Fredagshuset, Arkitektur

Med konstnärligt gräs och gabioner på Skogsö

Veckans fredagshus är en arkitektritad pärla med en förvånande trädgård som har vissa sydeuropeiska anspelningar. Det ligger inkilat bland klipporna på Skogsö, med konstgräs och gabioner.

Trädgård med konstgräs på Rutger Fuchsvägen 10

Foto alla bilder: Wrede

På Rutger Fuchsvägen 10 i Skogsö Saltsjöbaden ligger en villa som byggdes 2006 och är ritad av arkitekt Johan Robert Nilsson. Trädgården som anlades 2011 är skapad av konstnären och landskapsarkitekten och Simon Häggblom. 

Flygbild över Rutger Fuchsvägen 10

Det är en pampig trädgård i lite sydeuropeisk stil med konstgräs och gabioner, terrasseringar och en gjuten pool. 

Balkong med glasräcken

Vilken vanlig landskapsarkitekt hade valt att lägga konstgräs? Konstnären Simon Häggblom har tänkt i nya banor och kanske är konstgräs något som fler borde satsa på.

Gabionmur och trappa i konstgräs

Konstgräs är ju alltid grönt, okänsligt för brännande sol och torra somrar med vattenbrist. Och att klippa gräset, kämpa med mossa och ogräs är problem som inte existerar.

Entré med konstgräs

Att lägga konstgräs verkar vara ungefär som att lägga sten i trädgården. Ytan måste vara tillräckligt stabil och ha bärighet. Den måste vara jämn och dränerad. För att förstärka marken måste man schakta bort 20-35 cm och fylla igen med krossprodukter. I botten lägger man fiberduk, därefter förstärkningslager, bärlager och stenmjöl, ungefär som vid plattsättning. Marken vibreras och jämnas till innan man kan rulla ut konstgräset, för inga ojämnheter får finnas. Till sist limmas våderna med lim och limband. Gräset borstas upp och dressas med sand. 

Konstgräs vid gjuten pool

Underhållet av konstgräset består sedan i att blåsa eller borsta bort löv och att borsta gräset så att det står upp. Vid snöröjning får man akta så att man inte kommer nära ytan med konstgräs och skadar det. Betydligt mindre underhåll än en levande gräsmatta alltså.

Pool gjuten i betong

Poolen är gjuten i betong och värms med bergvärme. 

Gabionmurar

Anledningen till att vi får njuta av bilderna till det här huset är att det just nu ligger till salu hos Harald Ericsson på Wrede för 14 900 000 kr.

Invändig entré

Huset är 263 kvm stort, fördelat på 6 rum och kök i två våningar. Huset värms liksom poolen med bergvärme. På taket ligger plåt. Fönstren är 2-glas. 

Entré med växter

Vid pelarna som bär upp balkongen som löper utmed fasaden finns metallkorgar som liknar de korgar gabionmurarna omsluts av. Här finns stöd för klätterväxterna.

Insidan med ek, glas och kalksten

På insidan av huset har vi ek, glas och gotländsk kalksten.

Spelhörna på entréplan

Entréplan inrymmer tre sovrum och plats för sällskapsspel. Här finns ett badrum med bastuavdelning.

Badrum

På övre plan finns föräldrasovrummet med eget badrum som har utgång till den bakre altanen. 

Kök från HTH

På övre plan finns också köket med inredning från HTH. Bänkskivor och stänkskydd är av gotländsk kalksten, liksom golvet. 

Extra badrum

Här finns också ett gästhus på 60 kvm med eget kök och toalett, kombinerat med ett uppvärmt förråd. Gästhuset är ihopbyggt med en carport.

Bastu
Trappor invändigt

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på hus som ligger till salu för tillfället. Artikeln är inte sponsrad.