Byggahus.se
Hej

Idag hände något skumt som jag inte upplevt förrut.
När jag släckte lampan i dotterns rum släcktes även lampan i sonens rum som ligger intill. Bägge rummen är utrustade med vrid-dimrar av typ Elko 315 gle och led taklampor.

Inkopplad så bara tändtråden går igenom om jag ser rätt. ”två sladdar inkopplade”
Dvs. Ingen nolla.
Jag kan inte se varken glapp eller något annat skumt i anslutningarna.

Vad kan det bero på att att det beter sig så här? Hur kan en ”dum” dimmer i ett rum styra en lampa i ett annat rum. Har haft samma inkoppling i flera år och jag har inte upplevt detta förrut. Nu kan jag provocera fram beteendet ibland. Verkar hända ca 1 gång på 5.
Har en del idéer men vill lyssna med expertisen. Vet inte hur det är kopplat i huset då det är gjort långt innan jag köpte det. Men de ligger på samma fas.

Någon som har idéer?
Eller rekommendationer på någon ersättningsprodukt om det är så att dimrarna packat ihop. Det kan ju vara så att dom ska bytas hur som helst. De är ju inte gjorda för LED. Elektrisk vägguttagsinstallation utan frontplatta, märkt med "ELKO", kablar ej anslutna, monteringsdetaljer synliga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tommty
Kollat om något av uttagen slutar och fungera då också?

Låter som bakmatning, d.v.s. trasig huvudsäkring.
 
Har inte märkt att något uttag slutat funka. Men ja. Baknatning låter rimligt. Hur kan jag kolla om huvudsäkringen är paj? Borde inte en av faserna vara död då? Ursäkta dum fråga.
 
Var ljuset neddimmat i sonens rum när detta sker?
Kan du tända belysningen i sonens rum igenom genom att vrida på ratten (öka ljuset), eller måste du trycka två gånger på ratten?

Dessa dimmers ska ju egentligen inte fungera alls med LED-lampor. De kräver en minsta last på 20 W vilket knappast era lampor kommer upp i? Så en liten störning på spänningen kan mycket väl få dimmern att släcka.

Vill du byta så sök efter "dimmer led". Exakt vilken modell du ska ha kan ingen egentligen svara på om du inte kontaktar tillverkaren och frågar. Det blir annars en chansning på att dimringen fungerar utan surr, flimmer, discoeffekter och dåligt reglerområde.
 
Jag måste trycka två gånger för att tända igen. Det räcker inte med att vrida upp dimmern. Den är inte heller särskilt lågt ställd utan bryter ändå. Såg någonstans att de funkar med 4-40W LED.

Tittar på elko 370LED. Den ska funka utan nolla men får minsta last 3W då. Men det är ok. Ska även kolla om jag har nolla neddragen till dosan utan att ha den inkopplad i dimmern. Sitter en vanlig brytare bredvid. Men jag tycker det verkar osannolikt för jag fattar inte varför man skulle göra det.
 
Hej

Nu har jag provat med att byta till två nya dimrar i de berörda rummen. Till renodlade led dimrar.
Fenomenet kvarstår men jag kan nu se att det sker när man är långsam med att trycka in knappen. Och att lamporna inte slår av sig utan dimmas ned till väldigt lågt läge. Man kan få igång dom genom att vrida på dimern fram och tillbaka några gånger.
Säkert samma fel förut med men då gick det under lägsta belastning.

Kan det vara något fel på lamporna eller armatur som kan ge detta fel?
 
Ja, ljuskällorna har vi inte pratat om. Nonname-lampor kan uppföra sig väldigt konstigt med dimmers.
Är det endast dotterns rum som påverkar sonens eller finns problemet också tvärtom?
Samma lampor i båda rummen?
Helst skulle du prova med glödlampor för att få en referens. Symptomet är ändå väldigt märkligt. Svårt att helt utesluta dimmers även efter byte. Helst skulle du ha dimmerns med nolla.
 
Är det bara vid släckning som rummet intill påverkas eller påverkas det också av om du dimmer ner eller upp i det andra rummet?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.