Byggahus.se

Vilken modell på toalett och vad för fel?

 1. M
  Medlem Nivå 6
  Svärföräldrarnas toalett har börjat läcka vid spolning, läckan verkar komma från nedre delen av cisternen. Jag gissar att cisternpackningen bör bytas, vad tror ni?

  Vilken modell på toalett kan detta vara? Obs, ej originalsits. Sorry för dålig bild, inte jag som har tagit den och är inte på plats själv än...
   
 2. D
  Medlem Nivå 1
  Kanske en ifö cera
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem Nivå 6
  Tack! Det ser ut exakt som den
   
 4. S0MMER
  Medlem · Nivå 6
  Läcker det ut på golvet eller ned i skålen? Kolla skruvarna i cisternen och dess packningar.
   
  • Laddar…
 5. Silver78
  Medlem · Nivå 10
  Du är inne på rätt spår. Läckage vid spolning beror antagligen på skador, cisternpackning eller att skruvarna lossnat på något sätt. Tror det är IFÖ. För att kontrollera, ta en bild på spolknappen och toalettstolen och hör av dig till IFÖ så hjälper de att leta reda på exakt rätt modell. Skador på cistern går ofta att laga med keramisk epoxy (Det beror lite på hur skadan ser ut), men då krävs det att man vet vad man gör. Kan berätta hur man gör om du vill veta alternativt sök på google. Att byta cistern är betydligt krångligare och dyrare (oftast om cistern ens lagerhålls på gammal modell) än att byta hela toalettstolen.
   
  • Laddar…
 6. S0MMER
  Medlem · Nivå 6
  Det är en Cera, lagar dessa nästan på daglig basis. Ceran har utgått ur ifö’s sortiment men det var inte alls länge sedan. Delar finns att beställa, jag handlar reservdelarna på Ahlsell och dem har dem i lager i butik, där kan du dock inte handla som privatperson. Då den är mycket vanlig på vårdboenden och dyl möter jag denna ständigt och mycket ofta så är den skruvarna som börjat rucka för att cisternen används lite för mycket som ryggstöd. Jag föredrar faktiskt att byta delar framför att byta hela toalettstolen. Känn på cisternen om den vickar, kolla vattenanslutningen, försök att klura ut vart vattnet kommer ifrån. Går det att vicka lite på cisternen kan det (förutsatt att packningarna är hela) räcka med att dra åt skruvarna i botten, då kommer du behöver ett långt verktyg med lång hylsa, förslagsvis spärrskaft med förlängning och du kommer även att behöva plocka ur spolmekanismen för att nå ned. Skruvarna med packning finns också som reservdel.

  https://www.vvsobadrum.se/reservdelar/reservdelar-wc-stolar/ifo/ifo-cera-aqua-cisternskruvar

  Börja där. Är det bara skruven eller packningarna så är det knappt någon kostnad alls.
   
 7. S0MMER
  Medlem · Nivå 6
 8. M
  Medlem Nivå 6
  Vilket underbart forum detta är, tack till alla som svarat. Har nu beställt en cisternpackning för säkerhetsskull (hittade på Rinkaby), även om om det kanske bara är skruvarna som är lösa. Tänker demontera cistern och byta packning och skruva ihop. Återkommer med resultat
   
 9. T
  Medlem · Nivå 11
  risken finns att du behöver nya skruvar oxså
   
 10. Silver78
  Medlem · Nivå 10
  Tänk på att du kommer behöva lång förlängning och ofta ta loss spolmekanismen för att komma åt skruvarna. Tänk på att granska cisternen när du tar loss den.
   
  • Laddar…
 11. M
  Medlem Nivå 6
  En liten uppdatering; Hade ingen förlängare för att lossa cisternskruvarna, hade tänkt ta en 19-hylsa och slå i en rundstav men man behövde långhylsor pga den uppstickande gängstaven och det hade jag inte med mig.

  Fick ta ur hela armaturen istället för att komma åt med en liten skiftnyckel. Råkade sen knäcka ventilfästets gängor (spröd plast) eftersom en o-ring som höll fast armaturen i ventilfästet satt väldigt hårt och jag blev lite otålig Skulle lirkat ur hela paketet lite mer försiktigt.

  Har nu beställt ventilfäste, ventilring (den såg inte så frisk ut, byter den medans jag ändå är igång) och vattenfördelare. Den sistnämnda var väldigt spröd så byter den också, annars knäcks väl den när jag ska montera ihop det sen, hehe

  To be continued
   
 12. M
  Medlem Nivå 6
  Och inga synliga skador på cistern heller :)
   
 13. S0MMER
  Medlem · Nivå 6
  Händer varje gång, har till och med tagit för vana att inte ens försöka skruva loss dem när jag byter delar, tar polygrip och knäcker av direkt. :crysmile:
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem Nivå 6
  Hahaha, skönt att höra att jag inte är ensam om att ha sönder den :crysmile: