Vanlig viltskrämma fungerar inte

Så här ser skrämman i testet ut.

Så här ser skrämman i testet ut. Foto: Villaägarnas riksförbund

700-kronors rådjursskrämma fungerar dåligt enligt ett test som Villaägarnas Riksförbund utfört.

Flera av de rådjursskrämmor som säljs fungerar inte i praktiken, detta visar tester som Villaägarnas Riksförbund genomfört. Nyligen testade de skrämman Silverline Katt och Vilt Fritt 3000 som uppges skrämma bort katter, rådjur och annat vilt genom ultraljud och en blinkande LED-lampa. Testet visar att den inte fungerar.

- Rådjuren blev först rädda, men vande sig snabbt och brydde sig sedan inte ett dugg om skrämman. Djuren står helt obekymrat vid skrämman och smaskar i sig av vad trädgården erbjuder, trots att den är i gång. De förstår helt enkelt att skrämman inte är farlig. Ett rådjur verkade till och med bli lite nyfiket på skrämman, säger Villaägarnas chefjurist Ulf Stenberg.

Den fungerade heller inte på katter.

Tidigare tester på andra produkter som uppges skrämma bort djur med hjälp av exempelvis ultraljud har kommit fram till samma resultat, exempelvis musskrämmor som kopplas till vägguttag. 

Man har även testat andra typer av skrämmor. Villaägarnas test av Greenlines MotVilt Rådjursskrämma visade till exempel att den inte fungerade.

För att komma tillrätta med rådjur rekommenderar förbundet att du tänker igenom valet av växter i trädgården, samt sätter upp högt staket för att skydda känsliga odlingar.