Kök

Köksfläktar energimärks

Köksfläktar energimärks

Energimärkning ska göra det enkelt att hitta en effektiv och bra köksfläkt.

Arbetet med att energimärka hemmets produkter fortsätter, och turen har nu kommit till köksfläkten. Genom att produktgruppen energimärks ska konsumenterna enklare kunna hitta en energieffektiv fläkt som gör ett så tyst och bra jobb som möjligt.

Märkningen ska bland annat innehålla information om hur effektiv fettfiltrering fläkten har, hur mycket ljud den ger ifrån sig och hur energieffektiv den är.

Köksfläktar får även krav på sig om bra ljus och ett lägsta luftflöde.

– Köksfläkten är för många en viktig inredningsdetalj i köket. Men hittills är det nog få som har tänkt på hur valet av köksfläkt påverkar energianvändningen i hemmet. Nu finns energimärkningen för att vägleda. Den grönaste pilen på märkningsetiketten, A+, visar vilka köksfläktar som är de mest energieffektiva på marknaden just nu, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten.

Samtidigt utvecklas energimärkningen på ugnar och A+++ tillkommer som betygsklass.

- Energimärkningen och ekodesignkraven på köksfläktar, ugnar och hällar förväntas kunna spara lika mycket som den totala hushållselanvändningen i en halv miljon svenska småhus, 3 terrawattimmar. Den siffran är den så kallade energibesparingspotentialen och är per år från år 2020 i hela EU, skriver Energimyndigheten.