Byggahus.se

Utländsk byggfirma?

 1. P
  Medlem · 11 inlägg

  Plaskdammen

  Medlem
  Vi tänker bygga ett en-planshus, och funderar på att ev. anlita en polsk byggfirma(!). Tanken är i s f att låta en jurist ordna med ett kontrakt där det framgår att bygget uföres enligt alla normer, förordningar och lagar som gäller på den svenska marknaden och att ev. tvist handläggs i Sverige mm.

  Vad skall man mer tänka på? Vad säger EU-reglerna? Försäkringar? Garantier?

  Om det är någon "där ute" som har kunskap och/eller erfarenhet om ämnet - känn Er fria att kommentera!
   
 2. P
  Medlem · 548 inlägg

  Re: Utländsk byggfirma?

  Du skall tänka på att betala när jobbet är utfört och besiktigat.:)
   
 3. kalleanka70
  Medlem · Östergötland · 2 144 inlägg

  kalleanka70

  Medlem

  Re: Utländsk byggfirma?

  Försök hitta en motpol i Sverige som köper in de polska tjänsterna så har du ett litet lättare läge. Vi tittar på ett bolag som heter Avexa i Norrköpings som jobbar så.
   
 4. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: Utländsk byggfirma?

  Det företag Du tecknar avtal med bör vara registrerat i Sverige för att underlätta handläggningen vid ev. tvist.
  Företaget bör ställa säkerhet för sitt fullgörande av avtalet i form av en bankgaranti, åtminstone på en del av avtalsbeloppet, till dess att allt är klart. Viss del
  (5-10 %) av garantin bör kvarstå under garantitiden.

  Sedan är det, som ovan sagts, det viktigaste att Du inte betalar för mera än levererat material/utfört arbete.
   
 5. Sven
  Medlem · 125 inlägg

  Sven

  Medlem

  Re: Utländsk byggfirma?

  Skanska-chefen välkomnar billiga byggjobbare
  2004-07-30
  di.se

  Skanska kommer att anställa så mycket billig arbetskraft från Polen och Baltikum som möjligt för byggprojekt i Sverige och resten av Norden. På den punkten är Skanskas VD Stuart Graham tydlig. Han tror inte det stridbara Byggnadsfacket har något att sätta emot.


  Stuart Graham säger att Skanska räknar med att kostnaden för byggarbetskraft kommer att sjunka i högkostnadsländer som Sverige och Norden.

  "Vi kommer att använda varje legal möjlighet att bli mer konkurrenskraftiga i Sverige. Att anlita underentreprenörer såväl som arbetskraft från andra EU-länder är en del av den ekvationen", säger Graham.

  Redan idag arbetar många polacker i Skanskas projekt i Sverige, antingen som anställda eller via underentreprenörer. Och fler kommer det att bli.

  "Jag tror inte det går att säga hur snabb ökningen blir. Men det är helt säkert, att så länge det finns möjligheter här och så länge arbetsmarknaden inte är robust, särskilt i Polen, så kommer det att finnas öppningar för de arbetarna här i Sverige och de andra nordiska länderna", säger Stuart Graham.

  Byggnadsarbetarförbundet kampanjar hårt för att hindra invandring av billig arbetskraft från de nya EU-länderna. Var tionde byggarbetare är arbetslös i Sverige. Byggnads tryckte på hårt för att få socialdemokraterna att föreslå övergångsregler för arbetskraft när EU utvidgades i våras. Men förslaget röstades ned i riksdagen.

  "Självklart är (facket red amn.) angelägna om att skydda sina medlemmar, vem skulle inte vara det? Men EU är ett faktum och vi måste anpassa oss och konkurrera i den miljö som existerar", säger Graham.
   
 6. S
  Medlem · 225 inlägg

  swede

  Medlem

  Re: Utländsk byggfirma?

  Hej
  Ja Bi har rekomenderat Skanska att anlita Polsk arbetskraft, jag har även fått förfrågan från Skanska.
  När det gäller helentrepenad på husbygge så tror jag personligen att det skall finnas en Svensk byggfirma som leder och fördelar arbetet.
  Vi har ett helt annat system vid byggen,men jag tror att om 2-3 år har de utlänska firmorna så mycket erfarenhet från våra system att det är ok.
  En del pratar om att det inte skall betalas ut pengar, utan man skall betala när byggen är färdiga, funkar inte riktigt så.
  Räkningen skickas till kunden(enl överensk 1ggr per månad etc)kunden godkänner fakturan sedan betalas pengarna ut, det är lika för de flesta byggbolagen ,allt är efter en överenskommelse inget annat,det skall finnas en kvalitets man(kvinna) som skall godkänna alla arbeten.
  När det är slutbesiktning och alla åtgärder är gjorda kan de betala slutsumman, därför blir man lite sne för att endel säger att Vladimir från Lettland inte kommer att slutföra sina arbeten , totalt fel ingen skall betala för arbete som inte är gjorda.
  Även Banken godkänner idag om du anlitar Baltisk arbetskraft om du godkänners hans faktura att allt stämmer med timmarna etc.
  Om man förstår hur det skall gå till, kan man anlita utlänsk byggfirma, köp en oberoende kvalitets kontrollant , var med på besiktningarna, godkänd inte fakturan om du inte är nöjd med arbetet, så flyter allt arbete mycket bättre
  Mvh ;D
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.