Fredagshuset

Långbro kapell ombyggt till modern villa

Gustaf Wickman som är arkitekten bakom Berns salonger ritade även Långbro kapell i Älvsjö i slutet av 1800-talet. Idag är insidan ombyggd till en modern villa med snygg inredning signerad Andreas Martin-Löf.

Fasad

Foto: Boukari

Långbro kapell i Älvsjö byggdes ursprungligen 1910 i anslutning till Älvsjö mentalsjukhus. Ett drygt sekel senare, 2016, fick det en rejäl om- och tillbyggnad designad av arkitekt Andreas Martin-Löf, som vi känner sedan tidigare då han visade sitt Drömhus i Aspvik. Han fick i uppdrag av nuvarande ägare att förbättra planlösningen, ordna rikligt med snygg platsbyggd förvaring, rita en tillbyggnad vid kök och matplats samt en ny trappa till övre plan. 

Läs mer: Drömhus i Aspvik

Entré

Foto: Boukari

Idag är kapellet en friliggande enfamiljsvilla på 170 kvm, lägg därtill 18 kvm biarea i form av övervåning med snedtak. Huset har 6 rum och kök. Tomten är på 305 kvm. Taket är ett valmat plåttak, omlagt 2006. Ventilationen är självdrag.

Vardagsrum med matplats

Foto: Boukari

I vardagsrummet som en gång var den stora kyrkosalen, sitter de gamla stora kyrkofönstren bevarade och takhöjden är hela 6,5 meter. På golvet ligger stengolvet kvar med en fin patina som främst uppstod när det var verkstad här under en period efter att kyrkan hade avkristnats.

Platsbyggd förvaring

Foto: Boukari

Färgsättaren Windahl har valt en mörk grågrön kulör till nedervåningen, liknande “card room green” från Farrow & Ball. Både väggar, golv, radiatorer och platsbyggd förvaring är inmålade i samma kulör, snyggt!

Vardagsrum

Foto: Boukari

Huset värms med bergvärme som distribueras ut till vattenburna radiatorer i stora salen där man har bevarat ett gammalt stengolv. I resten av huset ligger vattenburen golvvärme. Elkostnaderna ligger på 22 000 kr per år.

Orangeri

Foto: Boukari

Fönstren är 2-glas där man har kunnat bevara gamla fönster. I tillbyggnaden/orangeriet på bild till höger ovan och i taket sitter 3-glasfönster.

Platsbyggt kök

Foto: Boukari

Väggarna i köket är målade i en varmvit kulör.

Cararramarmor i bänkskiva

Foto: Boukari

Bänkskivan i köket är av cararramarmor. I köksluckorna återkommer den gröna färgen vi såg i vardagsrummet.

Kök med matplats

Foto: Boukari

På golvet i köket ligger breda tiljor av douglasgran från Dinesen, lutade och vitoljade. Rakt fram på bilden skymtar du matplatsen, förlagd i det tillbyggda orangeriet.

Matplats i orangeri

Foto: Boukari

Från orangeriet kan du gå ut till uteplatsen.

Platsbyggd kontorsplats

Foto: Boukari

Platsbyggd förvaring med integrerat skrivbord.

Platsbyggd förvaring

Foto: Boukari

Anledningen till att vi får njuta till bilderna av Långbro kapell idag är att det just nu ligger till salu hos Markus Elias på Historiska hem för 9 950 000 kr. 

Spiraltrappa

Foto: Boukari

Övervåningen når du via en svart spiraltrappa i metall. I hallen är väggarna grå. Notera att golvlisterna är målade i samma kulör som väggen.

Allrum under snedtak

Foto: Boukari

Även på övervåningen ligger trägolv av douglasgran. Väggarna i första rummet är grå. Takhöjden är inte fullhöjd, därför räknas denna yta som biarea.

Platsbyggd förvaring med cararramarmor

Foto: Boukari

Platsbyggd förvaring med en bänkskiva av carrarramarmor även på övervåningen.

Barnrum

Foto: Boukari

I ena barnrummet är väggarna aprikosfärgade, matchat med grågröna garderober.

Sovrum

Foto: Boukari

I det andra sovrummet är färgsättningen omkastad, med grågröna väggar och aprikosfärgade garderober.

Runda fönster

Foto: Boukari

Sovrummen har fönster ut mot trappuppgången.

Platsbyggd förvaring med cararramarmor

Foto: Boukari

Ytterligare platsbyggd förvaring med skiva av cararramarmor.

Badrum

Foto: Boukari

Badrummet går i vitt och svart.

Trädäck med sittplatser

Foto: Boukari

Sittplatser på trädäcket.

Gammal fasadbild

Foto: Boukari

Planlösning entréplan

Planlösning entréplan.

Planlösning övre plan

Planlösning övre plan.

Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset där vi skriver om ett intressant hus som ligger till salu just nu. Artikeln är inte sponsrad, om någon nu skulle tro det.