten borta och vi har också ett väldigt trevligt hus (fast det var inte gratis). Skulle vi sålt det istället eller gjort om det? Vi hade gjort om det, fast eventuellt att vi inte hade köpt det från första början om vi visste hur det skulle bli.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Såga stolpar

  Hej Har fällt ett par granar och sågar företrädesvis stolpar ur dem. Har det någon betydelse hållfasthetsmässigt om jag sågar med kärnan i mitten eller om snitten ligger varsom i stocken?...
 2. Renovera fuktskadat fritidshus från -47eller bygga nytt?

  Hej Charlotte! Jag har ärvt ett fritidshus i Stockholms skärgård och önskar din hjälp i att ta ett beslut i hur jag ska gå vidare. Huset är en sk sportstuga byggd 1947. Huset är mycket fint och...
 3. Syllbyte

  Hej, Vi tror att vi måste byta syllarna i vårt hus. Lukt förekommer som sätter sig i kläder. Läser olika inlägg om hur man har bytt syllar. Från att byta ut golv till att plocka bort del av vägg....

Visa alla frågor