Byggahus.se

Testamente

 1. P
  Medlem · Västra Götaland · 763 inlägg

  petersson79

  Medlem
  Hade en intressant diskussion med en kompis för ett tag sen.

  Dom är gifta med ett barn, hon är ensambarn och hennes pappa äger ett obelånat hus och har en del pengar undansatta. Kan röra sig nånstans runt 3-4 miljoner.

  Nu vill hennes pappa upprätta ett testamente till henne "Om det skulle vara så att det tar slut mellan dottern och hennes man" så att de pengarna är hennes.

  Går det att göra så?
  Måste mannen i såna fall skriva på nåt också?
   
 2. L
  Medlem · Stockholm · 226 inlägg

  logic

  Medlem
  Det är fullt möjligt att fördela arvet till dottern, däremot så är det ju upp till dottern att välja om hon vill dela arvet med sin man.

  Nej, mannen måste inte signera ett avtal som avsäger honom hennes pappas arv. Det hade varit väldigt märkligt om så var fallet, med tanke på att då skulle han kunna vägra underskrift och på så vis få ärva.
   
 3. Mikael_L
  Medlem · 42 193 inlägg
  Det går att specificera arvet såsom "enskild egendom", och då ska det inte ingå i giftorättsgodset.

  Jag tror den större svårigheten blir att senare hålla arvet ifrån att sakta, eller plötsligt, bli giftorättsgods.
  Om det är pengar, hur håller man isär just de pengarna ifrån makarnas gemensamma pengar i all framtid?
   
 4. O
  Medlem · Stockholm · 557 inlägg

  olotor

  Medlem
  Svärsonen ärver inget. Däremot, vid en skilsmässa så sker en bodelning av tillgångarna som inte är enskild egendom. Tillgångarna som hon ärver kan fadern göra till enskild egendom genom ett testamente. Hur sedan dottern gör med tillgångarna kan förmodligen inte fadern göra något åt (som sagts ovan).
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 44 343 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Fadern skall i testamentet ange att arvet skall vara hennes enskilda egendom. Det innebär att vid en separation så undantas först den enskilda egendomen, innan man bodelar resten.

  Det finns dock en del besvärliga regler runt enskild egendom. Den är enskild så länge den hålls helt separerad från den gemensamma kakan.

  Gemensam är fel ord. När man är gift så äger respektive part det man äger, frun kan inte sälja makens motorcykel, den är hans. Men vid en separation räknas all egendom som inte är enskild som giftorättsgods, och i en bodelning delas värdet av giftorättsgodset i hälften (även motorcykeln).

  Egendom kan bli enskild på olika sätt, antingen genom äktenskapsförord, en sorts avtal mellan makarna som skall registreras (tror tingsrätten). Eller genom att någon i ett testamente anger att arvet skall bli enskild egendom hos mottagaren, eller att någon i ett gåvobrev stipulerar att gåvan skall vara mottagarens enskilda egendom. Kan finnas fler varianter.

  Om då innehavaren av enskild egendom investerar från det enskilda kontot i något som är giftorättsgods, som ex. ett hus där maken också är delägare, så blir den enskilda egendomen inte längre enskild. Vill man att den skall förbli enskild, måste man skriva äktenskapsförord som hanterar det. Det kan även räcka att man vid något tillfälle blandar "giftorättspengar" med enskilda pengar på kontot, så kan hela den enskilda egendomen bli giftorättsgods, det går inte längre att avgöra vilka pengar som är enskilda.

  Man skall också komma ihåg att enskild egendom blir inte "skyddad" i händelse av dödsfall.

  Vid dödsfall gör man först en bodelning där den enskilda egendomen hamnar i dödsboet, som vid skillsmässa. Maken ärver då inte utan får sin halva av tillgångarna. Sedan ärver arvingar det som finns i dödsboet, vilket i praktiken innebär att den efterlevande ärver (även den enskilda egendomen), såvida det inte finns särkullsbarn, som får ut sitt arv direkt.
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 44 343 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Det kan vara lämpligt att låta en jurist hjälpa till med formuleringar. Lita inte på att vi här på forumet har rätt ordval.

