Byggahus.se
Efter en otrolig respons på mitt tidigare projekt där jag köpte ett hus av kronofogden och försökte bygga mig en latlig idyll ) tänker jag att det kanske finns intresse för vårt nya galna projekt.

Jag och min sambo tycker om mat. Nästan direkt när vi träffades startade vi ett litet mathantverksföretag hemma i köket och företaget har vuxit via ett skolkök till en hyrd ombyggd byggvagn till en kollegas lilla gårdsmejeri och är nu på väg mot ett eget mejeri med mathantverkskök, servering butik och ölbryggeri... Men jag tar det hela från början.

...eller ja en bit in i vårt företagande insåg vi att det här med att tillverka ost är någonting vi verkligen tycker är kul. vårt lilla företag hade vuxit ur både vårt kök och vårt lånade skolkök och mejerivagnen vi hyrt fick vi bara ha ett år så nu var det läge att bestämma sig för att göra någonting eget. Tomten vårt hus ligger på är för liten för att bygga någonting mer på men en sisådär 500meter bort ligger det en tomt där själva bostadshuset brann ner för 20 år sedan. Där har ju inte hänt någonting sedan dess och det borde finnas vatten och kanske el framdraget tänkte jag. Så jag tog reda på vem som ägde tomten och ringde till en man som nog var en bit över 100år och som, fick jag veta senare, var allmänt känd som "dåren".

- Då får du köpa hela gården, sa dåren.
- Nja jag menar ju den tomten där vid vägen
- Nej då får du ta skogen och åkern med, sa han på bred Småländska.
När jag kollade lite närmare på lantmäteriets kartor så upptäckte jag att det var ju inte en liten tomt utan en lantbruksfastighet på 16hektar med en massa skog och en åker. Altså inte alls vad vi letade efter. När jag dagen efter beklagade mig för kollegorna på jobbet så fick jag till svar att VA! vill han sälja skog precis bredvid huset där ni bor... skog köper man inte det ärver man. Och i ett annat sammanhang fick vi höra att det är aldrig någon som ångrat en investering i skog.

Med de glada tillropen blev det så smångingom en massa läsning. Vad tusan ska vi med en skog och en åker till. Vi gör ju ost. Men samtidigt var läget perfekt, nära en stor väg och vatten och avlopp och el finns framdraget.

Några månader senare skrev vi kontrakt och plötsligt hade vi köpt en gård.

Förr i tiden använde man inte återvinningsstationer på samma sätt som man gör idag utan man ansåg att skogen var en bra plats för nedbrytning av t.ex. plast, bildäck och taggtråd. Så väldigt mycket tid i början gick åt till att försöka göra vår lilla skog och gård mindre lik en återvinningsstation. Huset som brann upp kallades allmänt för "bushuset" och var tydligen någon form av boende där socialen placerade de som man gett upp hoppet för. Vi har grävt upp en hel plastback full med bilstereoaparater och en halv Saab 900.

Frågan är var min berättelse ska ta vägen härifrån. Ska jag dra den långa versionen om hur vi skaffat får och getter, hur det kom en jägare med en icakasse full med "vårt" älgkött och hur många gånger jag tvingats åka hem från jobbet för att valla in de jävla getterna som barnen skulle ha när de bestämt sig för att vara på vägen istället för i hagen? Eller ska jag hoppa över de delarna och gå direkt till bygglovsansökan, arkitekten som gick bort och världens bästa markarbetsfirma?

Grejjen är att vi har redan kommit en bit i vårt bygge redan men jag tänker att jag tar det från början, vi kommer att göra det mesta själva eftersom banken ansåg att vår butik har för dåligt kassaflöde för att låna ut pengar... någonting som vi tycker är ganska rimligt eftersom den inte är byggd ännu.

Vi har gjort allt från ritningar och dokument som behövs för att söka bygglov, energibehovsberäkningar, utsättning och ja själva byggandet då. Så jag tänker att det får bli en liten följetong om det finns intresse.

PXL_20230420_144851530.PORTRAIT.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
 • Gilla
 • Älska
 • Wow
 • Haha
Bichonen och 97 till
 • Laddar…
Det finns verkligen intresse...det finns en SVT-serie i fyra säsonger hittills, som verkar handla om liknande det ni gör också!
Du skriver dessutom på ett trevligt sätt så det är enkelt att läsa även långa inlägg.
 
