Fredagshuset

Hästgård vid Hallandsås med havsblänk

Pelle Lundén har varit medlem på Byggahus.se sedan 2004, långt innan den där dagen 2007 när han och frun föll handlöst för tomten i Öringe utanför Laholm. Det var en klar dag när de besökte tomten med fri sikt ända till havet där solen glittrade. Allt klickade, här skulle de bygga sin husdröm, en hästgård. Nu berättar han om husbygget och varför de nu har bestämt sig för att sälja gården.

Hästgård

Alla foton: MOHV

2004, när Pelle Lundén registrerade sig som medlem med användarnamnet KnockOnWood på Byggahus.se, fanns inga konkreta husplaner. Han och hustrun bodde redan i en villa i Göteborg. Vid den tidpunkten var han bara allmänt intresserad av hus.

– Men tomterna där vi bodde var små och smala, 10x40 meter med bara ett plank mellan tomterna, husen låg tätt och vi var inte riktigt nöjda, säger Pelle.

– Och hustrun som kommer från Halmstad längtade tillbaka dit. Dessutom hade hon en häst, så en hästgård skulle vara drömmen.

Lantlig idyll

När det var dags att gå i pension gjorde de slag i saken och började leta tomt i närheten av Halmstad att bygga hus på. 

– Först tittade vi på en stor tomt på Bolmsö som lockade eftersom jag är seglare, men där fick jag en fästing och borrelia, så den tappade vi sugen på, berättar Pelle.

Boningshus och stall

Istället hittade de tomter till salu i Öringe mellan Halmstad och Laholm, strax norr om Hallandsåsen. Där fanns en gårdsägare som hade styckat av och detaljplanerat sex stycken hästgårdar. Först tittade de på tomterna en regnig dag och blev tveksamma. Senare när de fick se att priset per tomt var sänkt från 600 till 450 000 kronor bestämde de sig för att titta en gång till.

Milsvid utsikt

Dagen för andra visningen var det vackert, klart väder och fri sikt över Hallandsåsen och ända till Laholmsbukten.

– Ja, fina dagar kan vi se havsblänket trots att det är 10 km till havet. Tomten ligger 88 meter över havet, berättar Pelle.

Planlösning

Planlösningen tog de fram efter att ha besökt Husknuten.

De slog till och köpte två tomter istället för en och prutade ner priset ytterligare till 800 000 kr för båda. När de två tomterna på totalt 14 847 kvm var inköpta åkte de till Husknuten i Göteborg för att få inspiration till ett hus. De hittade en planlösning de gillade som de tog med och lämnade över till Pelles svåger som är byggnadsingenjör och arkitekt.

Hästgård

– Han fick ta fram ritningar och konstruktion på huset som vi kunde använda för att ta in offerter. Det skulle bli både ett hus, ett stall och ett garage med verkstad. 

– Jag höll på att lägga om taket på huset i Göteborg och hade en entreprenör hemma som jag bad om offert på ett husbygge i Laholm och de fick jobbet, berättar Pelle.

Våtrum

Entreprenören byggde huset och inredde våtrummen, sedan gjorde Pelle resten av jobbet själv med innerväggar och tak samt köket. De byggde även ett stall och ett garage/verkstad.

Matplats

Efter en tid byggde de om delar av stallet till hönsgård där de har nordskånska Åsbohöns.

Åsbohöns

De låga driftskostnaderna på 17 952 kr per år, hur har ni uppnått dem?

– Huset är välbyggt med 31 cm gullfiber i väggarna, 3-glasfönster med argongas, LED-belysning, luft/luftvärmepump som är avställd från första april till sista september, en täljstenskamin och så har vi FTX-ventilation. Sedan är vi ju bara två personer i hushållet, säger Pelle.

Vardagsrum med kamin

De hade fått bra betalt för sitt hus i Göteborg och hade egentligen ingen budget när de byggde huset. Men Pelle har bra kontroll på kostnaderna, de har lagt ner 3,3 miljoner kronor på att bygga husen på gården.

Hästgård

Nu har de bestämt sig för att gå vidare och sälja gården för att istället bo mer centralt. Pelle är född och uppväxt mitt i Göteborg och ser fram emot att ha mer folk i närheten igen. Gården ligger till salu hos Patrik Frimodig på MOHV för 2 950 000 kronor.

Sovrum

Ett av tre sovrum på bottenplan.

Gästrum och förråd på vinden

Vinden är ca 57 kvm, isolerad och inredd med trägolv. Pelle har använt den som gästrum och förråd. Det finns en utvändig trappa upp på husets gavel. Mysigt!

Garage och verkstad

I en av byggnaderna finns garage och en verkstad.

Hönshus

Men hallå, varför har du en lila älg i hönshuset? – Äh, det var mäklaren som skojade till det, säger Pelle.

Kohage

200 kvm av tomten kllipper de gräset på, resten av de 1,5 hektaren utgörs av klippor och betesäng.

Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på intressanta hus som ligger till salu för att inspireras och lära oss något nytt. Artiklarna är inte sponsrade.