Byggahus.se

Stank från golvbrunn i nytt hus - på grund av golvvärme?

 1. M
  Medlem · 115 inlägg
  Efter att ha flyttat in i vår nybyggda villa, där vi bara vistas under helger för närvarande, så har vi upptäckt att det luktar illa som fanken i badrummet varje gång vi kommer dit. Efter att ha spolat vatten i dusch och badkar så blir det bättre efter ett par timmar och sedan är det bra så länge som vi är där. I den lilla toaletten som också har dusch har vi inte samma problem, ej heller i tvättstugan. Känns för jäkligt att få detta problem i ett nybyggt hus.
  Entreprenören säger att det beror på golvvärmen, att den torkar ur golvbrunnen och vattenlåset. Han säger sig ha samma problem hemma hos sig... Det kan gå på bara någon dag eller ett par dagar enligt honom.
  Köper inte detta riktigt. Ska det verkligen vara så? Någon som vet?
  I mitt gamla hus har jag också vattenburen golvvärme, men har aldrig haft detta problem även om jag varit bortrest i veckor.
   
 2. R
  Medlem · 21 inlägg
  Ja, antagligen har dom lagt golvvärme för nära brunnen.
   
 3. M
  Medlem · 2 194 inlägg
  Till många golvbrunnar finns det insatser som hindrar dålig luft att komma upp även om vattnet torkar ut. Om inte slingorna ligger extremt nära borde väl detta vara ett icke-problem vid normal och regelbunden användning
   
 4. I
  Medlem · 1 372 inlägg
  Jag tar hellre att det är riktigt varmt om fossingarna när jag duschar:) Häll lite diskmedel i vattenlåsen innan ni lämnar, det minskar avdunstningen.

  Problemet kommer ju dessutom försvinna så snart ni "bor" i huset med dagliga duschar etc.
   
  Redigerat 14 jan 12:25
 5. Handyman 1
  Medlem · 1 744 inlägg
  Är det inte bättre med matolja?
   
 6. G
  Medlem · 383 inlägg
  Jag har ingen golvvärme men brunnen i gamla garaget torkar ur ungefär varannan vecka och för att slippa stanken får man hälla i vatten;)
   
 7. M
  Medlem · 115 inlägg
  Finns det någon regel eller bestämmelse om hur nära golvbrunnen man skall dra värmeledningen? Om detta är en känd orsak till dålig lukt, borde då inte de som bygger/installerar hålla slingorna långt ifrån brunnarna? Om man bygger nytt idag så borde inte sådant här inträffa kan man tycka.
   
 8. I
  Medlem · 1 372 inlägg
  Jo, men kanske inte bättre för avloppsrören i längden, men har man diskmaskin är det nog inget problem alls.
   
 9. Handyman 1
  Medlem · 1 744 inlägg
  Ja,fungerar diskmedel,aldrig hört det tidigare?
   
 10. I
  Medlem · 1 372 inlägg
  Japp, men man får ha i rätt mycket. Har en brunn som torkar på sommaren hemma.
   
 11. A
  Medlem · 949 inlägg
  Med tanke på att diskmedel sänker ytspänningen så borde det snarare bidra till det motsatta. Om man inte häller i så det blir fullt med diskmedel i vattenlåset. Oljan lägger sig som ett lock och hindrar avdunstning.
  Någon annan funktion känner jag inte till.
   
 12. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · 520 inlägg
  Det finns regler/rekommendation att golvvärmen ska ligga minst 20cm från golvbrunnen om jag inte minns fel. Jag tror inte på den förklaringen. Jag la golvvärme i vårt fritidshus för några år sedan och gjorde missen att dra golvvärmen direkt intill golvbrunnen, men det torkar inte ur när vi är borta från huset, vilket ibland kan bli 3-4-5 veckor...

  Så jag skulle kolla att det inte är något annat fel på själva vattenlåset, tex att det är trasigt och läcker.
   
 13. R
  Medlem · 4 044 inlägg
  Ja att golvbrunnen torkar och det börjar lukta är sant. Men att det sker på några dagar eller en vecka känns helt fel. Har själv tre brunnar där det är liten eller ingen påfyllning och där går det minst två till tre månader, trots golvvärme, innan det är dags att fylla på vatten för att slippa den tråkiga lukten. Men det finns tillsatser till de flesta brunnsfabrikaten, som någon skrev tidigare. Har själv funderat att införskaffa sådana insatser men ännu inte kommit till skott efter 20+ år i huset.
   
 14. Handyman 1
  Medlem · 1 744 inlägg
  Kan det inte vara problem med luftningen också?
   
 15. M
  Medlem · 115 inlägg
  Jag har ibland varit i huset mitt i veckan också och då använt duschen. När vi sedan kommer dit igen 2-3 dagar senare så luktar det redan illa. Till saken hör att vi inte har så speciellt hög värme där heller. Just detta badrum har inte termostatstyrd värme utan ligger på en slinga som alltid cirkulerar. Vill man justera värmen där så får man göra det vid golvvärmefördelaren genom att justera en skruv där. Vi skulle gärna ha lite högre värme än vad vi nu har, men som det verkar så skulle det sannolikt öka på problemen.
  Man undrar ju onekligen om något är fel i konstruktionen alternativt felgjort, då jag har svårt att fatta att man skall nöja sig med sådant här i ett nybyggt hus på 2000-talet.
  myrstack; vart hittar du sådant? Har du någon bild/länk?
  Att springa och hälla i matolja titt som tätt känns ju sisådär. Till saken hör att vi har ett s.k. LPS-system för avloppet och där sägs det vara känsligt med olja och fett som spolas ner.