Redigerat:
 • Gilla
FaffeF och 13 till
 • Laddar…
Jag röstar för att du berättar den långa versionen😀😀😀
 
 • Gilla
 • Älska
Appendix och 21 till
 • Laddar…
H hebol skrev:
Det finns verkligen intresse...det finns en SVT-serie i fyra säsonger hittills, som verkar handla om liknande det ni gör också!
Du skriver dessutom på ett trevligt sätt så det är enkelt att läsa även långa inlägg.
Vad kul!

Jo vi har sett lite av den serien men blivit provocerade. Skilnaden är väl att vi inte har något produktionsbolag bakom oss så att de här "hoppsan där stod det en traktor" ögonblicken har vi inte fått uppleva. :)
 
 • Gilla
 • Haha
Bichonen och 15 till
 • Laddar…
H hebol skrev:
Det finns verkligen intresse...det finns en SVT-serie i fyra säsonger hittills, som verkar handla om liknande det ni gör också!
Du skriver dessutom på ett trevligt sätt så det är enkelt att läsa även långa inlägg.
Vad heter den serien?
 
A andthe skrev:
Vad heter den serien?
Jag tänkte på "hjälp vi har köpt en bondgård" Jag tror det är den @hebol syftar på :)
 
 • Gilla
 • Haha
Appendix och 3 till
 • Laddar…
Smelly Smelly skrev:
Jag tänkte på "hjälp vi har köpt en bondgård" Jag tror det är den @hebol syftar på :)
Aha, den är jag inte intresserad av😅
 
 • Gilla
H-Thomasson och 3 till
 • Laddar…
Smelly Smelly skrev:
Vad kul!

Jo vi har sett lite av den serien men blivit provocerade. Skilnaden är väl att vi inte har något produktionsbolag bakom oss så att de här "hoppsan där stod det en traktor" ögonblicken har vi inte fått uppleva. :)
Det kan jag förstå, misstänker ingen av er jobbar som influencer eller reklamare heller vilket säkert underlättat för dem.

Men jag vidhåller att jag tror att det finns ett klart intresse av att följa er, speciellt de som är så nära så de kan bli kunder till era produkter.
Finns en bagare i relativ närhet till mig (Kullavik utanför Göteborg) som har byggt upp stort intresse för hans surdeg via Instagram (@surdegsgott).

Jag hörde talas om det (och handlar nu) via dottern som bodde tre timmar härifrån som följde hans produktion.
 
 • Gilla
Smelly och 1 till
 • Laddar…
Vilket mottagande :) Vad kul att det finns intresse för våra galna planer.

Jo ganska snart efter tillträdet till gården så började vi ju planera för mejeriet. Vi får ofta frågan när vi är ute på marknader och säljer ost om det finns möjlighet att besöka oss och handla från gården? Eftersom vi haft vår tillverkning inhyrd på olika ställen så har ju inte det varit så lätt men självklart vill vi ha en liten ostbutik också.

Gården som vi köpt av "dåren" är ju fullständigt igenvuxen av sly och skogen är dåligt gallrad. Att gå runt med motorsåg och röjsåg och gallra är ju ett alternativ men eftersom vi vill att människor ska komma till vår gård och handla i vår butik så kanske det är roligare med djur som får röja. Vi läste på och kom fram till att getter är fantastiska på att röjja sly. De är också ett av få naturliga bekämningsmedel mot parkslide som vi har en rejäl odling av.

Såhär något år senare så vet vi nu att en bra idé när man skaffar getter är att börja med att sätta stängsel och sedan skaffa djur. Vi gjorde tvärtom... visst vi byggde en liten hage med tillfälligt stängsel och skaffade alla tillstånd som behövs men första natten när vi kom hem med våra getter spenderade de ute i skogen någonstans och efter det under många kvällar och helger sattes det upp stängsel som var för lågt, stängsel som var för löst, eltrådar som var för dåligt jordade etc. Att getter är svåra att stängsla in hade vi hört men samtidigt... "hur svårt kan det vara" Nu blev ju getterna ett sätt att lära känna folk, ganska ofta ringde det någon granne som stannat på vägen och ringt för att de var på rymmen. Så även om Get på 70-väg inte är att rekommendera så är det en sorts marknadsföring för att någon ny har köpt gården och att det kommer att hända någonting.

