Byggahus.se

Vattna gräsmattan ok ur ett miljö/klimatperspektiv?

3k läst  35 svar

 1. Appendix
  Husägare · Nivå 9
  Ja om man vill lägga den begränsade resurs som vattnet är på gräsmattor..... Är man ju rätt prioriteringsutmanad.

  Egen brunn = Grundvattnet är en begränsad resurs som fylls på sakta (Undantaget är väl om man som mig har en gammal grävd brunn som i princip nu fylls av ytvatten som man rätt samvetsfritt kan använda)
  Kommunalt vatten = kräver energi för att behandla och hantera. Och i de flesta fall tas det ur reservoarer med begränsad kapacitet.

  Jag som är rätt less på klimatångesten skulle våga säga att vattna gräsmattor är det som jag reagerar mest mot (om man inte sått nytt). Använda något så viktigt som färskvatten till gräs....
   
  Redigerat 4 jun 17:08
 2. T
  Medlem · Nivå 9
  Du får inte ångest att kontaminera grundvattnet genom att låta ytvattnet ta sig ner där ofiltrerat genom din brunn?
   
 3. Stefflo
  Husägare Nivå 2
  Bor i Västerås, vi tar dricksvatten från Mälaren och jag har än så länge inte sett botten på sjön. Problemet ligger i så fall på reningsverken som inte hinner med då vi har ökat befolkningen med en halv miljon i landet under väldigt kort tid.
   
  • Laddar…
 4. anders07
  Medlem · Nivå 14
  T.o.m. högvatten i Mälaren... Jag suger vattnet direkt ur Mälaren, men i fjol var det ca. 30 cm lågvatten i augusti så det försvinner därifrån också.

  Problemet är vatten rening av vatten så hade jag bara färskvatten via kommunala att tillgå skulle jag bara vattna det som absolut behövs...
   
 5. TomasJor
  Medlem · Nivå 8
  Äntligen återinstallerat min pumpautomat som tar vatten från en å. Nu kan jag vattna så mycket jag vill utan tanke på kostnad eller miljö. Ja jo det skulle vara elen för att driva pumpen då ;-)
   
  • Laddar…
 6. Appendix
  Husägare · Nivå 9
  Källa på det?
   
 7. Appendix
  Husägare · Nivå 9
  https://www.sgu.se/om-sgu/nyheter/2...aer-manadsskiftet-majjuni/?acceptCookies=true

  Tycker det är rätt kul att de som vill bygga bevattningsanläggningar blev så kränkta att jag påpekade hur dumt det är att vattna gräsmattor att mitt inlägg fick en egen tråd.

  Jag tror klimatdebatten lätt blir enkelsidig om man bara är alarmist. Men att bygga bevattningsanläggningar för gräsmatta och använda dricksvatten för att vattna den är.... definitionen av egoism. Man gör det som är bäst för sig själv oavsett om det skadar andra

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Etisk_egoism
   
 8. Appendix
  Husägare · Nivå 9
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190606_202710.jpg


  Så här ser för övrigt en ovattnat gräsmatta ut i Sthlm just nu :)

  Klipper man den inte så kort så tål den mer.

  Å andra sidan ska den klippas i veckan. Nu kommer den tåla torkan i sommaren bättre utan att jag använder dricksvatten för bevattning :)
   
  • Laddar…
 9. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  • Laddar…
 10. JanneJanne123
  Husägare · Nivå 8
  Jag vet inte om jag i grunden tycker olika än du, men gör du det inte lite enkelt för dig när du pekar ut just gräsbevattning som huvudmåltavla? Gissar att du själv spolar toaletten med dricksvatten och kanske duschar någon minut mer än vad som egentligen behövs ur hygiensynpunkt. Är inte det egoism?
   
  • Laddar…
 11. N
  Medlem · Nivå 12
  Precis, det hör man aldrig något om. Otippat att polis, vård, skola och även dricksvatten får svårt att anpassa sig när man lockar hit 1 miljon människor, de flesta utan utbildning, på 10 år....
   
 12. Stefflo
  Husägare Nivå 2
  För mycket folk under kort tid och dessutom utan utbildning. Tror inte det kommer rädda våra pensioner heller som politikerna lovat.

  Klart att vissa delar inte hinner med i ökningen då Sverige inte är kända för snabba beslut.

  Som exempel så var jag och pratade med en arbetsgivare direkt när jag slutat gymnasiet -92. Jag bodde då i närheten av Forsmarks kärnkraftverk.
  Arbetsgivaren sa då ”Just nu är det lite dåligt med jobb men så fort vi får slutförvaret av kärnbränsle i Forsmark så kommer jag behöva hur mycket folk som helst”
  Nu, efter drygt 25 år så är det beslutat att slutförvaret kan läggas i Forsmark men då man inte är 100% säkra på funktionen med kopparkapslar så har man inte satt spaden i marken. Jag gissar på att den utredningen kommer ta minst 10 år till.
  Så nej, Sverige är inte så snabba med besluten
   
  • Laddar…
 13. S
  Medlem Nivå 8
  Oavsett om man är utbildad eller outbildad dricker man nog ungefär lika mycket, och duschar ungefär lika mycket. Kanske den högutbildade bygger en pool eller duschar en halvtimme om dagen och förbrukar aningen mer dricksvatten, vem vet :)
   
 14. B
  Medlem Nivå 6
  Är ju lika smart argument vissa politiker har.

  I en stor grann kommun tror dom vätten har oändligt med vatten. Så där fick som vattna hur som ville.

  Nej klipp av deras vattenförsörjning , bönder får ju knappt ta vatten i närliggande vattendrag (om man inte bor nära vättern).

  Så din gräsmatta är viktigare än mat på bordet?
   
 15. TomasJor
  Medlem · Nivå 8
  Förstår din tanke men det gäller inte här då nedströms ca 1 km är Östersjön och den lär knappast påverkas av min eller mina 120 000 grannars förbrukning.