Fredagshuset, Arkitektur

Med snickarglädje, spiror och takdekorationer i Vaxholm

De flesta av oss kan bara drömma om att få bo i en autentisk 1800-tals sommarvilla i schweizerstil på en egen udde i skärgården. Men att njuta av bilderna på en kan man ju i alla fall unna sig.

Hästholmen, huset sett från vattnet

Foto alla bilder: Bernstein Real Estate

På 1800-talet uppförde överklassen villaliknande sommarnöjen vid kusten utanför städerna. En sådan Q-märkt pärla är den här som byggdes 1887 på Hästholmen, Vaxholm. Huset är berömt och omskrivet, celebriteter som Brigitte Bardot och Eartha Kitt lär har besökt residenset.

Snickarglädje på balkong

Huset är byggt i tre plan med inredd vind, i den populära schweizerstilen med rika lövsågerier, höga byggnadsvolymer och varierad takform. Boarean är ca 300 kvm. 

Huset sett från entrésidan

Fasadpanelen är en tidsenlig kombination av stående och liggande panel. Både öppna och inglasade verandor kompletterar villan. Här finns takkupor, frontespis och balkong ovanpå det. 

Veranda

Taktassar, gavelspetsar och förstukvistar smyckades med snickarglädje, spiror med flera dekorationer i figursågat trä.  Balkongräckena utfördes i figursågat utsirat trä, som här.

Kvällsbild

Grunden till detta trähus är av natursten och plintar med krypgrund. På taket ligger tidstypisk falsad målad plåt, precis som det bör ha gjort när huset byggdes en gång. 

Kök

Anledningen till att vi får njuta av bilderna till det här huset idag är att det är till salu hos Catharina Bernstein på Bernstein Real Estate för 21 500 000 kr.

Badrum

Här finns ett läckert badrum med utsikt genom två rundade fönster.

Trappa

Trappans väggar och räcke är inklätt i pärlspont.

Sovrum

Sovrum i bottenplan inrett i dova färger.

Hall med trappa

Huset ligger på en större udde på hela 4 670 kvm som är indelad i tre fastigheter.  På två av fastigheterna som har egen strand finns möjlighet att bygga 100 kvm bottenplatta. Det är förmodligen en av anledningarna till att priset är så högt.

Kakelugn

Huset värms med direktverkande el. Avloppet är en trekammarbrunn. Man har gemensamt vatten från en avsaltningsanläggning.

Veranda med matplats

Här finns en sjöstuga med vedeldad bastu som byggdes 1989 efter originalet. 

Planlösning entréplan

Planlösning entréplan

Planlösning våning 2

Planlösning våning 2.

Planlösning våning 3

Planlösning våning 3.

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på ett intressant hus som ligger till salu. Vi gör det för att inspireras och lära oss något nytt, för vi älskar hus! Artikeln är sålunda inte sponsrad.