3 299 läst ·
3 svar
3k läst
3 svar
Underhållsvärme i torpskafferi för kylskåps skull
Hej!
Visste inte om jag skulle skriva i Fritidshus eller här, men försöker här!
Torp i Västergötland, ingen uppvärmning förutom eldstäder (rörspis, kakelugn, köksvedspis), och kanske en enkel värmefläkt i sängkammaren när det är väldigt kallt. Torpet används som fritidshus som vi försöker besöka varannan helg året om, men det kan gå något längre mellan besöken ibland.
Som ni förstår blir det kallt när ingen är där och eldar! Därför har vi hittills tömt och stängt av kombinerad kyl/frys när det börjar blir risk för köld framåt höstkanten.
Kylskåpet står i ett skafferi (ca 3m2) i anslutning till köket och blir givetvis också kallt på vintern (säkert önskvärt en gång i tiden), tyvärr har jag ännu inte tillräcklig data för att kunna jämföra utomhustemp och skafferiets temp tillförlitligt.
Vi skulle förstås uppskatta om det gick att hålla kyl/frys igång även på vintern, och den enklaste lösningen (men kanske inte bästa) tänker vi vore att ha ett fristående elektriskt element med termostat för att hålla temperaturen i skafferiet runt 12 grader?
Är det någon annan som har en sådan lösning? Vilken typ av element har ni då? Är det realistiskt som lösning under en längre tid, säg oktober-april, i ett ganska oisolerat rum?
Tar tacksamt emot produktrekommendationer och andra goda råd (eller varningar) innan vi gör något dumt - kylskåpet är relativt nytt så vore fint att ha det några år till
Visste inte om jag skulle skriva i Fritidshus eller här, men försöker här!
Torp i Västergötland, ingen uppvärmning förutom eldstäder (rörspis, kakelugn, köksvedspis), och kanske en enkel värmefläkt i sängkammaren när det är väldigt kallt. Torpet används som fritidshus som vi försöker besöka varannan helg året om, men det kan gå något längre mellan besöken ibland.
Som ni förstår blir det kallt när ingen är där och eldar! Därför har vi hittills tömt och stängt av kombinerad kyl/frys när det börjar blir risk för köld framåt höstkanten.
Kylskåpet står i ett skafferi (ca 3m2) i anslutning till köket och blir givetvis också kallt på vintern (säkert önskvärt en gång i tiden), tyvärr har jag ännu inte tillräcklig data för att kunna jämföra utomhustemp och skafferiets temp tillförlitligt.
Vi skulle förstås uppskatta om det gick att hålla kyl/frys igång även på vintern, och den enklaste lösningen (men kanske inte bästa) tänker vi vore att ha ett fristående elektriskt element med termostat för att hålla temperaturen i skafferiet runt 12 grader?
Är det någon annan som har en sådan lösning? Vilken typ av element har ni då? Är det realistiskt som lösning under en längre tid, säg oktober-april, i ett ganska oisolerat rum?
Tar tacksamt emot produktrekommendationer och andra goda råd (eller varningar) innan vi gör något dumt - kylskåpet är relativt nytt så vore fint att ha det några år till
Tidigare var det ju inga problem för kylar och frysar att stå i kalla utrymmen, även i minusgrader på vintern.
Jag själv har kylar och frysar i både uthus och barack. Uthusen har ingen värme, baracken strax över noll pga växter.
Kylar och frysar producerar ju värme i sig själv, så om du sätter en liten frostvakt där så kommer det att räcka.
Jag själv har kylar och frysar i både uthus och barack. Uthusen har ingen värme, baracken strax över noll pga växter.
Kylar och frysar producerar ju värme i sig själv, så om du sätter en liten frostvakt där så kommer det att räcka.
Tack ylven! Som du säger var det annat med äldre kylar och frysar (även nytillverkade fristående frysboxar verkar tåla ganska låga temperaturer), hade vi köpt ett gammalt 70-talskylskåp på Blocket hade vi varit hemmaylven skrev:
Tidigare var det ju inga problem för kylar och frysar att stå i kalla utrymmen, även i minusgrader på vintern.
Jag själv har kylar och frysar i både uthus och barack. Uthusen har ingen värme, baracken strax över noll pga växter.
Kylar och frysar producerar ju värme i sig själv, så om du sätter en liten frostvakt där så kommer det att räcka.
Vi har frostvakt för vår pump i köket men det är ett mindre utrymme så har känt mig osäker på hur det funkar i skafferiet...
Klicka här för att svara