Fredagshuset

Maxad lyx i Växjö

Med vattenburen golvvärme under Ferrarin på uppfarten till den tekniksmarta arkitektritade villan är den kanske något för den teknik- och designintresserade. Undrar om Ferrarin och de vackra lamporna ingår i priset?

Arkitektritat hus av Henrik Wibroe

Alla foton: Fastighetsbyrån i Växjö

I Växjö, med utsikt över Toftasjön, ligger en tekniksmart etagevilla i tre plan. På varje våningsplan finns displayer för att styra belysning, markiser och persienner. Stilen är internationell och stadsarkitekten Henrik Wibroe har designat. Huset, som står på en betongplatta, är 192 kvm och rymmer sex rum. Stommen är av trä och fasaden består av underhållsfri cementskiva, Minerit. Fönstren är aluklädda isolerglas. Taket är av falsad plåt.

Fönsterpartier

Byggåret är 2007. Detta årtionde (2000-2010) karaktäriseras arkitekturen av hem som är öppna för insyn, ofta med stora fönsterpartier och öppen planlösning.

Uppfart med carport

Golvvärme ökar under detta årtionde komforten i många hus. Så även här där huset värms upp av fjärrvärme i form av vattenburen golvvärme, som finns på alla plan. Även bilplatsen under tak värms upp med vattenburen markvärme. I ett sällskapsrum finns också en braskamin som bidrar till uppvärmningen. Uppvärmningskostnaden för detta hus ligger på 10500 kr/år, med fyra personer i hushållet. Ventilationen sker med mekanisk frånluft.

Uteplats med pool

Trädäcket som ligger på den 967 kvm stora tomten är i organowood. Här finns även en uppvärmningsbar pool och Jacuzzi. Terassmarkisen är fjärrstyrd.

Trädäck med pool

Anledningen till att vi får inspireras och njuta av bilderna på det här huset idag är att det just nu ligger till salu för 9 700 000 kr hos Jonas Magnusson på Fastighetsbyrån i Växjö. Jonas Magnusson berättar att stylingen är utförd av LK Living.

Kök och sällskapsrum

Kök och sällskapsrum ligger i öppen planlösning, vilket ofta karaktäriserar villor byggda under 2000-talets början.

Matplats

Huset är försett med KNX-system, en ISO-standard för hem- och fastighetsautomation. På varje våningsplan finns displayer som kan styra belysning, markiser och persienner.

Sällskapsrum

Taket är försett med infällda spotlights. I många rum finns även luftkonditionering.

Kök

Från de höga stolarna vid köksön går det att se på TV, inbyggd i väggen. Köket är från HTH. Vid entrén till vänster finns platsbyggda garderober.

Kök och matplats

Över matbordet skymtar vi taklampan Mesh av Francisco Gomez Paz från Luceplan.

Köksö med vinkyl

Köksön rymmer förutom kaffemaskin även dubbel vinkyl från Gaggenau. 

Sällskapsrum

Ljust sällskapsrum med stora fönsterpartier och braskamin. Här hänger största modellen av den populära ljuskronan Sarfatti.

Trappa till ovanvåning

På detta plan hittar du två av husets tre sovrum och badrummet. Följ med uppför ektrappan till etagevåning två, där finns PH Kotte pendel av Poul Henningsen.

Sovrum

På etagevåning två ligger detta sovrum med heltäckningsmatta och plats för soffa. I samma plan finns en walk-in-closet och ett allrum med utgång till takterrassen.

Sovrum

Här finns exklusiv designbelysning. I sovrummet har vi kronan Heracleum från Mooi över sängen. Nattduksbordslamporna är Atollo av Vico Magistretti från Oluce. I hörnet står golvlampan Panthella från Louis Poulsen.

Badrum

Badrummets väggar består av svart kakel med struktur och crèmefärgad stavmosaik. Golvet är grått, i klinker. Belysningen är rörelsestyrd. Armaturer, handdukstork och blandare kommer från Hans Grohe.

Utsikt

Villan ligger med utsikt över Toftasjön i Växjö. 

Planlösning
Planlösning

Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset där vi varje vecka tittar närmare på ett intressant hus som är till salu. Artiklarna är inte sponsrade. Vi skriver om husen för att lära oss något nytt och inspireras av dem.