Uterum i lärkträ med sedumtak

4k läst  11 svar

 1. H
  Medlem Nivå 2
  Snart är vi färdiga! För ett par år sedan byggde vi muren som utgör halva bakre väggen av uterummet, förra året murade vi grunden och byggde ut altanen så att den passar med det planerade uterummet och i år bygger vi uterummet/växthuset/orangeriet. Nu återstår bara att sätta i några fönster, lägga sedumtaket, göra dörren och diverse småpill. Sen skall den invigas såklart! Finns det intresse av fler bilder?
   
 2. H
  Medlem Nivå 2
  En bild rakt från sidan också.
   
 3. -RB-
  Renoverare · Nivå 13
  Jag vill absolut se fler bilder. Snyggt!
   
 4. H
  Medlem Nivå 2
  Ikväll la vi på sedumtaket. Det blev över förväntan. Det ska bli spännande att se hur det ser ut om något år då det växt till sig.
   
 5. H
  Medlem Nivå 2
  Tackar!
   
 6. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Jättefint uterum! Vad räknar du med att det blir för underhåll på ett sådant tak?
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem Nivå 2
  Tanken är att ev. gödsla det en gång per år, annars så är det väl inget underhåll alls. Det är ju bara sedumväxter så det behöver ju inte klippas.
   
  • Laddar…
 8. K
  Medlem · Nivå 6
  Vilken typ av underarbete krävs för sedumtak?
  Riktigt häftigt!
   
 9. R
  Medlem · Nivå 16
  Behövde ni gå upp mycket i dimension på bjälklaget pga sedumet?
   
 10. fgo
  Husägare · Nivå 11
  Vilket fint bygge!
  Sedumtak är väldigt fint på rätt ställe/byggnad. Som erat bygge tex.

  Jag kollade upp lite dimensionering osv ang sedumtak. Egentyngden från ytskiktet är 0,5 kN/m2 när det är vattenmättat. Sen tillkommer råspont och underlagspapp osv.

  1 m2 betongpannor väger ca 0,35 kN/m2 sen tillkommer läkt osv. Den totala egentyngden beräknas schablonmässigt 0,6 kN/m2 har jag för mig.

  Med det i åtanke bör dimensionerna bli lite grövre med sedumtak.

  Vill du ha mer exakt kan jag ta reda på det, eller så väntar vi in Justus här på forumet. Han brukar komma med bra inspel på dimensionering.
   
 11. H
  Medlem Nivå 2
  Kul att ni gillar bygget!

  Jag gjorde bjälklaget lite på känn. Efter det pratade jag med min granne som tyckte att det såg lite klent ut så jag förstärkte med att ta dubbelt så många. Jag tänkte att det var en billig investering jämfört om det skulle vara för klent. Tyngden av vattenmättad Sedum är som sagt lite tyngre än betongpannor men det som avgör är nog när det kommer en meter fuktig snö på det.

  Underarbetet var råspont, underlagspapp Mataki YAM 2000 och sist ytpapp Mataki Självtäck 3. Det känns riktigt bra för att vara ett uterum.
   
  • Laddar…
 12. H
  Medlem Nivå 2
  Nu är allt nästan färdigt. Skjutdörren och alla glas utom två som skall vara öppningsbara på baksidan är på plats. Innertak, el och lite småpill återstår också. Det var i alla fall tillräckligt färdigt för att bjuda grannarna på en liten invigningsfest.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: