Många köper svenska möbler

Fåtöljen Lucky Lounge, Blå Station, designer Luka Stephan.

Fåtöljen Lucky Lounge, Blå Station, designer Luka Stephan. Foto: TMF.

Många vill köpa svenska möbler både här och utomlands.

Svensk möbelindustri går bra. Nya siffror visar att produktionen 2018 beräknades till 24 miljarder kronor, vilket är en ökning på 10,6 procent jämfört med 2014.

Men det är inte bara svenska hushåll som gillar möblerna. Branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen (TMF) rapporterar att exporten ökat kraftigt sedan 2014. I fjol landade den på 17,4 miljarder kronor, vilket är en ökning på 16,8 procent.

- Det är oerhört glädjande att den positiva trenden i svensk möbelproduktion håller i sig, och att det fortsatt är en viktig inhemsk industri med stor del av produktionen i egna landet Att man i kombination med det även ligger i framkant när det gäller hållbarhet och att svensk design i allt högre grad efterfrågas i både Europa och på marknader längre bort, gör att vi har en position som vi är väldigt måna om att fortsätta stärka, säger Linda Löf, projektledare för branschutveckling möbler på TMF.

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att Sverige har 2 288 företag verksamma inom möbelindustrin, varav 844 är företag med anställda.