Byggahus.se

Sydöstra hörnet av Sverige

 1. rampante
  Medlem Nivå 12
  Redigerat 25 jun 2019 11:14
 2. rampante
  Medlem Nivå 12
  Pågående projekt och dilemmor är dels ett elfel, som jag skrivit om idag på en annan tråd, och sen att jag trilskas med att få mitt gräs att ta sig på den ena sidan om det förra året uppgrävda och tillfixade området ner mot vattnet. (Tog några år (vi har bott här i 20 år i år) att få igång det projektet, av dels ekonomiska skäl, beslut om HUR vi ville ha det, samt ansökan, avslag, överklagan, ny ansökan och till slut godkänd ansökan från Länsstyrelsen).
  Men som sagt - har ovanpå den ca 5-10cm lagda matjorden från förra året, såddes i höstas (2018) med Granngården Slottspark, samt multum med vattnande. Får flytta runt en roterande sprinkler som jag satt en meter upp på ett kamerastativ 5-6 gånger för att täcka allt (om det är vindstilla - blåser det är det ännu fler flyttande).
  Tog sig bra på vissa ställen, och på andra såg det bedrövligt hårt och grästomt ut efter vintern, så ett stort gäng med toppdressäckar har körts ut, och ny sådd av Slottspark är gjord och återigen vattning... Tog sig ännu en gång bra på många ställen, men inte överallt. Har fortfarande ett stort område "dött", som nog ses tydligast på sista bilden ovan.
  Gödslade oxå för ca en månad sedan med Granngårdens gödsel för nysådd... Men tar gärna emot fler tips om hur jag kan eller bör göra.
   
 3. rampante
  Medlem Nivå 12
  Ett annat elende just nu är att jag har Gräsand (eller åt liknande) som gladeligen vandrar upp på den stora gräsmattan... ibland över 30 djur... dom klampar runt och lämnar efter sig massor av skit. Kan tänka mig att gräsfröna inte gillar att bli trampade på, samt att jag inte gillar att plocka upp efter fåglarna heller...

  Har testat med både rovfågel i snöre på hög pinne, uggla på stolpe och även nu senast spegelgirlanger på dubbla snören hängandes 10 och ca 40cm ovan mark som en avgränsning som jag tänkte skulle göra det svårt och läskigt för dom... Men inte... dom går bara igenom, över eller under... bryr sig inte alls...

  Ska köpa insektsnät och spänna upp istället idag tänkte jag, och hoppas på bättre lycka...

  Om det inte går antar jag att ett lågt elstängsel är enda lösningen - dock lite otäckt då vi har en liten nyfiken hund, samt svårt att få till elstängslet över vattnet utanför stranden. För jag antar fåglarna lär gå upp på stranden istället om stenpirarna har nät...

  Nån som har erfarenheter att dela med sig av?
   
 4. yonna
  Medlem · Nivå 15
  Den lilla nyfikna jycken kommer snabbt få sig EN nosbränna, sedan vet han. Jag har en relativt stor, gåpåig vakthund som inom 30 sekunder, förra året, fick sig en stöt. Han för sedan dess ett herrans liv i hörntomten ... 20 cm från ellinan. Respekterar den fullständigt.

  Jag vet inte hur fåglar reagerar. Kolla med någon praktisk ornitolig. El vore i så fall den enklaste och lättaste lösningen.

  Eller träna jycken till att jaga bort änderna.
   
 5. rampante
  Medlem Nivå 12
  Jodå - det är han tränad till. "Vince, ankorna är här - ta ankorna, ta ankorna"... och jäklar vilken fart det blir på honom... Full rulle ut, och ner till ankorna som direkt sticker iväg med ett jädrans kacklande...

  Problemet är att dom sen kommer tillbaka... ibland kanske en halvtimme senare, ibland några timmar senare, när ingen antingen är hemma eller när ingen ser...

  Hunden kan ju inte vara ute dygnet runt, eller när vi inte själva är hemma...
   
 6. rampante
  Medlem Nivå 12
  På dom mer kommande planerna återfinns:

  Mindre förändring av huset, då gamla burspråket och glaspartierna skall byggas ihop, samt överhänget från glaspartirummet skall gå hela vägen längs den sidan av huset över nuvarande burspråket och bort till hörnet... Blir inte en jätteförändring utvändigt egentligen, men lär göra enorm skillnad inomhus då det gamla köket och matrummet då öppnas upp mer mot varandra. Måste bara ha tag på en kreativ och bra arkitekt som kan rita på den lösningen vi tänker oss, så vi kan ta in offerter från byggare.

  I samband med detta vill vi även byta all klinkers i huset i matrum, kök, vardagsrum och hall, så att det blir samma klinker överallt. (har vattenburen golvvärme lagd i träbjälklag med spårade skivor) Blir lite meck med att byta det... har jag förstått...

  Vill även ha en gäststuga på tomten, så ungarna när dom flyttat hemifrån kan komma på besök när dom känner för det, utan att behöva bo inne i huset. Samt såklart för just gäster...
   
  • Laddar…
 7. rampante
  Medlem Nivå 12
  Satte upp nät häromdan... men i morse hade 8 fjäderfän tagit sig förbi ändå. Ger snart upp...

  Samma vad gäller gräset. Det tar sig så dåligt på sina ställen och där det har tagit sig tidigare i vår efter omsådd och gödsling så växer det inte mera. Vattnat varje dag om det inte regnat.
  Pickade hål med grep i går kväll på ett av områdena, strödde ut lite sand, räfsade och sådde med snabbfrö från Granngården...

  Tacksam för ALLA tips!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  D0D8DE99-51FB-4B3D-885C-16290121677D.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  59F581FB-BB9C-41FA-BF2B-3DD237A1CEFF.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7335118C-3718-4BFF-AEDC-F143A1C40256.jpeg
   
 8. B
  Medlem Nivå 6
  Gräsmattan blir bara bättre av fågelsk*t, mycket bättre än konstgödsel som man aldrig vet exakt vilka tungmetaller el. annat onödigt som blandas i. ;)
   
 9. rampante
  Medlem Nivå 12
  Jo så är det ju, men det nysådda gräset mår inte så bra av att 50 fåglar klampar runt på fröna...
   
  • Laddar…
 10. rampante
  Medlem Nivå 12
  Helt annan fråga om hjälp... Jag har en gammal förrådsbod på tomten, som står på sprucken och hålig men gjuten grund. Bodens skick lämnar mycket övrigt att önska, så planerna att riva och bygga ny bod finns såklart. Är det nån som antingen känner till en byggsats/ritning på bod i måttet 3,60 x 5,00 meter? Alla tips mottages tacksamt!
   
 11. F
  Medlem Nivå 6
  tror du kan kontakta ftg som levererar byggsatser av mindre hus, t.ex. CA-boden, och se om de inte kan få ihop en sådan till dig.
   
  • Laddar…
 12. rampante
  Medlem Nivå 12
  Även om jag har en rejäl vattenspridare (360graders sprinkler, på högt stativ), så blir det många flyttar för att täcka hela gräsmatteområdet... Är det nån här som har erfarenhet av exempelvis Nelson's RainTrain?

  Verkar ju hur smidigt som helst att den förflyttar sig själv, sakta längs den utlagda slangen...
   
  • Laddar…
 13. rampante
  Medlem Nivå 12
  Men som jag läste i en annan tråd här på forumet är den kanske inte optimal vid nysådd... vilket ju var min tanke...
   
 14. rampante
  Medlem Nivå 12
  Tackar - CAboden har fått sig ett mail med fråga om vad dom har att erbjuda!
   
 15. rampante
  Medlem Nivå 12