Byggahus.se

Spiskåpa - regel - straff

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Vårt hus (bostadsrätt) har centralventilation, trots detta fixade den f.d. ägaren en köksfläkt (med egen motor) utan att informera bostadsföreningen om detta. Nu vid den obligatoriska ventilation kontrollen fick vi kännedom att vi behövde byta köksfläkten till en spiskåpa.
  Vem är staffbar i detta fall (i en bostadsrätt) lägenhetsägaren eller bostadsföreningen? Blir man staffbar (och hur) om man inte följer åtgärdskravet? Kan det räknas som ett dold fel när vi köpte lägenheten. Vi visste ingenting om reglerna (central ventilation - bara spiskåpa). Hur kan man stämma fd. ägaren för extra kostnad för utbyte av befintliga köksfläkten.
  Tack på förhand.
   
 2. R
  Medlem Nivå 4
  Straffbar, det är nog fel ordval.
  Ska ni stämma förra ägaren lär kostnaden för det vida överskrida vad det kostar att byta till kolfilterfläkt.
   
 3. T
  Medlem Nivå 1
  Lever man utomland kan man inte använda det lämpliga ordet :( Inte till kolfilterfläkt, utan spiskåpa med spjäll, utan egen motor, en sådan kan kosta mellan 4000-10 000 kr plus kostnader för arbetet att fixa. Vi skulle vilja ha extrakostnaderna tillbaka av fd ägaren. Vi är rädda att de inte är samarbetsvilliga att betala för oss.
   
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  En spiskåpa kostar inte så mycket. Men börja med att kolla om befintlig fläkt går att bygga om med kolfilter och återcirkulation.
   
 5. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Ni har nog redan fått alla svar men kanske kan tillföra något. Bostadsrättsföreningen Har krav att ha en godkänd OVK. Föreningen bör i sin tur ställa krav på lägenhetsinnehavaren att göra de åtgärder som krävs för att få en godkänd OVK. Om ni inte gör detta kan föreningen göra åtgärderna på er bekostnad. Ni har fått konkreta råd ovan om vad som kan göras, troligen är det inte särskilt dyrt. Ni kan knappast föra kostnaden vidare till er säljare då det ingår i er undersökningsplikt. Även om det mot förmodan skulle ses som ett fel så är åtgärdskostnaden så låg att det inte kan ge någon ersättning.
   
 6. arneri68
  Medlem · Nivå 9
  För sen på skicka knappen...
   
 7. B
  Medlem · Nivå 19
  Då tillkommer också ett ventilationsdon att sätta över utsugshålet. Dessutom behöver man antagligen anlita någon tekniker som kan justera in donet till rätt flöde.

  Tveksamt om det kan räknas som dolt fel eftersom det borde ha gått att upptäcka vid en noggrann besiktning. Att inte veta om reglerna är tyvärr inte något som gör att man inte är ansvarig.

  När det gäller dolt fel så gäller ersättningen inte vad det kostar att åtgärda felet utan hur mycket lägre försäljningspriset skulle ha blivit om alla presumtiva köpare att vetat om felet. Oftast är det så att kunskapen om att fläkten behöver bytas ut för en kostnad på några tusenlappar inte påverkar slutpriset eftersom kostnaden är liten i förhållande till försäljningspriset.
   
  • Laddar…
 8. Niklasloow
  Renoverare Nivå 4
  Dolda fel existerar inte vid bostadsrättsköp. Utöver det hade det fallerat på att ni kan se fläkten och utan problem kontrollera allt som krävs för att veta att den var felaktigt installerat.

  Angående föreningensansvar så är dom skyldiga att få en godkänd ovk samt åtgärda det. Men deras åtgärd lär vara att ta bort fläkten och sedan kalla det avklarat.

  Tyvärr får du bita i det sura äpplet och betala för att åtgärda problemet själv.
   
  • Laddar…
 9. B
  Medlem · Nivå 19
  Det finns i stort sett samma skrivelser i köplagen som i jordabalken så skillnaden är inte stor förutom att det gäller två år i köplagen (bostadsrätter) och 10 år i jordabalken.
   
 10. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Termen dolt fel finns inte i någon av dessa lagstiftningar, men det är ett begrepp för sådana fel vid bostadsaffärer som kan tänkas ge ersättning för en köpare.
   
  • Laddar…
 11. T
  Medlem Nivå 1
  Vi behöver anpassa oss till central ventilation på taket. Vi vill inte ha bygga om fläkten med kolfilter. Tyvärr inte kan motoren tas bort heller.
   
 12. T
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaret.
   
 13. B
  Medlem · Nivå 19
  Ett sätt att göra det är det du skriver, ett annat sätt är det som useless skriver om. Båda delarna är godkända.
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem Nivå 1
  Tack, ...och jag är diabetiker :)