Laddboxen Easee får försäljningsförbud

De populära laddboxarna Easee Home och Easee Charge har fått försäljningsförbud. Det meddelar Elsäkerhetsverket nu på morgonen.

Elsäkerhetsverket har i ett projekt granskat de vanligaste modellerna av laddboxar till elbilar. Den laddbox som primärt har fått försäljningsförbud är Easee Home. Modellen Easee Charge omfattas av samma dokumentation vilket betyder att även den får försäljningsförbud. Totalt finns ca 100 000 modeller av dessa laddboxar installerade i Sverige, enligt Elsäkerhetsverket.

Easee Home
En som nyligen installerat Easee Home är medlemmen oskarcronwall. Foto: oscarcronwall

Laddboxarnas lösning för jordfelsbrytare och DC-skydd uppfyller inte kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för, och det är orsaken till försäljningsförbudet.

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromagnetisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Detta innebär tillverkaren nu ska återta laddboxarna som fått försäljningsförbud. Man är även skyldig att åtgärda brister som finns på redan installerade laddboxar.

Det är också upp till tillverkaren att återkoppla till sina kunder om ett åtgärdsförslag.

– Tillverkare som får den här typen av negativa besked brukar i regel vara snabba att tillmötesgå de krav som ställs, säger Joel Lee Antman.

Först ut att rapportera om nyheten på Byggahus.se var medlemmen Robert-san01. 

Läs mer: Zaptec eller Easee som andra laddbox?