Åter till bygget så
Vi hade turen att ha en arkitekt i familjen, eller ja, mina bonusbarns farfar, men han lovade att hjälpa oss. Utmaningen nu var istället att på ett snällt sätt förklara vad vi var ute efter, farfarn var inte purung och han hade en ganska bestämd uppfattning om hur man bygger livsmedelsbutiker. Att vår butik skulle vara obemannad tyckte han verkade dumt och ritade därför in rejält med personalutrymmen. Det första utkastet till vår kommande butik var mer som ett stort lager med en liten butiksyta. Det var kylda soprum och någon manuell chark som tog upp halva byggnaden. Efter ganska många fakturerade misslyckade ritningar bestämde jag mig för att "hur svårt kan det vara" rita själv. Så jag googlade och grejjade och här kommer lite byggnörderi (vi är ju trots allt på byggahusforumet)

Jag kom fram till att om man vill göra det enkelt för sig så håller man sig till standardmått, Altså, det är 1,2m mellan takstolar och L-stöd (när man ska gjuta platta är också 1,20. Om man då bygger ett hus som är 12m långt och 7,2m brett så behöver man inte hålla på och skarva och grejja. Någonstans kring 90kvm borde dessutom bli ganska lagom stort. Jag ritade upp en skalenlig fyrkant och kopierade upp den i kanske 10 exemplar och började sedan att kladda med väggar, dörrar fönster. En lite större garagedörr så att vi kan få in vår ystgryta när vi är färdiga. Fönster här och här så att besökare kan titta in när vi tillverkar ost. Kanske att man kan ha en lucka på den delen av huset som är "mathantverkskök" så man kan ha lite enklare servering där.

Själva butiken blev ett stort rum som vi så småningom kommer att avgränsa med hjälp av hyllor, Ett litet lagerrum där vi kan ha ett kylrum och vvb och sånt. Dessutom ett gigantiskt skyltfönster ut mot vägen för att det är ju kul att göra en fin skyltning.

Trots ganska kraftiga invändningar gick vår arkitekt med på mina ritningar och hjälpte till med lite konstruktionsritningar och så småningom kunde vi lämna in en aldeles komplett ansökan om bygglov... trodde jag ja!

Nej i bygglovet ska det ju vara allt från beskrivning hur marken bereds till VA-ritningar, grundritning, fuktprojektering, energibehovsberäkning och så vidare. Lyckligtvis finns det eminenta forumet bygga hus, det finns ganska mycket konstruktionsritningar att hitta om man googlar och till och med ett verktyg för att göra energibehovsberäkning som jag lyckades få kommunen att godkänna. Nu ligger ju vårt projekt utanför alla former av planlagt område så det är kanske något lättare att få bygglov där.

Några månader senare var i allafall bygglovet kompletterat, inlämnat och tro det eller ej godkänt.

Tre likastora byggnader skulle det bli. Ett Mejeri och Mathantverkskök, En obemannad livsmedelsbutik med fokus på lokalproducerade livsmedel och ytterligare en byggnad som ska bli förråd och ev. bryggeri i framtiden.
fotoritning.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Att få sitta och planera och rita och drömma och tänka tillsammans är helt fantastiskt. Hur blir det om vi ställer ystgrytan här, blir det för långt till diskrummet om vi gör så. Fungerar det att städa om vi har fönstren här. Behöver man verkligen ha en HWC när det bara är vårt eget mejeri etc...

Bygglovet inlämnat, lite investeringsstöd från länsstyrelsen och jordbruksverket till både butik och mejeri godkänt. Vi började närma oss the point of no return.

Fortsättning följer...
 
Redigerat:
 • Gilla
mattetvilling och 28 till
 • Laddar…
H hebol skrev:
Det kan jag förstå, misstänker ingen av er jobbar som influencer eller reklamare heller vilket säkert underlättat för dem.

Men jag vidhåller att jag tror att det finns ett klart intresse av att följa er, speciellt de som är så nära så de kan bli kunder till era produkter.
Finns en bagare i relativ närhet till mig (Kullavik utanför Göteborg) som har byggt upp stort intresse för hans surdeg via Instagram (@surdegsgott).

