Priserna på trävaror faller

Sågverken är fulla på grund av minskad efterfrågan.

Sågverken är fulla på grund av minskad efterfrågan. Foto: Danske Bank

Att renovera hemma blev dyrare i samband med att träpriserna steg, men nu har de vänt neråt igen.

Priserna på trä faller enligt en färsk rapport från Danske Bank. Priserna steg kraftigt under pandemin och har även gjort så i samband med kriget i Ukraina, men har sedan fallit med drygt 20-40 procent under sensommaren. 

- Trävarumarknaden har vänt med besked. Från vårens skyhöga prisnivåer har sågverken sett prissänkningar med 20-40 procent. Sågverkens lager ökar och flera företag dämpar produktionen, skriver Danske Bank i sin rapport Skog & Ekonomi.

Orsaken uppges vara en minskad önskan att renovera hemma. Fler har gått tillbaka till jobbet och de höga priserna i bygghandlarna har dämpat efterfrågan. Därmed är sågverkens lager fyllda och priserna sjunker.

Samma tendenser märks på proffsmarknaden. Den dämpade konjunkturen tillsammans med det rådande omvärldsläget gör att färre köper företagens produkter och tjänster, och därmed köper företagen in mindre mängder material.

Experterna ser dock inget ihållande eller kraftigt prisfall framför sig, utan tror snarare på en något dämpad marknad. Elpriserna skulle exempelvis kunna göra att många väljer att tilläggsisolera.

- Vår prognos är att en prisbotten hamnar på betydligt högre nivå än senaste lågkonjunkturen. Vi tror att trä kommer att vara en bristprodukt som i högre grad prioriteras i en mängd olika användningsområden. Kostnadsläget för sågverken har ökat framförallt på ved och energi samtidigt som kostnadsläget för konkurrerande material som stål, aluminium och betong ökat ännu mer. Allt detta talar för att trävaror kommer att få behålla en högre prisposition än tidigare, skriver Danske Bank i sin analys.