  Det finns även en del falluckor, vid mera komplicerade varianter. Föräldrar som ex. låter barn ärva en sommarstuga, där det inte bara stipuleras att den skall vara enskild egendom, men även inför hembudsklausuler, där barnen förbjuds sälja till ngn. annan än ett syskon. Varvid något av barnen kan hamna i en väldigt svår situation, om syskonen vägrar köpa, osv.
   
  • Laddar…
 7. L
  Husägare · Skåne · 3 774 inlägg

  Leif i Skåne

  Husägare
  Begravningsbyråer har jurister som är specialister på detta. (Värnar om framtida kund)
   
 8. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 139 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Förutom att det ska stå att arvet ska vara enskild egendom ska det också stå att det som eventuellt kommer i arvets ställe också ska vara det, samt att det inte kan omvandlas till giftorättsgods och inte ska omfattas av sambolagen. Då fortsätter det värde hon ärvde att vara hennes enskilda egendom även om hon använder pengarna till att betala utbyggnad på hus eller något sådant.
  Jag har sådana pengar som jag ärvt av min farmor, om jag investerar dem i vårt hus skulle det innebära att jag i praktiken kommer att äga en större andel av huset än min man.

  Ta hjälp av en jurist för att få rätt formulering. Eller vänta till jag hinner sätta mig vid datorn hemma så kan jag skriva av farmors testamente, som ligger i byrålådan hemma :)
   
  • Laddar…
 9. P
  Medlem · Västra Götaland · 763 inlägg

  petersson79

  Medlem
  Han jag pratade med förstod väl delvis vad svärfadern menade och ville, men tyckte också på samma gång att det kändes lite märkligt med formuleringen "om ni skiljer er".

  Ytterligare en sak som han tyckte var mer märklig var att svärfadern inte ville att han skulle få reda på det egentligen... Det va det som kändes värst.

  Om man läser ovanstående så känns det ju som om att det kommer bli jävligt snårigt om nu frun väljer att hålla i pengarna som sina när pappan faller ifrån... Ska dom då göra nåt på sitt hus och använda dessa pengar så kan det ju bli spännande om dom skulle skilja sig...
   
 10. P
  Medlem · Västra Götaland · 763 inlägg

  petersson79

  Medlem
  Denna skulle legat i Juridik-delen egentligen. Klickade fel...
   
 11. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 139 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Om man formulerar ett sådant testamente handlar det inte om vad frun väljer, det är liksom tvingande, hon måste isåfall skriva ett formellt gåvobrev på halva summan och göra den till makens enskilda egendom.

  Själv löser jag problemet genom att ge pengarna till mina döttrar, givetvis med ett gåvobrev som gör det till enskild egendom. Extra viktigt när det är ungdomar som kan hamna i samboskap.
   
 12. P
  Medlem · Västra Götaland · 763 inlägg

  petersson79

  Medlem
  Jo, men om man säger att det byts tak mm och byggs ut när man använder dessa pengar då?
   
 13. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Det som kan vara en ide är , att dottern i fråga ärver med enskild egendom , ostridligt ,
  men att herren får ett s.k penninglegat ( fördelas i samband med testamentets uppläsning och är helt utanför och före allt annat som har med testamentet att göra ) för att inte hamna på utsidan som kan skapa en oro i lägret , sedan det att far inte vill att herren ska få reda på något är nog ingen bra ide , då går far och dotter bakom ryggen på herrn , vad dottern gör med sin del är ovidkommande , det som går in i det gemensamma huset är giftosrätt om inget annat har avtalats mellan makarna i skriftlig form
   
 14. H
  Moderator · Stockholm · 44 343 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Tråden flyttad från ekonomi.

  /moderator
   
 15. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 27 895 inlägg

  KnockOnWood

  Grundstött
  Det är nog väldigt vanligt att äldre gör så.

  Gamla människor är sjukligt misstänksamma mot barnens sambor/livskamrater/makar.

  Bara att titta på sig själv:
  Jag och hustrun delar allt lika, men dessutom äger hon en halv sommarstuga vid kusten, den andra halvan äger hennes syster.
  Fast jag säkert har lagt mer tid och pengar på renovering av stugan än hon har.

  Men det är väl bara att gilla läget och försöka hålla förhållandet levande och kärleksfullt :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.