Jag hörde talas om det (och handlar nu) via dottern som bodde tre timmar härifrån som följde hans produktion.
Jo absolut, själva marknadsföringen blir ju en jätteviktig del, hela berättelsen om hur man bygger upp och hur man brinner för maten tror jag är jätteviktig.

Jag tänker mig mer att inläggen här på Byggahus kan bli lite humor, en inspiration för andra och kanske framförallt kul för oss själva att kunna gå tillbaks och titta på vad vi gjort. Men vill man följa våra instakonton så går det såklart bra. Själva gården där vi uppdaterar mer om byggena heter @Margaretelunds_gard och vårt matföretag @Bjorkenas_mathantverk. (Gården heter i folkmun "gamla minkfarmen" så det jobbar vi lite på att tvätta bort :D )

Jag kommer att fortsätta uppdatera tråden så ofta som jag kan tills tråden är ikapp med bygget. En teaser är att vi väntar på bättre väder och ska gjuta plattan vilken dag som helst nu. Men vill man gå händelserna i förväg så ligger det ju lite mer på insta ;)
 
Redigerat:
 • Gilla
skogaliten och 8 till
 • Laddar…
Jag bara tänker på vad miljökontoret för tankar? De har en förmåga att inte alltid förstå. Finns det ekonomi på att göra egen mjölk? Det är jobb veckans alla dagar eftersom korna inte tar helg som vi andra gör?!
 
Bananskalare Bananskalare skrev:
Jag bara tänker på vad miljökontoret för tankar? De har en förmåga att inte alltid förstå. Finns det ekonomi på att göra egen mjölk? Det är jobb veckans alla dagar eftersom korna inte tar helg som vi andra gör?!
Nja, jag tror att miljökontoret struntar i om vi är dåliga företagare eller inte :) De som godkänner bygglovet är nog mer fokuserade på om det håller för väder och vind och de som godkänner vår livsmedelsanläggning bryr sig nog mer om ifall det går att producera säkra livsmedel... Men med det sagt så tror jag inte att det finns ekonomi i att sälja mjölk. Vi har inte ens egna kor ju. Det är därför vi tänker att vi ska ha ett "ystningsmejeri" där vi gör olika sorters hantverksostar, och dessutom en mathantverkslokal där vi kan göra andra produkter, syrade grönsaker, marmelader. Vi kan dessutom hyra ut lokalen till andra som vill förälda sina trädgårdsgrönsaker eller så kan vi ha kurser i hur man gör ost eller korv... Dessutom kan vi ha servering på somrarna. Husen ligger i vinkel mot varandra så vi får en fin innergård med gethagen som fond där vi kan ha servering eller events. Kanske lördagslunch på lokalproducerade råvaror?

Jag tror också att det gäller att ha många ben att stå på. Att bara sälja mjölk tror jag är lite väl tufft.
 
 • Gilla
Bichonen och 11 till
 • Laddar…
Jag tänkte på mjölk till osten. Eftersom du pratade mejeri så.
Närproducerat det lockar alltid. Ha gärna ett fönster så man kan se in i lokalen.
Marknadsföring? skapa konto på sociala media. Med ordentligt med uppdateringar. Låt folk följa er i erat arbete. Där ni visar hur man. Det tar mycket tid. Men behöver inte kosta någonting. Att visa hur man gör. Ger ofta mer kunder än man tror. Blogga?
Det tar tid men det är ens egen arbetstid.. Så man får välja hur man vill värdera den.

Men miljö kontoret älskar att lägga sig och förstöra. Läs på ordentligt vad de ställer för krav.
 
Djupt imponerande, såväl skrivandet som byggplanerna och verksamheten. Stort lycka till!

Eftersom du säkert medvetet lät bli att länka till och göra reklam för ditt eget bolag så gör jag det istället: https://www.bjorkenasost.se/

Kanske rent av tar och utmanar smålandsdimman och letar reda på en ost nånstans i helgen. 🤠
 
 • Gilla
 • Älska
skogaliten och 10 till
 • Laddar…
S
Ser fram emot att följa detta! Hur du skriver gör det mer intressant att följa också som tidigare sagt. Det är roligt att läsa om det övriga som ligger lite utanför bygget också, i form av getsmitningar, produktionen och övrigt. Ska även spana in det tidigare projektet.
 
 • Gilla
Smelly
 • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.